Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2021-11-30, 18:17   #12 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Fafodem statika

Kedves Pohi!
A google drive csak meghívással ad hozzáférést, így nem láttam a rajzot de anélkül is elmondhatok néhány dolgot.

A 7 m hosszú gerenda normál fűrészárúból már több szempontból problémás. Ezt tovább súlyosbítja, hogy 3 méter fesztávú panel kerülne rá, ami tető esetében kb 3,5-szerese a megszokott terhelő sávnak, tehát nagyon jelentős a terhelés. Amikor szerkezeti elemek teherbírásáról beszélünk, azoknak nem csak a szerkezetek súlyát kell elbírniuk, hanem egyéb terheket is (pl a tetőn megáll 1,0 méter vastag hó). Ezek után még az sem lenne szerencsés, ha nagyon behajolna a gerenda, vagyis maximális teher mellett is korlátozva van a lehajlása. Ezeket a panelokat acél keretszerkezetes csarnoképületeknél szokták alkalmazni. A ragasztott fagerenda sem kizárt, de nagy keresztmetszetre kell számítani, aminek a súlya akár 300-400 kg, szóval a beemelés sem egyszerű. Ilyen kialakításnál már mindenképpen javaslom a megterveztetést, ami nem csak a tetőszerkezetre, hanem az alatta lévő szerkezetekre is vonatkozik.

Arról nem tudok biztosat, hogy melyik irány lenne az olcsóbb, de a "hagyományosat" járhatóbbnak érzem, és ez általában a költségekre is visszahat.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel