Építkezés Fórum

Építkezés Fórum (http://epitkezes.forum.hu/)
-   Faanyagvédelem (http://epitkezes.forum.hu/faanyagvedelem/)
-   -   Hangyák a tetőszerkezetben (http://epitkezes.forum.hu/faanyagvedelem/1438-hangyak-tetoszerkezetben.html)

Zsuzsa 2015-08-30 11:22

Hangyák a tetőszerkezetben
 
Egyik kedves ügyfelemnek a garázsába beköltöztek a hangyák. A dolog érdekessége, hogy a tetőszerkezet alsó részébe sikerült betelepedniük.
A fénykép a helyszínen készült. A tetőt zsindely fedi, alatta borítódeszka van. A borítódeszka réseit is eltömték már táplálékkal, ürülékkel.
A garázs előtt is a talajban lehetett látni kupacokat, ahol élnek. Az életmódjukkal kapcsolatban ezt az információt találtam.
Formica rufa
Szaporodás: a hangyák államalkotó rovarok. Egy hangyabolyban általában néhány száz és ezer közötti a királynők száma (sok királynő polygyn típus), az egész népesség viszont egymillió dolgozóból is állhat. Másrészt viszont léteznek olyan erdei vöröshangya bolyok is, amelyekben csak egy királyn&ot; van (egy királynő, monogyn típus). A két szélső;ség okait, illetve előnyeit ma sem tudjuk pontosan. A hangyák éves fejlődése úgy történik, hogy a nőtények a fészek egy bizonyos helyén már márciusban nagy petéket raknak le, amelyekből később szárnyas, ivaros állatok kelnek ki. A dolgozóktól olyan különleges, hormontartalmú táplálékot vesznek fel, melyet maguk a később fejlődő dolgozók már nem kapnak meg. A királynő tápláléka a nyálmirigy váladéka. Az első; napokban adott táplálék hormontartalmától függ, hogy királynő, hím vagy ivartalan dolgozó fejlődik majd ki. Röviddel a kikelés után a szárnyas hangyák elhagyják a bolyt, és nászrepülést végeznek. Az ekkor bekövetkező; párzás folyamán a nőstény egész élettartamára kap hím ivarsejteket, melyeket egy tasakban tárol. A peterakáskor a nőstény maga termékenyíti meg a petéket, vagy pedig meg nem termékenyített, kis petéket rak, amelyekből dolgozók vagy hímek lesznek. A hangyaboly részben a föld alatt, részben fölötte épült. Minden hangya - a királynők és a dolgozók egyaránt - benne telel át. A boly hőmérséklete viszonylag állandó, nyáron, erős napsugárzás esetén kürtök gondoskodnak a kellő; mértékű szellőzésről. Hidegben bezárják a kijáratokat. Télen a hangyák a föld alatt tartózkodnak, a föld feletti rész pedig véd a fagytól. A nászrepülés után a nőstények már meglevő bolyokat keresnek fel, hogy itt megtelepedjenek vagy pedig együtt alapítanak egy új bolyt. Ekkor egy korhadó fatörzset vagy öreg fát keresnek, ahol levelekből, ágakból és mohából kis kupacot hordanak össze a következő hetekben. Amikor a dolgozók első; nemzedéke felnőtt, akkor a nőstények már csak a peterakással foglalkoznak. A monogyn királynők nem tűrnek meg másik nő
stényt a közelükben. A megtermékenyítés után a szürke rabszolgahangya (Formica fusca) fészkébe hatol be a nőstény, megöli a bolyban levő királynőt, és a boly dolgozói saját királynőjüknek fogadják el. Utódait is a szürke rabszolgahangyák nevelik föl. Az év folyamán fokozatosan nő az erdei vöröshangyák aránya, a boly lassan átalakul. Egyetlen királynő azonban sosem képes olyan sok petét lerakni, mint sok királynő együtt, a boly lassan elöregszik, és a királynő elpusztulásával a dolgozók közössége is megszünik. A polygyn hangyák bolyai viszont évtizedes kort megérnek és egyre nagyobbak lesznek.
Képfeltöltés.hu - korlátlan ingyen tárhely képeidnek, regisztráció nélkül

Anorlondo 2022-09-01 15:47

re: Hangyák a tetőszerkezetben
 
Ma már szinte minden bukméker elindította saját weboldalát a földi fogadóirodákkal párhuzamosan, és sokan közülük teljesen átképezték magukat az online fogadásra, és most bet365 az egyik legjobb fogadóirodával állsz szemben. Az online fogadás előnyei nyilvánvalóak - bármikor és bárhol fogadhat, és ez az iroda rengeteg egyéb bónuszt kínál a kezdőknek.

MaryWilliams 2022-11-14 03:51

re: Hangyák a tetőszerkezetben
 
elindította saját weboldalát a földi fogadóirodákkal párhuzamosan

MaryWilliams 2022-11-14 03:53

re: Hangyák a tetőszerkezetben
 
Good afternoon, dear friends, this message is for all those who like to play online. For a beginner who wants to play in Australia, it is very difficult to find exactly what you need. I am ready to shorten your search if you go here https://www.slotsup.com/online-casinos/australia-au . They will surely be able to pleasantly surprise you


A pontos idő 18:46 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum