Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2020-02-13, 15:53   #7 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Betonkészités szakszerüen .

Szia!


A csatolt kép sajnos nem látszik, de a leírtakból a lényeg érthető.
A felelős műszaki vezetőnek azt az állítását meg tudom erősíteni, hogy lehet látni ennél rosszabbat is, de ez még nem jelenti azt, hogy a kivitelezés megfelelő lenne.

Az első kérdés az, hogy hogyan készült az aljzat, mert az aljzatokat két fő csoportba oszthatjuk: betonok, vagy esztrichek. A különbség ránézésre, különösen kívülállók számára minimális.
A beton aljzat jellemzően helyszíni keverés sóder + cement + víz. Az esztrich gyárilag előkevert zsákos anyag, finomabb szemszerkezettel, és egyéb adalékokkal, amihez a helyszínen csak vizet kevernek.

A beton aljzat minimális vastagsága 5 cm, de ha padlófűtés van benne, akkor min 6 cm. Az esztrich valamivel lehet vékonyabb, de a padlófűtés esetében a 4 cm annak is kevésnek tűnik.

Emellett a járás közben észlelhető mozgás azt a kérdést is felveti, hogy az úsztató réteg (polisztirol szigetelés) milyen minőségű, mert lehet hogy az is gyenge. Ha a csomagoló fólián lévő adatlap már nem elérhető, akkor segítség lehet, ha a maradék között, vagy bármilyen módon előkerül egy polisztirol lap széle. A gyártók a bála élén egy színes csíkkal (piros, sárga, ...) jelölik a minőséget, ami a lap nyomószilárdságát is mutatja.

Azt még hozzátenném, hogy ezeket kőműves szempontból írtam, és ez az elterjedt, működő gyakorlat, de találkoztam már olyan fűtésrendszer leírással, ahol a padlófűs gyártója 8 cm beton vastagságot írt elő, a cső fölött, ami már legalább 10 - 11 cm vastag aljzat vastagságot jelent.
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának:
Titi (2020-02-13)