Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-07-21, 13:45   #6 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Építőipari normaórák

Tényleg beszerezhetőek ezek a könyvek, de ha azt mondom, borsos áron, akkor még finoman fogalmaztam: Terc Csak mellékesen: az oldalon látható kötetek egy - egy munkanem tételeit tartalmazzák. A falazás az építőmesteri munkákban, a vakolás a szakipari munkákban szerepel. A teljesség kedvéért tegyük hozzá, hogy bár tapasztalatom szerint a Terc a legszélesebb körben használt, van alternatív választás is: Kontroll. Van néhány internetes gyűjtemény is, de azok főleg szakemberek számára hozzáférhetőek, és amelyik ingyenes, az általában nem ad értéket, csak a szöveges kiírást segíti.
Az ügyben segíthet, ha a terveződtől kérsz egy tervezői költségvetés kiírást. Ha ő valamelyik árazós rendszert használja, akkor az anyagköltségre is kaphatsz egy országos statisztikai átlagáron alapuló kalkulációt, ami pl a falazatnál nem csak a téglát, hanem a kiválasztott habarcsot/ragasztót is figyelembe veszi. Ehhez képest természetesen nagy szórások lehetségesek, de egy irány értéket adnak, és azt is tudni kell, hogy a normaidők használata sem kötelező!
Annyit még segíthetek, hogy ha csak két három munkafolyamat időigénye kell, akkor kikeresem neked, illetve ha a terveződ nem vállal költségvetést, én foglalkozom azzal is.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel