Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-04-29, 16:49   #12 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Könnyűszerkezetes épületek

A hozzászólásod alapján sajnos azt kell mondjam, hogy még bonyolultabb lesz, mint feltételezed. A könnyűszerkezetes technológiáról egy könyvet simán meg lehetne tölteni, fal-, födém-, tető rétegrendet pedig a neten is találhatsz. Néhány gyártó a honalapjára felteszi.
Én távolabb kezdeném. A leírt munka építési engedély köteles. Ehhez az építész tervezőn kívül szükséges a meglévő szerkezetek szakértői, és faanyagvédelmi vizsgálata. A tervezésnél a helyi építési szabályzathoz is igazodni kell, ami nem biztos, hogy lehetővé teszi a teljes emelet ráépítését (az építmény magasság mindenhol korlátozott) Az eddig leírtak már több ponton hozhatnak olyan eredményt ami alapján nem lehet egyszerű könnyűszerkezetes épületként kezelni azt, amit "ráteszünk".
Ezeken túlmenően a legtöbb hatóság már az építés felügyelet álláspontjához igazodva a könnyűszerkezetes épületet csak ÉME minősített rendszerből engedélyezi, ami annyit jelent, hogy nem egy ácsot kell keresni, hanem könnyűszerkezet gyártó vállalkozót, akinek minősített rendszere van. Innen kezdve pedig az lesz a kérdés, hogy az adott konkrét szerkezeti rendszert hogy lehet alkalmazni a meglévő épület adottságaihoz igazítva.
Mellesleg a közelmúltban volt egy hasonló tervezésünk, és ott az volt a tapasztalat, hogy a gyártók a ráépítési munkákat sokkal drágábban vállalják, mint az építtető az alap árak alapján feltételezte.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának:
corr (2012-04-29)