Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2018-03-19, 20:28   #2 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Külön garázs építése - egyszerű bejelentés

A fontos rendeleteket nagyon jól szedted össze. Az egyszerű bejelentés csak lakóépületekre vonatkozik, tehát ami a hivatkozott felsorolásban szerepel, arra nem csak engedélyt nem kell kérni, de egyszerű bejelentésre sem kötelezett. Amennyiben a garázs épülete a lakóépülettel össze van kötve, akkor a lakóépület egyszerű bejelentésének részeként kell kezelni. Ettől független az, hogy a helyi építési szabályzat a nem engedélyköteles épületekre előírhat településképi bejelentési kötelezettséget, ami egy más jellegű eljárás. Ebben az esetben ezt önállóan a garázsra vonatkozóan kell lefolytatni.
Ha párhuzamosan megy a lakóépület építése egyszerű bejelentés alapján, akkor annak dokumentációjába érdemes belevenni, mivel a beépítettséget, zöldfelületet befolyásolja, és tényleg egyszerűbb a hatósági igazolvány, és a földhivatali feltüntetés.
Ha már ennyire belemászunk a témába, akkor megemlítem, hogy van még egy épületcsoport, amire figyelni kell. A 191/2009 korm rendelet 22§ 1) (b) pontja sorolja fel azokat a paramétereket, amelyek alapján az egyébként sem engedélyhez, sem egyszerű bejelentéshez nem kötött épületekhez kiviteli terv készítése kötelező lehet, és ezekben az esetekben az e-napló is kötelezővé válik.
A térfogattal kapcsolatban már nem tudok ennyire biztosan fogalmazni. Arra sem jöttem rá, hogy a bruttó térfogat idézett definícióját hol találtad, én sem a nettóét, sem a bruttóét nem találtam. Szóbeli egyeztetéseken kaptam több irányból azt az infót, hogy a belső térfogatnál figyelembe veszik az üres padlásteret is.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának
sbs (2018-04-10), VaZoLa (2018-03-20)