Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2010-11-28, 21:17   #2 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Domb, domboldalra, vagy hegybe építés

Nagyon szép dolgokat lehet belőle kihozni, viszont sok rejtett csapdára kell számítani. Ilyen esetekben sokkal nagyobb jelentősége van a telek tájolásának, és ha tényleg annyira lejtősre gondolsz, mint ahogy a hozzászólásból sejtem, akkor az alaprajzi elrendezésnél sokkal nagyobb kötöttségekre kell számítani. Az ilyen meredek helyeken nem szabad kihagyni a talajmechanikát, próbafúrást sem. A telekvásárlásnál érdemes utána nézni hátha van valaki, aki a környezet talajviszonyait ismeri. Egy esetlegesen egy méter mélyen lévő sziklás altalaj, vagy a tavaszonként forrásszerűen felszínre törő talajvíz egészen új szempontokat hozhat az építkezéshez. Ha nem találsz ilyen ismereteket, akkor esetleg a helyi szabályzat is adhat támpontokat. Ha kötelezően előírják a talajmechanikát, akkor az alapján sejteni lehet, hogy nem szükségszerűen a vizsgálat költsége lesz az igazi plusz, hanem az amit a vizsgálat alapján esetleg előírnak a tervezők. De érdemes az épület összes vonatkozását végiggondolni.
Régen volt egy olyan tervezésünk ahol ha csak az épület alaprajzát, metszetét nézzük, akkor egy fsz+kétszintes lakóépület. A valóságban olyan lejtése volt a teleknek, hogy az utcáról szintben mentünk be a garázsba, ill az ezen a szinten lévő üzletbe, alatta volt a nappali, lakószint, és még eggyel lejjebb a hálók, ahonnan szinten lehetett kimenni a kertbe. És ezen a telken nem volt csatorna, és csak az utca felől volt megközelíthető. Akkor még nem volt ennyire elterjedt az átemelő szivattyú. Ráadásul kivitelezéskor ott volt egy 6-7 méter magas partfal.
A hasonló helyzetek mind a műszaki megoldásokban, mind pedig a kivitelezés módjában pörgetni tudják a számlálót.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel