Építkezés Fórum

Építkezés Fórum (http://epitkezes.forum.hu/)
-   Födémkészítés (http://epitkezes.forum.hu/fodemkeszites/)
-   -   Födémpalló házilag (http://epitkezes.forum.hu/fodemkeszites/1091-fodempallo-hazilag.html)

attisch 2013-05-05 10:26

Födémpalló házilag
 
Sziasztok!

Nem vagyok statikus ezért vetem fel ezt a kérdést itt.
Lehetséges, hogy aki építkezik a szerelőbetonon, még a falak felrakása előtt legyártsa a födémpallóit pl 3*6 méteres lapokban? 3 betonháló lappal, a végeiken kilógatva a betonháló vasait melyeket aztán a betonkoszorúba bele lehet kötni? A vastagságra olyan 20-30 centis lapokra gondoltam, melyeket megszilárdulásuk után daruvál leemel az ember a szerelőbetonról, megcsinálja a falakat és után daruval felrakra a falak tetejére. Megfelelő lenne ennek a födémnek a teherbírása egy emeleti igénybevételnek?

istvan62 2013-05-05 16:28

re: Födémpalló házilag
 
Szia!

A leírt eljárás létező technológia, bár nem teljesen ebben a formában, és helyszíni előregyártásnak hívják. Nem véletlen, hogy (különösen családi házaknál) alkalmazása nem túl sűrű. A következő problémákkal kell számolni:
  • Az nem járható út, hogy a végeleges alaprajzi helyén készüljön a panel, mert külön megtervezendő méretű, de biztosan legalább 10 cm nagyságú felfekvést kell biztosítani, és így már a falat nem lehetne megépíteni. (létezik olyan technológia is, de az már egész más terület, és sokkal nagyobb speciális gépesítettséget igényel)
  • Ha az épület területén kívül alakítasz ki egy előregyártó területet, akkor az építésszervezés szempontjából külön tervezést igényel, hogy a legyártás helyéről a daru a végleges helyére tudja emelni a panelt. Az általad leírt méretű panel súlya a 20 cm vastagság esetén is 9 tonna, ezt akár 15-20 méter oldal kinyúlással kell tudnia a darunak. Pontos adatokat nem tudok, de érzésem szerint egy ilyen daru óradíja legalább 100.000,- + kiállás.
  • Ahogy a paneleket egymás mellé rakod, ott a mennyezeten a repedés mindig meg fog jelenni, és akár 1-2 cm szintkülönbség is kialakulhat a mennyezeten.
  • Végül egy általános szabály: vasbeton szerkezetnél az nem méretezés, hogy 20-30 cm vasrag, és x db háló! (http://epitkezes.forum.hu/kiviteleze....html#post1416) Vasbeton födémet vasalási terv nélkül nem szabad elkezdeni! (És ezt tényleg nem csak a vonatkozó rendelet miatt mondom!)

Gábor 2013-05-06 08:51

re: Födémpalló házilag
 
Mellesleg érdemes gondolkodni a pontosságban!
Helyszíni felméréseim során 80 %-ban azt tapasztalom, hogy a ház méretei nem egyeznek a tervben szereplő méretekkel! Előre kell a te esetedben gyártani, nagy pontosságot igényel, ráadás ahogy István mondta, külön terület és tervezést igényel a folyamat!

Én személy szerint a helyben készített monolitikus födémekben jobban hiszek!


A pontos idő 18:56 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum