Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-05-07, 14:42   #6 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Fafödémre betonozás, és a következményei

itt két különböző épületről van szó, csak a Zsuzsa által kezdett téma teljesen összevág a saját tapasztalatommal. Én először még lebetonozott állapotban láttam a szerkezetet, és az akkor készített gyors feltárás alapján javasoltam a rétegek elbontását. Amikor a bontás után meglátták az eredményt, a tulajdonosok ijedtségükben kerestek egy faanyagvédelmi szakértőt, és vele nézették meg. Az ő véleménye alapján hívtam ismét engem. A történet érdekessége, hogy a szakértő kolléga még rovar fertőzöttséget is talált a födémen, én már képtelen lettem volna megtalálni, olyan rossz állapotban volt a faanyag felülete.
Arra, hogy feltárásnál hová kell lépni, nincs általános, minden esetben biztos szabály. Különböző biztonsági előkészületeket lehet tenni, de igazából az ember elsősorban abban bízik, hogy a szerkezet még nem szakadt le, tehát van valamennyi tartása, ezek után pedig oda kell figyelni, hogy ne bontsunk olyat, ami gyengítheti. Ehhez a konkrét problémához a gépésznek semmi köze. Itt kifejezetten arról volt szó, hogy a belső oldalon párás meleg belső tér, a külső, hideg oldalon pedig a szerkezetet lezárták betonnal. Ez ideális összeállítás a szerkezeten belüli pára kondenzációhoz, ami nem kedvez a faanyagnak.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel