Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2011-09-19, 09:21   #15 (permalink)
djarni
Törzsvendég
 
Csatlakozott: 11-03-03
Összes hozzászólás: 105
Kiosztott köszönetek: 18
Begyũjtött 16 köszönetet 15 hozzászólással
djarni Vannak jó hozzászólásaidjarni Vannak jó hozzászólásai
Alapbeállítás re: Energiatakarékos izzók

Egy szintén igen fontos tényezőt elfelejtettem megemlíteni.

- milyen világos a szoba?

Ez szintén egyértelműen meghatározza, hogy mekkora fény lesz. Világos falak, bútorok és plafon egyértelműen nagyobb fényt eredményez. Nem utolsó szempont az sem, hogy milyen a csillárunk. Vannak hiperszuper gigantikus csilivili dekoratív csillárok, de érdemes olyan szemszögből is figyelni, mennyit árnyékol le a kisugárzott fényből..

Én szándékosan olya csillárt választottam, ami elegáns, jól néz ki, de minél több fényt sugározzon a plafon felé is. A plafon hófehér álmennyezettel van telerakva, de hófehérre festett szimpla plafon is tökéletes megoldás. A lámpa tehét ne csak egy irányba, lefelé szórja a fényt, hanem mindenfelé. Amerre szórja, ott pedig minél világosabb dolgok vannak, annál több fényt vernek vissza. A falam világosra van festve, de tartalmaz sötétebb színben dekoratív csíkokat, alakzatokat, így nem kellett lemondani egy élénk, kontrasztos színről sem, közben a világosabb felület az nagyobb, így sok fényt ver vissza. A bútorok világos bükk színűek, szintén elenyésző hányadban nyelik el a fényt.

Ha ilyenekre odafigyel az ember, kb 30%-kal nagyobb fényt tud varázsolni egy szobába ugyanazon fényforrás mellett. Tehát a korábbi hozzászólásban említett 23W-os energiatakarékos izzó pontosan ezért, bőven elég fényt ad.

Egy sötétkékre festett fal, igen sokat elnyel a fényből, és a szoba is sokkal sötétebb lesz. A sötét bútorok piszok sok fényt elnyelnek. Természetesen ezek már stílusfüggőek, kinek mi az ízlése. Ha valaki a sötétebb dolgokat szereti, számolni kell azzal, hogy több fényforrás kell majd.

Kicsit elkanyarodtam az energiatakarékos izzóktól, de sokan panaszkodnak arra, hogy a drágán megvett izzó nem ad elég fényt. Ilyenkor jusson eszébe az általam felvázolt 2 tényező:

- az energiatakarékos izzó fényerőssége lumenben
- milyen világos a szoba..

Akinek tehát nem létfontosságú a sötét színek egy lakásban - továbbá odafigyel a fény visszaverődéseinek kihasználására -, akkor kevesebb fényforrással, kisebb teljesítményű izzókkal nem csak nagyobb fényre számíthat a lakásában, hanem a villanyszámláját is csökkentheti.

Arni

Ui.: nem vagyok lakberendező, maradok az informatikánál
djarni nem elérhető   Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának:
sbs (2011-09-19)