Építkezés Fórum   Hofstadter Tüzép Schiedel és Leier kémények - Hofstadter Építoanyag Centrum Kft. Szaniter - Hofstadter Építoanyag Centrum Kft. Nyílászárók - Hofstadter Kft. Beltéri ajtók - Áron Ház Kft. Mixerbeton - HODA Beton Kft. Lájkolj a Facebookon! Kövess a twitteren!

Vissza   Építkezés Fórum > Érdekességek és minden egyéb > Faanyagvédelem

Válaszol
 
LinkBack Téma eszközök Megjelenítési módok
Régi 2015-08-30, 11:22   #1 (permalink)
Bölcs
 
Zsuzsa avatarja
 
Csatlakozott: 10-12-10
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 979
Kiosztott köszönetek: 10
Begyũjtött 133 köszönetet 123 hozzászólással
Zsuzsa Vannak jó hozzászólásaiZsuzsa Vannak jó hozzászólásai
Üzenetküldés Skype™-on keresztül Zsuzsa részére
Alapbeállítás Hangyák a tetőszerkezetben

Egyik kedves ügyfelemnek a garázsába beköltöztek a hangyák. A dolog érdekessége, hogy a tetőszerkezet alsó részébe sikerült betelepedniük.
A fénykép a helyszínen készült. A tetőt zsindely fedi, alatta borítódeszka van. A borítódeszka réseit is eltömték már táplálékkal, ürülékkel.
A garázs előtt is a talajban lehetett látni kupacokat, ahol élnek. Az életmódjukkal kapcsolatban ezt az információt találtam.
Formica rufa
Szaporodás: a hangyák államalkotó rovarok. Egy hangyabolyban általában néhány száz és ezer közötti a királynők száma (sok királynő polygyn típus), az egész népesség viszont egymillió dolgozóból is állhat. Másrészt viszont léteznek olyan erdei vöröshangya bolyok is, amelyekben csak egy királyn&ot; van (egy királynő, monogyn típus). A két szélső;ség okait, illetve előnyeit ma sem tudjuk pontosan. A hangyák éves fejlődése úgy történik, hogy a nőtények a fészek egy bizonyos helyén már márciusban nagy petéket raknak le, amelyekből később szárnyas, ivaros állatok kelnek ki. A dolgozóktól olyan különleges, hormontartalmú táplálékot vesznek fel, melyet maguk a később fejlődő dolgozók már nem kapnak meg. A királynő tápláléka a nyálmirigy váladéka. Az első; napokban adott táplálék hormontartalmától függ, hogy királynő, hím vagy ivartalan dolgozó fejlődik majd ki. Röviddel a kikelés után a szárnyas hangyák elhagyják a bolyt, és nászrepülést végeznek. Az ekkor bekövetkező; párzás folyamán a nőstény egész élettartamára kap hím ivarsejteket, melyeket egy tasakban tárol. A peterakáskor a nőstény maga termékenyíti meg a petéket, vagy pedig meg nem termékenyített, kis petéket rak, amelyekből dolgozók vagy hímek lesznek. A hangyaboly részben a föld alatt, részben fölötte épült. Minden hangya - a királynők és a dolgozók egyaránt - benne telel át. A boly hőmérséklete viszonylag állandó, nyáron, erős napsugárzás esetén kürtök gondoskodnak a kellő; mértékű szellőzésről. Hidegben bezárják a kijáratokat. Télen a hangyák a föld alatt tartózkodnak, a föld feletti rész pedig véd a fagytól. A nászrepülés után a nőstények már meglevő bolyokat keresnek fel, hogy itt megtelepedjenek vagy pedig együtt alapítanak egy új bolyt. Ekkor egy korhadó fatörzset vagy öreg fát keresnek, ahol levelekből, ágakból és mohából kis kupacot hordanak össze a következő hetekben. Amikor a dolgozók első; nemzedéke felnőtt, akkor a nőstények már csak a peterakással foglalkoznak. A monogyn királynők nem tűrnek meg másik nő
stényt a közelükben. A megtermékenyítés után a szürke rabszolgahangya (Formica fusca) fészkébe hatol be a nőstény, megöli a bolyban levő királynőt, és a boly dolgozói saját királynőjüknek fogadják el. Utódait is a szürke rabszolgahangyák nevelik föl. Az év folyamán fokozatosan nő az erdei vöröshangyák aránya, a boly lassan átalakul. Egyetlen királynő azonban sosem képes olyan sok petét lerakni, mint sok királynő együtt, a boly lassan elöregszik, és a királynő elpusztulásával a dolgozók közössége is megszünik. A polygyn hangyák bolyai viszont évtizedes kort megérnek és egyre nagyobbak lesznek.
Képfeltöltés.hu - korlátlan ingyen tárhely képeidnek, regisztráció nélkül
__________________
A könnyező házigomba, a lakóépületek legveszélyesebb károsítója!!
Az Építkezés Fórum Igazságügyi faanyagvédelmi szakértője: Holyop Zsuzsa, 06-70-366-60-18
faanyagvédelmi szakértés, kivitelezés, szaktanácsadás

Utoljára módosítva: Zsuzsa által : 2015-08-30 11:47
Zsuzsa nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2022-09-01, 15:47   #2 (permalink)
Kizárt tag
 
Csatlakozott: 22-09-01
Összes hozzászólás: 4
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
Anorlondo Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Hangyák a tetőszerkezetben

Ma már szinte minden bukméker elindította saját weboldalát a földi fogadóirodákkal párhuzamosan, és sokan közülük teljesen átképezték magukat az online fogadásra, és most bet365 az egyik legjobb fogadóirodával állsz szemben. Az online fogadás előnyei nyilvánvalóak - bármikor és bárhol fogadhat, és ez az iroda rengeteg egyéb bónuszt kínál a kezdőknek.
Anorlondo nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2022-11-14, 03:51   #3 (permalink)
Kizárt tag
 
Csatlakozott: 22-11-14
Hely: UK
Összes hozzászólás: 4
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
MaryWilliams Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Hangyák a tetőszerkezetben

elindította saját weboldalát a földi fogadóirodákkal párhuzamosan
MaryWilliams nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2022-11-14, 03:53   #4 (permalink)
Kizárt tag
 
Csatlakozott: 22-11-14
Hely: UK
Összes hozzászólás: 4
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
MaryWilliams Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Hangyák a tetőszerkezetben

Good afternoon, dear friends, this message is for all those who like to play online. For a beginner who wants to play in Australia, it is very difficult to find exactly what you need. I am ready to shorten your search if you go here https://www.slotsup.com/online-casinos/australia-au . They will surely be able to pleasantly surprise you
MaryWilliams nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Válaszol

Téma eszközök
Megjelenítési módok

Hozzászólás szabályai
Új témákat nem hozhatsz létre
Válaszokat nem küldhetsz
Fájlokat nem csatolhatsz
A hozzászólásaidat nem módosíthatod

BB code : bekapcsolva
Pofik bekapcsolva
Az [IMG] kód bekapcsolva
A HTML kód kikapcsolva
Trackbacks are bekapcsolva
Pingbacks are bekapcsolva
Refbacks are bekapcsolva



A pontos idő 10:11 , a GMT +1 időzóna szerint.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum