Téma: új fődém
Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2010-10-25, 20:17   #15 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: új fődém

Én mindenképpen javaslok legalább egy statikus szemlét, de nem biztos, hogy annyi elég lesz.
Önmagában ez az acélgerenda + tálcás rendszer nekem gyanús. Családi házas építkezésben nem volt jellemző az acélgerendás kialakítás, az 1,40 pedig nem volt tipikus tálca méret, sőt 1,0 méter feletti tengelytávú gyári tálcáról nem tudok. Ezek alapján itt valami teljesen egyedi kialakításról van szó, aminek a teherbírásáról így semmit nem lehet tudni! Egyébként, ha a tetőtér beépítése szerkezeti átalakítással jár (tető módosítás, homlokzaton ablak nyitás, lépcső építés, födém megerősítés ...) akkor építési engedély köteles, és ebben az esetben az építész tervező is meg tudja mondani, hogy kell-e statikus.
Még egy megjegyzés általánosságban, azokról az épületekről, amik eredetileg is ráépítésesre lettek tervezve.

Két megközelítésből is érdemes róluk beszélni. Jogilag a szerkezeti megfelelőségért az felel, aki a tetőtér beépítést/ ráépítést tervezi, illetve terv nélkül elvégzi. Másik megközelítésben már többször találkoztam olyan épülettel, ahol az előző tulajdonos azt mondta, hogy úgy tervezték, csak ha megnéztük, hogy mivel járna a tetőtér beépítése, kiderült, hogy a fél házat újra kellene építeni.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel