Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2022-09-17, 19:00   #93 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Gerenda méretezése

Az egészből a felső szelemen a fontos, ami minden szarufánál be van "kármizva" a szarufába (a rajzon is láthatod, hogy egy kicsit beleharap a szaru aljába), és összecsavarozva, valamint az azt alátámasztó oszlopok, ami akár 2 - 3 méterenként is elég. Az alsó szelement csak azért tettem oda, mert nem tudom, hogy alul milyen a lehetőség az oszlopok rögzítéséhez, a leírásod alapján azt lehet a födémgerendák tetején végigfuttatni.

A másik kérdéseddel az a helyzet, hogy a szelemen a tető elemeinek együtt dolgozását is javítja, így rosszat nem tesz, viszont a régi házaknál is a korrekt megoldás az volt, hogy a szarufa a fal fölött támaszkodott a födém gerendára (így nem hajlította) és a kinyúló födémgerenda részre egy kisebb hajlásszögű szarufa darabot toldottak, ezt hívták vízcsendesítőnek. Ahol a szarufa a gerenda végére támaszkodott, ott inkább csak 20-30 cm volt a túlnyúlás a falon.

Egyébként általánosságban az, hogy látsz valamit, amit nem javaslunk, az kicsit olyan, mint, hogy számtalan ember ment már át gond nélkül a zebrán pirosban, mégsem mondanám, hogy nyugodtan menj utánuk.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának:
PeterM (2022-09-17)