Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2010-10-24, 19:30   #3 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Lakberendezés, belsőépítészet

Úgy látom a belsőépítészként regisztrált kolléga régen járt erre, ezért megpróbálok építészként véleményt mondani a témáról.
Kezdjük a mikorral:
Igazából bármikor felkérheted a belsőépítészt, csak az a kérdés, hogy mennyire akarod hagyni, hogy beleszóljon az alaprajzba. Ha ragaszkodsz egy kialakult alaprajzhoz, akkor elég, ha a belsőépítész tervek az épület szerkezetkész állapota idejére elkészülnek. Ebben az esetben ő csak a burkolatok színét, anyagát, a berendezési tárgyak helyét, stílusát tudja meghatározni. A másik véglet, ha már az épület tervezésében is részt vesz. Ebben az esetben az építésszel együttműködve alakítják ki az épület belső részleteit. A speciális ötleteihez jobban igazodhat a szerkezet, esetleg az alaprajz is.
A kiválasztás módja hasonló lehet az építész kiválasztásához. Fontos, hogy a megrendelő, és a tervező képes legyen közös gondolkodásra, együttműködésre. Amennyiben már az épület tervezésénél igénybe veszed, az sem árt, ha az építésszel is jól tud együttműködni. (Nem árt egy kicsit haza beszélnem)
A tervezés folyamata biztos, hogy számtalan variációban elképzelhető, mint bármely tervezésnél, nagyban függ a részvevők elképzeléseitől.
A tartalmával kapcsolatban nem szabad elfelejteni, hogy a belsőépítész terv már a kiviteli tervek körébe sorolható, és az átlag családi ház építő ritkán veszi igénybe. Ez tartalmilag nagy változatosságot eredményezhet. Egyik véglet egy berendezési (bútorozási) elrendezés, esetleg csak alaprajzi szinten. A másik véglet részletes gyártmánytervig kidolgozott munka az összes burkolat, burkolati mintázat, polc, szekrény, világítás, szerelvények ... megadásával.
Az árról kívülállóként nem tudok érdemben nyilatkozni, de az eddig leírtakból sok mindenre lehet következtetni, de hallottam olyan extrém példákat is, amit inkább nem írok ide.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel