Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2016-02-10, 09:41   #41 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Régi ház fafödém és tetőszerkezet hibái

Kedves degado!

Úgy érzem, bőven van kellemetlen hírem.
Ha jól értelmezem a leírtakat, az épület padlás födémje faszerkezet, vélhetőleg borított gerendás fafödém, a tetején beton jellegű felülettel. A szerkezet maradt változatlan, alulról gipszkarton álmennyezetet kapott.
Az nem derül ki a kérdésből, hogy a tetőszerkezet teljes cserére kerülne, vagy csak a cserépfedés, de feltételezem a teljes szerkezetről lenne szó, mert az 50 évvel ezelőtti faszerkezetek új korukban sem a Bramac cserépre lettek méretezve.
Általánosságban a födém fagerendáinak megfelelőségéről távolból semmit nem lehet mondani, az csak feltárás után lehetséges. A helyzetet ronthatja a födémre terített kéreg, ami páratechnikailag lezárja a szerkezetet, és ezáltal elindíthatja a faanyag korhadását, illetve ettől függetlenül semmi információnk az esetleges rovarkárról. Mindentől függetlenül javaslom a kéreg eltávolítását. Utána az egyéb tennivalók meghatározásának előfeltétele a födémszerkezet feltárása, ami az összes gerendavég láthatóvá tételét jelenti, vagyis minden teherhordó fal fölött a födém felső deszkázatot 0,5 méter szélességben el kell távolítani.
Ezek után szükség szerint faanyagvédelmi szakértő, statikus bevonásával lehet megtervezni a további munkákat. Várhatóan már ezek a munkák is némiképp megviselik az álmennyezetet, de a tetőcsere a mechanikai hatások mellett még jelentős beázásokat is hozhat, és egyelőre a fagerendák állapotának függvényében a födémszerkezet cseréjének szükségessége sem zárható ki. Az esetleges födémcsere esetén pedig az álmennyezet, és a hozzá tartozó villanyszerelés lesz a legkisebb probléma.
Kívánom, hogy ezek csak lehetséges legrosszabb alternatívák maradjanak, de egyelőre nem lehet őket kizárni.
Arra még felhívnám a figyelmet, hogy a tetőszerkezet cseréje, akár födémmel együtt, akár nélküle építési engedély köteles.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel