Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2010-12-01, 20:28   #10 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Telekvásárlás

Mélyedjünk el egy kicsit a telek választás problémáiban, és mindjárt a legszakmaibb résszel kezdem: szabályzatok.
Vannak általános érvényű országos szabályok, rendeletek, és vannak a helyi előírások. Ez utóbbiak akár háztömbönként különbözőek lehetnek, sőt előfordul olyan is, hogy főútvonal közelsége, vagy egyéb tényező miatt a helyi szabályzat csak egy szélső sor telekre külön rendelkezéseket hoz.
Arról a legtöbb építkező hallott már, hogy létezik beépítési százalék, ami azt mutatja meg, hogy a teleknek hány százaléka építhető be. De fontos tudni, hogy ez nem az épület hasznos alapterülete lesz, hanem a falakt is magába foglaló bruttó terület, amibe még a fedett terasz, vagy az 1,50 méternél jobban kiálló tető is beleszámít.
Mindenhol meghatározzák a megengedett építmény magasságot. Ezt egy másik témánál már részleteztük (építmény magasság) . Ez azt jelenti, hogy felfelé sem terjeszkedhetünk bármeddig.
És jönnek a kevésbé ismert dolgok:
Szintterületi mutató: hasonló a beépítési százalékhoz, de itt az összes szint bruttó területét összeadva viszonyítják a telek területéhez. Pl: megengedik a két szintet, és 30% beépítés mellett 0,5 szintterületet engednek meg, akkor választhatunk, hogy második szint nem teljes területen lesz, vagy csak 25% beépítéssel csinálunk teljes két szintet.
A szabályzat meghatározza azt is hogy hogyan kell elhelyezni az épületet az ingatlanon (szabadon álló, oldalhatáron álló, ikres)
Az is behatárolja a lehetőségeket, hogy a szomszédos ingatlanokon hol, mekkora épületek állnak, mert telepítési távolságot kell tartani.
Ezek csak a legfontosabbak voltak, és mindet egyszerre kell kielégíteni.
Mellesleg sok helyen meghatároznak olyasmit is, mint a tető lejtése, fedése ...
Ezeket végig gondolva nem szabad úgy telket vásárolni, hogy előtte nem érdeklődünk a helyi előírásokról.
De a legjobb, ha már a telek kiválasztásakor kikérik egy tervező véleményét. Mindig is azt hangoztattam, hogy az épület tervezése a telek kiválasztásakor kezdődik. Ennek jogosságát talán a többi szempont is erősíteni fogja.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának
Free (2010-12-03), szalka82 (2013-01-27)