Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2011-09-12, 17:41   #14 (permalink)
djarni
Törzsvendég
 
Csatlakozott: 11-03-03
Összes hozzászólás: 105
Kiosztott köszönetek: 18
Begyũjtött 16 köszönetet 15 hozzászólással
djarni Vannak jó hozzászólásaidjarni Vannak jó hozzászólásai
Alapbeállítás re: Energiatakarékos izzók

Azért nem kapni e14-es foglalathoz 11W-nál nagyobb égőt, mert ez felett már a nagyobb, e27-es foglalathoz csinálják. Ugyanez a helyzet fordítva is. Nehéz találni nagy foglalatú, kis teljesítményű energiatakarékos izzót, de nem lehetetlen. Nekem ilyen hangulatvilágításom van. Nagy foglalatba 5w-os. Tv mellett kitűnő (nem fárasztja a szemet a tv), illetve olvasni is lehet mellette, de sokáig nem érdemes, mert ez már szintén rongálná a szemet.

SBS-nek pedig igaza van, hülyeséget mondtak neked. Egy 15 W-os energiatakarékos izzó 15W-ot fogyaszt, tehát beletehető a maximum 40 W teljesítményt leadó foglalatba. Az, hogy ráírják 75w-os normál villanykörtének felel meg, az a fényére utal részben, mivel az átlagember így érti meg, hogy ez jó. Gondolj bele, ha 75W-ot fogyasztana, miért hívnák energiatakarékos izzónak??

Én egyébként sok energiatakarékos izzót kipróbáltam már, és megállapodtam a Philipsnél. Mindegy mennyibe kerül, én már csak azt veszek. A fent említett 5w-os e27-est is ilyen (másnál nem is igen találni).

Én megbízhatónak tartom. Viszont van még egy tényező, amit figyelni szoktam. Ez pedig a fényerő, aminek a mértékegysége a lumen. Figyeljétek meg, hogy azonos teljesítmény mellett (legyen pl. 15W) is eltérő fényerőt adnak meg. Itt én értelemszerűen a magasabb lumen értékűt választom, hiszen a fogyasztása ugyanannyi, de mégis nagyobb fényerővel világít. Ezek terén a Philips megint jól teljesít. Hasonlítsd csak össze egy másik márka fényerejével azonos teljesítmény mellett. No persze a philipsnél is van kisebb fényerejű, ami olcsóbb. Tehát a magasabb lument értelemszerűen meg kell fizetni.

Nekem pl. egy 25 nm-es nappali fő fényere 1 darab 23 Wattos (tornádó vagy hasonló fantázianevű) Philips izzó. Ez 1550 Lumen fényerejű. De vannak ugyancsak 23 W teljesítmény mellett jóval kisebb fényerővel rendelkező izzók is. Szóval ez az 1 darab is hatalmas fényt biztosít a szobában.

Az sem mindegy még, hogy milyen élettartamot bírnak ki. A legutóbb említett nagy fényű Philipsre 8000 óra van ráírva. Ez használattól függően akár 5-10 év is lehet. Ki lehet számolni, hogy 5-10 év alatt egy 130W-os hagyományos villanykörte mennyit fogyaszt, és ezt érdemes összevetni a Philips izzó árával. Megsúgom igen nagy különbség lesz.

Az, hogy sbs nem igen vett észre különbséget 1 év alatt a villanyfogyasztásban, az leginkább annak köszönhető, mert jóval erősebb fogyasztók is vannak a lakásban, melyek mellett eltörpül.

Egyébként megkérdezném sbs-től, hogy mérted is a fogyasztást? Mert nem a villanyszámlát kell nézned. Én speciel minden hónap 1-én felírom a villanyóra állását, és így látom az aktuális fogyasztást. Egyrészt kíváncsi voltam, mennyit emel a klíma ezen, tovább az EON is ott veri át az embereket, ahol nem is sejtené, és sajnos kénytelenek vagyunk manuálisan ellenőrízni.

Arni
djarni nem elérhető   Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának:
sbs (2011-09-12)