Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2021-05-26, 08:11   #9 (permalink)
Lallr79
Új tag
 
Csatlakozott: 21-01-25
Összes hozzászólás: 19
Kiosztott köszönetek: 13
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
Lallr79 Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Fafodem statika

Kedves István,

Köszönöm szépen, a lényegi kérdésre megkaptam a választ, miszerint egy 5x15-ös palló 4 méteres fesztávon megfelelő lesz a mennyezetnek, ha az csak az alulról rá csavarozott 8-10 mm-es OSB-t, felülről pedig kb. 20 cm kőzetgyapot szigetelés terhét viseli.
Teljesen jól képzelted el egyébként szerintem, csak azt elfelejtettem írni, hogy a szoba egyik rövid oldala a tűzfal lesz, amin van egy ablak
Azt, hogy nincs kapcsolata a szerkezetnek a tetőszerkezettel úgy értettem, hogy a szoba nem a hagyományos értelemben készül, amikor a tető szarufái között szigetelünk, és a szoba oldalfalának ferde falrésze is van, hanem csak egy belső hasábról van szó, ahogy írtad.
Rajzot próbáltam csinálni, remélem átlátható.
A tűzfalnak fontos szerepe van, mert a szoba két hosszú oldalának egyik végét ahhoz "rögzítem", illetve a meglévő tetőszerkezet elemeit (pl. székoszlop, székszelemen) is felhasználom a szoba falának rögzítéséhez. Sajnos a fafödém, rajta salakbetonnal nem a legoptimálisabb a szerkezeti elemek rögzítéséhez...így alapvetően a meglévő fix tetőszerkezeti elemeket próbálom felhasználni a szoba falszerkezetének a rögzítéséhez, úgy mint a székoszlop, székszelemen, fogópár (ennek gerendája egyébként a beltérben át fog futni a mennyezet alatt), valamint a tűzfal és a kémények. A salakbetonos födémbe csak a salakbetonon átmenő, és alatta deszkát, jobb esetben gerendát találó szerkezetépítő csavarokkal próbálom meg valamennyire fixálni. A mennyezetet pedig a már megbeszéltek szerint 4 méteres fesztávban, alátámasztás nélkül próbálom meg kialakítani. Tudom, hogy kicsit "barkácsolás" jellege van az egész dolognak, de a helyzet és a környezet adott, ebből próbálom meg kihozni a maximumot, a lényeg, hogy statikailag rendben legyen azért...
Nem tudom, így mi a véleményed az egészről? Kivitelezhető? Gyenge pontnak az eltolt szint felső részén (rajzon bal oldal) levő szobafal vázának kialakítását érzem, mert ott messze van a székoszlop és székszelemen, de valahogy majd megoldom - gondoltam olyanra is, hogy alátámasztok a fogópárnak és kapok egy viszonylag fix függőleges elemet, valamint az egyik kémény is bevonható a merevítésbe.
Csatolt képek
Fájl típus: jpg padlas_rajz_.jpg (72,7 KB, 3 letöltés)
Lallr79 nem elérhető   Válaszol idézettel