Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2011-11-02, 19:12   #6 (permalink)
stradic
Új tag
 
Csatlakozott: 11-11-02
Összes hozzászólás: 2
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 2 köszönetet 1 hozzászólással
stradic Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Lakóház építése vállalkozóként, saját célra

Az ötlet nem rossz, én még 1 nagy előnyét látom ennek a verziónak, ha meglévő cégről/vállalkozásról van szó: hivatalosan ki tudod venni a pénzt a vállalkozásból.
Ez nagyon fontos dolog, mert pl hiába van a cégednek 20 millió nyeresége, mire azt magánszemélyként kézhez tudod venni, hogy építkezhess belőle, jó ha a fele megmarad...
Ezzel szemben, ha a cég építtet, akkor keletkezik 20 millió költség (aminek az áfáját még vissza is igényeli), nincs nyereség, nincs társasági adó és valami jelképes potom összegért a kéglit bérbeadod magadnak, mint magánszemélynek.
Ha létezik már a cég és van egy csomó bevételed, amit nem nagyon kellene leadóznod és építkezni szeretnél, akkor ez egy nagyon jó módszer szerintem.

Ha viszont nincs még céged egy csomó felhalmozódott bevétellel, és csak ezért akarnál alapítani egyet, akkor necces az ügy:
1. Be kell vinned a cégbe az építkezés várható költségeit (céges hitel sokkal gázosabb, mint egy magánszemélyes lakáshitel, úgyhogy önerősnek kell lenni), mert magánszemély még építhet is a semmiből, aztán ha x év után esetleg megkérdezi valaki, hogy miből építette, akkor majd mond valamit, hogy kitől kapta kölcsön, de cégnél ilyen nincs, ha egy számlát kifizetsz, akkor lenni kell pénznek mögötte. Maradjunk a 20 millánál, mint kerek számnál, ha ennyit beleteszel a vállalkozásba csak az építkezés miatt, azt rengeteg adó nyomán tudod csak kivenni és viszontlátni, ezt én nem tenném.
2. Ha nincs más bevétel, csak az ingatlan bérbeadás akkor cirka 30-40 évig veszteséges leszel. Ha esetleg más bevétel is van vagy mást is csinálsz a céggel, nulláról indulás és kb 20 milla költség után nem egyszerű nyereségesnek lenni, szóval akkor is legalább 10 évről beszélünk. Namost azt tudjuk, hogy van az a bizonyos elvárt adó, valamint 2-3 év veszteséges működés után számíthatsz az APEH-re, mert akkor már hivatalból ki kell menniük.. Bár talán megmagyarázható nekik, de egyből levágják a szitut és megkeresnék a rést a pajzson..

Összefoglalva, ha van egy nagyobb céged, egy "házárnyi" felhalmozódott nyereséggel, akkor járható az út, sőt, a többség nem is bérbeadásra, hanem irodának építi meg ilyenkor, ami lakóingatlan is, ez bevált gyakorlat. Ebben az esetben a kikerült nyereségadót/osztalékot/áfát figyelembe véve kb feleannyiből felépíthető egy ház.
Ha viszont azért akarsz céget csinálni, akkor a fenti problémák miatt nem javaslom a dolgot, mert úgy szerintem nem buli.
stradic nem elérhető   Válaszol idézettel