Építkezés Fórum   Hofstadter Tüzép Schiedel és Leier kémények - Hofstadter Építoanyag Centrum Kft. Szaniter - Hofstadter Építoanyag Centrum Kft. Nyílászárók - Hofstadter Kft. Beltéri ajtók - Áron Ház Kft. Mixerbeton - HODA Beton Kft. Lájkolj a Facebookon! Kövess a twitteren!

Vissza   Építkezés Fórum > Érdekességek és minden egyéb > Megújuló energia

Válaszol
 
LinkBack Téma eszközök Megjelenítési módok
Régi 2011-09-06, 09:02   #11 (permalink)
Szakember
 
Wattocsak avatarja
 
Csatlakozott: 11-05-21
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 316
Kiosztott köszönetek: 2
Begyũjtött 46 köszönetet 42 hozzászólással
Wattocsak Megindult a hírnév útjánWattocsak Megindult a hírnév útjánWattocsak Megindult a hírnév útján
Alapbeállítás re: Energiatakarékos izzók

Idézet:
sbs eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Mondom,. hogy én semmi komolyabban mérhetőt nem érzek a lassan 1 év alatt. Pedig azóta a TV is kevesebb energiát fogyaszt, a villanyszámla meg szép lassan kúszik fel.

Szerintem amit megspórolnánk, az olyan kevés, hogy kifizetjük az éves áremelkedéssel úgyis. Azaz ez is spórolás, de sajnos észre sem vehető.
Sajnos én is ezt tapasztaltam, az energia takarékos izzók érezhető megtakarítást nem hoznak, persze ebben benne van, hogy a világítás nem olyan markáns az elektromos fogyasztásban. Nekem a monitor cserék (2db) hoztak érezhető változást, meg a napkollektor. E kettő hozott a konyhára. Igaz a négy éves melegvíz termelés által megspórolt pénzt elvitte a szivattyú cseréje:-) De a tudat, hogy ma is szoláris vízzel zuhanyoztam pénzben nehéz kifejezni.
Wattocsak nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2011-09-06, 20:10   #12 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 11-09-06
Összes hozzászólás: 1
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
Qadron Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Energiatakarékos izzók

Üdv Mindenkinek!

Olyan kérdésem lenne, hogy e14-es foglalatba amire az van írva, hogy hagyományos izzó max 40W-os mehet bele, abba merjek-e nagyobb teljesítményű izzónak megfelelő energiatakarékost tenni?

Szóval energiatakarékos izzónál mondjuk egy 15W-os az kb 75W-os normál izzónak felel meg. És azt mondták, hogy mivel az 75W-nak felel meg az nagyobb, mint a 40 és ki fog sülni... Arra hivatkoztak, hogy máshogy működik, trafó van benne más a hőteljesítmény, meg gáz van benne stb stb stb felét se értettem.

Tehát a kérdés röviden tömören: egy e14-es foglalatba bele merjek-e rakni egy 15W-os (vagy több) energiatakarékos izzót, vagy ne próbáljam meg? Annyira azért utánanéztem, hogy ilyen foglalatba a nevesebb gyártók nem gyártanak 11W-osnál erősebbet.. Ebből gondoltam, hogy lehet ebben valami, de azért gondoltam megkérdezem, mert az egész csillárt nem akarom lecserélni a szobában csak ezért, viszont látni se ártana..

Help PLS!
Qadron nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2011-09-07, 14:36   #13 (permalink)
sbs
Könyörtelen tereprendező :-)
 
sbs avatarja
 
Csatlakozott: 10-05-03
Hely: Tárnok-Budapest
Összes hozzászólás: 1.594
Kiosztott köszönetek: 542
Begyũjtött 191 köszönetet 170 hozzászólással
sbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtag
Alapbeállítás re: Energiatakarékos izzók

Nem vagyok közvetlen szakértő, de ha a foglalatra 40W -van irva, az 40W energiafelvételt (illetve fizikailag ennek megfelelő átfolyó áramerősséget jelent)
Itt amiről szó van, hogy az átfolyó áram felmelegíti a fém alkatrészeket, illetve ehhez még hozzátesz maga az izzó által kibocsájtott hő is. Maga a foglalat és az ahhoz tartozó vezetékek igen egyszerű szerkezetek. Elég érdekesnek tartom azt a feltételezést, hogy e miatt ki fog sűlni az égő.

Tehát az áramfelvételből kiindulva betehetsz egy 40W-os energiatakarékost ami kb 150W normálnak felel meg. De ilyeneket úgysem kapsz, a 15W-os simán mehet bele.
__________________
Az építkezés egy nagy kaland!
Olasz kémények képgalériája 2012: www.kemenyek.info
sbs nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2011-09-12, 18:41   #14 (permalink)
Törzsvendég
 
Csatlakozott: 11-03-03
Összes hozzászólás: 105
Kiosztott köszönetek: 18
Begyũjtött 16 köszönetet 15 hozzászólással
djarni Vannak jó hozzászólásaidjarni Vannak jó hozzászólásai
Alapbeállítás re: Energiatakarékos izzók

Azért nem kapni e14-es foglalathoz 11W-nál nagyobb égőt, mert ez felett már a nagyobb, e27-es foglalathoz csinálják. Ugyanez a helyzet fordítva is. Nehéz találni nagy foglalatú, kis teljesítményű energiatakarékos izzót, de nem lehetetlen. Nekem ilyen hangulatvilágításom van. Nagy foglalatba 5w-os. Tv mellett kitűnő (nem fárasztja a szemet a tv), illetve olvasni is lehet mellette, de sokáig nem érdemes, mert ez már szintén rongálná a szemet.

SBS-nek pedig igaza van, hülyeséget mondtak neked. Egy 15 W-os energiatakarékos izzó 15W-ot fogyaszt, tehát beletehető a maximum 40 W teljesítményt leadó foglalatba. Az, hogy ráírják 75w-os normál villanykörtének felel meg, az a fényére utal részben, mivel az átlagember így érti meg, hogy ez jó. Gondolj bele, ha 75W-ot fogyasztana, miért hívnák energiatakarékos izzónak??

Én egyébként sok energiatakarékos izzót kipróbáltam már, és megállapodtam a Philipsnél. Mindegy mennyibe kerül, én már csak azt veszek. A fent említett 5w-os e27-est is ilyen (másnál nem is igen találni).

Én megbízhatónak tartom. Viszont van még egy tényező, amit figyelni szoktam. Ez pedig a fényerő, aminek a mértékegysége a lumen. Figyeljétek meg, hogy azonos teljesítmény mellett (legyen pl. 15W) is eltérő fényerőt adnak meg. Itt én értelemszerűen a magasabb lumen értékűt választom, hiszen a fogyasztása ugyanannyi, de mégis nagyobb fényerővel világít. Ezek terén a Philips megint jól teljesít. Hasonlítsd csak össze egy másik márka fényerejével azonos teljesítmény mellett. No persze a philipsnél is van kisebb fényerejű, ami olcsóbb. Tehát a magasabb lument értelemszerűen meg kell fizetni.

Nekem pl. egy 25 nm-es nappali fő fényere 1 darab 23 Wattos (tornádó vagy hasonló fantázianevű) Philips izzó. Ez 1550 Lumen fényerejű. De vannak ugyancsak 23 W teljesítmény mellett jóval kisebb fényerővel rendelkező izzók is. Szóval ez az 1 darab is hatalmas fényt biztosít a szobában.

Az sem mindegy még, hogy milyen élettartamot bírnak ki. A legutóbb említett nagy fényű Philipsre 8000 óra van ráírva. Ez használattól függően akár 5-10 év is lehet. Ki lehet számolni, hogy 5-10 év alatt egy 130W-os hagyományos villanykörte mennyit fogyaszt, és ezt érdemes összevetni a Philips izzó árával. Megsúgom igen nagy különbség lesz.

Az, hogy sbs nem igen vett észre különbséget 1 év alatt a villanyfogyasztásban, az leginkább annak köszönhető, mert jóval erősebb fogyasztók is vannak a lakásban, melyek mellett eltörpül.

Egyébként megkérdezném sbs-től, hogy mérted is a fogyasztást? Mert nem a villanyszámlát kell nézned. Én speciel minden hónap 1-én felírom a villanyóra állását, és így látom az aktuális fogyasztást. Egyrészt kíváncsi voltam, mennyit emel a klíma ezen, tovább az EON is ott veri át az embereket, ahol nem is sejtené, és sajnos kénytelenek vagyunk manuálisan ellenőrízni.

Arni
djarni nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának:
sbs (2011-09-12)
Régi 2011-09-19, 10:21   #15 (permalink)
Törzsvendég
 
Csatlakozott: 11-03-03
Összes hozzászólás: 105
Kiosztott köszönetek: 18
Begyũjtött 16 köszönetet 15 hozzászólással
djarni Vannak jó hozzászólásaidjarni Vannak jó hozzászólásai
Alapbeállítás re: Energiatakarékos izzók

Egy szintén igen fontos tényezőt elfelejtettem megemlíteni.

- milyen világos a szoba?

Ez szintén egyértelműen meghatározza, hogy mekkora fény lesz. Világos falak, bútorok és plafon egyértelműen nagyobb fényt eredményez. Nem utolsó szempont az sem, hogy milyen a csillárunk. Vannak hiperszuper gigantikus csilivili dekoratív csillárok, de érdemes olyan szemszögből is figyelni, mennyit árnyékol le a kisugárzott fényből..

Én szándékosan olya csillárt választottam, ami elegáns, jól néz ki, de minél több fényt sugározzon a plafon felé is. A plafon hófehér álmennyezettel van telerakva, de hófehérre festett szimpla plafon is tökéletes megoldás. A lámpa tehét ne csak egy irányba, lefelé szórja a fényt, hanem mindenfelé. Amerre szórja, ott pedig minél világosabb dolgok vannak, annál több fényt vernek vissza. A falam világosra van festve, de tartalmaz sötétebb színben dekoratív csíkokat, alakzatokat, így nem kellett lemondani egy élénk, kontrasztos színről sem, közben a világosabb felület az nagyobb, így sok fényt ver vissza. A bútorok világos bükk színűek, szintén elenyésző hányadban nyelik el a fényt.

Ha ilyenekre odafigyel az ember, kb 30%-kal nagyobb fényt tud varázsolni egy szobába ugyanazon fényforrás mellett. Tehát a korábbi hozzászólásban említett 23W-os energiatakarékos izzó pontosan ezért, bőven elég fényt ad.

Egy sötétkékre festett fal, igen sokat elnyel a fényből, és a szoba is sokkal sötétebb lesz. A sötét bútorok piszok sok fényt elnyelnek. Természetesen ezek már stílusfüggőek, kinek mi az ízlése. Ha valaki a sötétebb dolgokat szereti, számolni kell azzal, hogy több fényforrás kell majd.

Kicsit elkanyarodtam az energiatakarékos izzóktól, de sokan panaszkodnak arra, hogy a drágán megvett izzó nem ad elég fényt. Ilyenkor jusson eszébe az általam felvázolt 2 tényező:

- az energiatakarékos izzó fényerőssége lumenben
- milyen világos a szoba..

Akinek tehát nem létfontosságú a sötét színek egy lakásban - továbbá odafigyel a fény visszaverődéseinek kihasználására -, akkor kevesebb fényforrással, kisebb teljesítményű izzókkal nem csak nagyobb fényre számíthat a lakásában, hanem a villanyszámláját is csökkentheti.

Arni

Ui.: nem vagyok lakberendező, maradok az informatikánál
djarni nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának:
sbs (2011-09-19)
Régi 2011-11-14, 17:34   #16 (permalink)
Bölcs
 
Csatlakozott: 11-11-12
Összes hozzászólás: 694
Kiosztott köszönetek: 62
Begyũjtött 46 köszönetet 44 hozzászólással
krisz1986 Megindult a hírnév útjánkrisz1986 Megindult a hírnév útjánkrisz1986 Megindult a hírnév útján
Alapbeállítás re: Energiatakarékos izzók

Hát én csak azt tudom,hogy a tervező számolja luxban ha jól emlékszem,hogy mennyi fény kell.

Viszont pár honapja hallotam egy nagy érdekességet. Hogy ezekben az izzókban elégé mérgező gáz van ha szétpattan, veszélyes. Az én számlám is magas. De nálam megy két tv, hűtő, számítógépek ja és a szoba termosztát. Ez igy havi 15 rupeta. Plusz amit a számlán már számolnak ilyen olyan szálítási dij. Meg energia hordozó dija. Meg stb. ha kimaradt valami szóljatok légyszi.
krisz1986 nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2011-11-14, 23:16   #17 (permalink)
sbs
Könyörtelen tereprendező :-)
 
sbs avatarja
 
Csatlakozott: 10-05-03
Hely: Tárnok-Budapest
Összes hozzászólás: 1.594
Kiosztott köszönetek: 542
Begyũjtött 191 köszönetet 170 hozzászólással
sbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtag
Alapbeállítás re: Energiatakarékos izzók

A havi 15e nálam is standard: 3 számítógép, tv, hűtő, villanyfőzőlap. Amúgy nemrég vettem egy 13x0,1 W-os led asztali lámpát ami sokat meg itt a gépem mellett éjszaka, na ezzel aztán biztos spórolok.

Ez volt a fejlődéstan az asztali lámpámnál:
1. 40W-os normál lámpa
2. Égőcsere energiatakarékosra: 9W (-31W/óra)
3. Komplett lámpacsere 1,3W-ra (-38,7W)

A LED lámpáknál érdemes odafigyelni a Kelvin fokra, azaz milyen "fehér" a LED fénye, sajnos a mostanira nem figyeltem és elég neonosra sikerült, sárga szinte nincs is benne, igy nem olyan természetes miunt a hagyományos izzó. De már megszoktam....
__________________
Az építkezés egy nagy kaland!
Olasz kémények képgalériája 2012: www.kemenyek.info
sbs nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Válaszol

Címkék
energiatakarékosság, fénycső, izzó, lámpa, világítás

Téma eszközök
Megjelenítési módok

Hozzászólás szabályai
Új témákat nem hozhatsz létre
Válaszokat nem küldhetsz
Fájlokat nem csatolhatsz
A hozzászólásaidat nem módosíthatod

BB code : bekapcsolva
Pofik bekapcsolva
Az [IMG] kód bekapcsolva
A HTML kód kikapcsolva
Trackbacks are bekapcsolva
Pingbacks are bekapcsolva
Refbacks are bekapcsolvaA pontos idő 07:43 , a GMT +1 időzóna szerint.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum