Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2023-06-25, 09:06   #36 (permalink)
Pollux
Új tag
 
Csatlakozott: 21-01-30
Összes hozzászólás: 2
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
Pollux Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Járda a ház körül

Üdv!
Házunkon a szomszéd felöli lábazat alján a nagy esőzések után elkezdett felnedvesedi az xps szigetelés felett lévő vakolat és színezés. A ház körül még nincs se járda se térkő se szivárgó se kavicságy... a sors fintora hogy pont idénre terveztük, de az esőzések miatt nem tudták elkezdeni. Az utcában nincs csapadékvízelvezető árok, a terület nagyon laposan talajvizes területen fekszik, viszont jó vízáteresztő képességű (a termőréteg alatt szinte murva sóder), az elmúlt években beton száraz volt minden a ház körül. A lábazattól számítva 75cm-re van a kerítés. A tetőnknek kb 50-60cm kinyúlása van a fal síkjához képest. Noha én a tetőnkre lehulló és a területen leeső csapadékot levezetem a telek hátsó részére de a szomszédos házről leeső csapadék egy része az említett kerítés alatt a problémás lábazathoz szivárog.
És itt jön a kérdés: milyen vízelvezető megoldást javasoltok? Teljesen ellenetétes infókat olvasok és össze vagyok zavarodva. Odáig eljutottam hogy 20-30cm mélységben és a teljes kerítésig rendelkezésemre álló 75cmes szakaszon le kell szedni a földet de innéntől nagyon különböznek a vélemények:
-szegő - geotextília - kulékavics hogy a magas talajvíz miatt ki tudjon szellőzni a lábazati rész mondják ez egyik helyen
-nem jó mert ettől még a lábazathoz megy a víz és a talajpára. dörken lemezt kell teríteni szivárgónak bele geotextília és úgy a kavics elvezetni a vizet. DE több helyen meg nyilván kontróznak hogy ez nem jó talajvizes helyekre nem szellőzik.

köszi a válaszokat előre is!
Pollux nem elérhető   Válaszol idézettel