Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2010-07-23, 18:20   #3 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: miért csak kívülről szigetelnek falat

Az igazi problémák sokkal súlyosabbak, mint amit sbs felvetett, bár azokkal is érdemes foglalkozni.
A műszaki problémákat két csoportra osztanám. Az első a szerkezeten páratechnika, mit a hőszigetelés esetében mindig vizsgálni kell. A belső oldali hőszigetelés a harmatpontot a belső oldali hőszigetelés a belső falsík irányában jelentősen elmozdítja, és növeli a szerkezeten belüli páralecsapódás veszélyét. Leegyszerűsítve itt kezdődik a penész. Ez ellen kétféle módon lehet védekezni. Vagy teljesen, "légmentesen" lezárjuk a belső falsíkot párazáró fóliával (ebben az eseteben viszont bármely sérülés, lyuk - akár egy szög, tipli - a fólián előidézheti a megelőzni kívánt problémát) vagy pedig kifejezetten a belső oldali hőszigetelés céljára kifejlesztett anyag alkalmazása. Ilyen például a PROMATECT®-MC (:: P R O M A T ::) ami képes arra hogy saját tömegének 2,5-szörösét kitevő mennyiségű nedvességet felvegyen, és később elpárologtasson. Egy ismerősömmel fordult elő, hogy építkezése idejére albérletbe költözött, és karácsonyra a tapétán kirajzolódott a belső oldali polisztirol táblák toldási hálója penészből.
A másik probléma, hogy a belső oldali falszigetelést minden válaszfal megszakítja, és hőhidat képez. Ha ezt a helyzetet nem kezeljük, akkor a falsarkoknál ismét ott a pára lecsapódás, penész lehetősége. Ennek megelőzésére a belső oldali hőszigetelést a merőleges falakra, plafonra érdemes befordítani, egy ék alakú elem elhelyezésével. (Bár ebben az esetben is ott van még a padló ahol nem igazán oldható meg az ék elhelyezése)
Szóval összegezve: belső oldali hőszigetelés csak végső esetben, és akkor is lehetőség szerint erre szakosodott vállalkozóval, aki garanciát vállal a munkájára, és mellékel "használati utasítást".
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának
Jancsi (2014-03-25), sbs (2010-07-24), vik (2010-07-23)