Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2016-08-22, 20:43   #2 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Terepszint enyhe megemelése ház 2 oldalán

Így látatlanban csak általánosságokat tudok mondani, de az ilyen repedések az ablak alatt tényleg az alapozással kapcsolatos problémára utalnak, és valószínűleg nem jelentenek veszélyt. Abban már nem vagyok biztos, hogy csak a fagy okozhatta, elképzelhetőnek tartom, hogy kisebb hiba történt az alap kivitelezésénél. Mindkét esetben a javítás az alap megerősítése, de ezt érdemes átgondolni. Amennyiben nem nyílik a repedés, akkor nem biztos, hogy szükséges foglalkozni vele. Az alap megerősítésének főbb módjai az injektálás, illetve az alábetonozás. Az első a drágább, és biztonságosabb, süllyedés esetében a visszaemelésre is alkalmas, de laza homok talajokban nem alkalmazható. Jelenlegi árat nem ismerek, de tíz éve ~ 150 EFt / méter áron végezték. Az alábetonozás olcsóbb, de mivel ideiglenesen szakaszosan megszüntetjük a kapcsolatot a talaj és az alap között, kismértékben megmozgatja az épületet, ami a repedések tágulását, illetve új repedések megjelenését eredményezheti.
Az épület melletti feltöltés a fagyhatáron tényleg javít, de a faggyal kapcsolatos hatások nem szükségszerűen tisztázódnak egy tél alatt. A fagynak az alapra gyakorolt hatása akkor ismerhető meg, ha a tél folyamán erős, tartós fagyok jönnek, és közben a talajban bőven van nedvesség.
A probléma nem szükségszerűen függ össze az eresz méretével mivel a talajban, az alap alatt lévő nedvesség a kritikus. A csapadék nem biztos, hogy függőlegesen szivárog le.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel