Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2018-01-06, 14:04   #30 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Gerenda méretezése

Kedves Boby!

A válasz nagyrészt a képről leolvasható, és mindegy, hogy hat, vagy tíz méterről beszélünk. A terhelése minimális, lényegében az önsúlyt kell elbírnia, meg a széltehert lehet érdekes.
Ezeknél fontosabb viszont a faanyag viselkedése, és az esztétika.
Az faanyag idővel repedezik, vetemedik, különösen az időjárásnak kitett helyzetben. Esztétikailag (vagy inkább szubjektív biztonság érzet szempontjából) már a hat méteres fesztávnál sem látszik elégnek a 15 - 20 cm magasság, különösen ilyen "főtartós" elrendezésnél, ahol két szegély gerendára van függesztve a közte lévő szerkezet. A képen is kb 50 cm magasságot becsülök a gerendának.
Mindkét problémára a válasz a képen is látható ragasztott faszerkezet. Ez lehet egyedileg, deszka vastagságú rétegekből ragasztott gerenda, vagy telepen kész termékként beszerezhető KVH gerenda (BSH típus), amit 13 méteres hosszig kínálnak.
Én 8-10 cm vastagságot, és legalább 30 - 35 cm magasságot választanék. Emellett az oldal irányú megtámasztásra is érdemes gondolni. A közé rakott bordák egymáshoz támasztják a kereteket, de azok együtt még tudnak hajolni. Ha épület mellett áll a pergola, akkor ahhoz ki lehet támasztani, ha szabadon áll akkor viszont vékony huzalokkal, andráskereszttel lehet merevíteni.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel