2012-04-29, 17:12 | #11 (permalink) |
Új tag
Hely: Hódmezővásárhely
Összes hozzászólás: 2
Kiosztott köszönetek: 1
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
|
re: Könnyűszerkezetes épületek
Én még új vagyok ezen a fórumon, de már régóta olvasgatom a hozzászólásokat, nagyon sok ötletet merítettem már a leírtakból.
Most én is szeretnék kérdezni/kérni. Van egy 46 m2-es téglaépület, amir szeretnék felhúzni egy 35 m2-es faszerkezetes emeletet, eddig kismillió cikket elolvastam, azt hittem hogy hellyel-közzel képben vagyok a dologgal, de most elkezdtem rajzolni a tervet és rájöttem, ez kicsit bonyolultabb lesz, mint gondoltam. Egy 10mx4,5m es épületre raknám rá, 7,9mx4,5m-es szerkezetet. Ha valaki lenne kedves ennek a fajta épülettípusnak a technológiáját bővebben leírni, mint ahogy az interneten fellelhető, nagyon megköszönném (mint pl.:falszerkezet, padlózat, födém). Tudom, hogy ez eléggé bonyolult kérés, de két kisgyermekem várja, hogy ezt a dolgot megoldjam. Előre is köszönöm! |
2012-04-29, 17:49 | #12 (permalink) |
Építész
|
A hozzászólásod alapján sajnos azt kell mondjam, hogy még bonyolultabb lesz, mint feltételezed. A könnyűszerkezetes technológiáról egy könyvet simán meg lehetne tölteni, fal-, födém-, tető rétegrendet pedig a neten is találhatsz. Néhány gyártó a honalapjára felteszi.
Én távolabb kezdeném. A leírt munka építési engedély köteles. Ehhez az építész tervezőn kívül szükséges a meglévő szerkezetek szakértői, és faanyagvédelmi vizsgálata. A tervezésnél a helyi építési szabályzathoz is igazodni kell, ami nem biztos, hogy lehetővé teszi a teljes emelet ráépítését (az építmény magasság mindenhol korlátozott) Az eddig leírtak már több ponton hozhatnak olyan eredményt ami alapján nem lehet egyszerű könnyűszerkezetes épületként kezelni azt, amit "ráteszünk". Ezeken túlmenően a legtöbb hatóság már az építés felügyelet álláspontjához igazodva a könnyűszerkezetes épületet csak ÉME minősített rendszerből engedélyezi, ami annyit jelent, hogy nem egy ácsot kell keresni, hanem könnyűszerkezet gyártó vállalkozót, akinek minősített rendszere van. Innen kezdve pedig az lesz a kérdés, hogy az adott konkrét szerkezeti rendszert hogy lehet alkalmazni a meglévő épület adottságaihoz igazítva. Mellesleg a közelmúltban volt egy hasonló tervezésünk, és ott az volt a tapasztalat, hogy a gyártók a ráépítési munkákat sokkal drágábban vállalják, mint az építtető az alap árak alapján feltételezte.
2012-04-29, 19:12 | #13 (permalink) |
Könyörtelen tereprendező :-)
Hely: Tárnok-Budapest
Összes hozzászólás: 1.594
Kiosztott köszönetek: 542
Begyũjtött 191 köszönetet 170 hozzászólással
|
Corr,
"hagyományos" tetőtér beépítés szóba sem jöhet? : - tető bontása - födém ellenőrzése, erősítése (gondolom ez megvan nálad) - lépcső tervezése / beépítése - parapetfal építés, kb 1-1,5 m magasan) - tetőszerkezet visszaépítés (amit lehet átmentesz, pl. cserepek) - tetőtér beépítés, gipszkartonozás stb. Persze sok mindent kihagytam, de nem tudom hogy miért is a fán gondolkozol. Te építetted a házat? Ismered a ház alapjait ? Elbírja az alap a ráépítést? Istvánnak meg abban teljesen igaza van, mielőtt komolyan tervezel tudd meg hogy építhetsz-e rá és ha igen milyen feltételei vannak ennek: helyi építésügyi hatóság a polgármesteri hivatalban.
2012-04-29, 19:53 | #14 (permalink) |
Új tag
Hely: Hódmezővásárhely
Kiosztott köszönetek: 1
|
Tetőteret nem lehet, mert lapostetős, már statikus nézte, csak annyi kell, hogy vasbeton pillért kell beépíteni és elvileg a téglát is elbírja, ennek ellenére én mégis fát szeretnék, ami persze könnyebb, gond nem lehet belőle, felfelé is lehet építeni. A téglát elvetettem, mert helyi viszonylatban kicsivel drágább mint a könnyűszerkezet, viszont azt már nem merném rárakatni jó szívvel, szóval alaperősítés kellene.
Szóval a koszorútól felfelé minden új lenne, ezért is kérdeztem, hogy hol ,kitől lehetne bővebb felvilágosítást kapni erről. Persze kérdeztem egy -két kivitelezőt, aztán meg naponta hívogattak, hogy akkor mikor kezdjünk neki. Először körbenézegetek, számolgatok, majd ahhoz képest választomki, hogy ki csinálja meg. |
2012-04-29, 21:16 | #15 (permalink) |
Építész
|
Azt javaslom, hogy a környéketeken keress egy kivitelezésben is jártas tervezőt, aki ismeri a helyi szabályozást, vagy a könnyűszerkezet gyártó tervezőjét, és kérj egy egyeztetési lehetőséget. Ha a helyi szabályzat nem engedi meg a teljes szintnyi magasítást, akkor valami érdekeset kell kitalálni szerkezetileg, hogy a térdfal magasítással ne legyenek állékonysági problémák.
2013-02-15, 00:51 | #16 (permalink) |
Új tag
Kiosztott köszönetek: 0
|
Érdeklődnék, hogy érdemes-e egy 13 éves könnyűszerkezetes egyszintes családi házat megvenni? Padlófűtés+ Gázfűtés,+cserépkályha, 110 nm2, 1000nm2 telek.17,2 M.
Köszönöm! |
2013-02-15, 08:51 | #17 (permalink) |
Törzsvendég
Összes hozzászólás: 105
Kiosztott köszönetek: 18
Begyũjtött 16 köszönetet 15 hozzászólással
|
Szerinted érdemes megvenni egy piros autót, ami 5 éves?
Kb. ezzel egyenértékű a kérdésed. Maga az ár, telekkel együtt barátságosnak tűnik, de nyilván nem mindegy, hogy ki csinálta, hogyan és milyen állapotban van a ház, nyilván. Nekem az is furcsa, hogy minek 3 (különböző) féle fűtési mód egy ilyen házba. Üdv.: Arni |
2013-02-15, 09:03 | #18 (permalink) |
Építész
|
Én is valami hasonlót akartam írni, csak azt tenném hozzá, hogy az sem mindegy, hogy Budapest, vagy Alsóborzasztó
2013-02-15, 09:29 | #19 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 22
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 3 köszönetet 3 hozzászólással
|
Kedves hehahi
Meg kéne tudni, hogy melyik cég építette, és, hogy milyen a falszerkezet. azok tudatában lehet mondani valamit. |
2013-02-20, 10:24 | #20 (permalink) |
Törzsvendég
Összes hozzászólás: 105
Kiosztott köszönetek: 18
Begyũjtött 16 köszönetet 15 hozzászólással
|
Könnyűszerkezetes épületnél a váz megépítéséhez ugyebár 2 elterjedt mód van, a fa és a fém.
Itt felmerül bennem egy kérdés, de leginkább a fém kapcsán. Én mondjuk ezt választanám. De vajon milyen élettani és egyéb hatása lehet annak, ha egy fémhálóban élek? Olyanokra gondolok, mint például a földsugárzások, hartman sávok, feng shui, stb.. Van ilyen jellegű hatása annak, ha valaki ilyen épületben él? Üdv.: Arni |
Címkék |
könnyűszerkezetes épület |
Téma eszközök | |
Megjelenítési módok | |
|
|