Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2010-05-31, 22:24   #2 (permalink)
ebaladar
Új tag
 
Csatlakozott: 10-05-30
Hely: Békéscsaba
Összes hozzászólás: 20
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 2 köszönetet 2 hozzászólással
ebaladar Van már jó hozzászólása
Üzenetküldés Skype™-on keresztül ebaladar részére
Alapbeállítás re: EbAladar

Idézet:
Gábor eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Hello! Örülök, hogy itt vagy a fórumban! Most egy személyes kérdésem van már így elsőnek is. Jelenleg akarok itthon csinálni egy kis műhelyt, de csak könnyűszerkezetesben gondolkodom. Bevallom, hogy nem az enyém, hanem egy ismerősöm dolgozna benne, de a műhelyt hivatalosan mi üzemelnénk. Rohadt olcsón van minden alkatrészünk (boltunk is van) és mellesleg a srácnak nincs munkája, avagy itt a kisvárosunkban szép esélyekkel biztos megtudna itt nálunk élni.

Ha jól tudom, a teljes épület engedélyeztetésére lenne egy kibúvó, de nem tudom, hogy hogyan. De ez csak könnyűszerkezetesre igaz.

Tudom, hogy eddig szidtam a könnyűszerkezetest, de minden anyagom megvan itthon hozzá, ráadás nyárra már melózni is tudna a haverom.
Könnyűszerkezetes épületet csak megfelelőség tanúsítvánnyal lehet létesíteni (émi minősítés+tmi (ÉME engedély), esetleg harmonizált eu szabvány, ennek hiányában a teljes szerkezetre vonatkozó számítások (statika, 30 perc égés utáni statika stb...). Tehát az otthoni "itt egy léc, meg egy kis hőszigetelés" jellegű könnyűszerkezetre nem fogsz engedélyt kapni, hacsak nem keresel egy statikust meg egy tűzvédelmi szakértőt, aki végigszámol mindent és le is meri írni. Az építésfelügyeletnek van erről egy állásfoglalása, amit megküldött minden építéshatóságnak. Építésfelügyeleti ellenőrzéseknél ezt szigorúan veszik. Nemhogy kibúvó nincs az engedélyeztetés alól, hanem megfelelőség tanúsítvány nélkül még problémásabb, mint egy "téglaház". Ha műhely lenne, akkor ÁNTSZ a szakhatóság ami tuti + tűzoltó, esetleg környezetvédő a tevékenységtől függően, ha 380 kell hozzá akkor még a TMBF is, ami drágáért adja az állásfoglalását. Ennek az egésznek a hátterében két dolog van: tényleg sok a házi kivitelezésű kókány sz*r, másrészt a készház gyártók próbálják azokat kitúrni a piacról, akiknek nincs ÉMI minősítése. Ajánlott irodalom: 3/2003 BM-GKM-KvVM együttes rendelet. Ha jól emlékszem a jogszabályra. Ha marhaságot írtam, holnap javítom .
ebaladar nem elérhető   Válaszol idézettel