Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2014-10-06, 08:08   #6 (permalink)
Barni
Új tag
 
Csatlakozott: 14-10-02
Összes hozzászólás: 2
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 4 köszönetet 2 hozzászólással
Barni Van már jó hozzászólása
Jó ha tudod! re: Ablakcsere pályázat, szakértői vélemények - 2014

Újraértelmezve: Kinek éri meg részt venni a pályázaton? Mikor kerül többe a hús, mint a leves?

Kicsit utánajártam még egy-két dolognak ebben a témában, és az ügy tovább bonyolódik.

A pályázat szerint az ablak hőveszteségi értéke 1,15W/m2K vagy annál jobb érték kell legyen. Ezt az 5 légkamrás profil, 3 rétegű, U= 0,7W/m2K üveggel már tudja, csakhogy erről a gyáraknak nincs tanúsítványa.

Hogy miért?

Mert érthető módon az ablakgyárak spórolni szeretnének, és nem vizsgáltatják be az összes ablakprofilt az összes létező üveggel, hanem csak általában az alap 70mm-es, 5 kamrás profilt 1,0-as üveggel, és a legjobb, az alacsony energia felhasználású házakhoz való 88mm-es, 6 kamrás profilt a 3 rétegű üveggel. Így sajnos hiába tudja a fent említett ablak a pályázat által kívánt értéket, tanúsítvány hiányában ez nem lesz jó. Bevizsgáltatni egy ablakot pedig fél évbe telik, addigra meg már kifutunk a pályázat határidejéből.

Mit lehet tenni?

Sajnos meg kell venni még további 20-25%-kal drágábban (ennyi a felára a 88mm-es 6 kamrás profilnak) azt, aminek van papírja, vagyis a legjobb ablakot, aminek már a hőveszteségi értéke 0,87W/m2K, ami már jelentősen jobb az előírtnál. Csakhogy sajnos, ahogy az előző bejegyzésben írtam, ez a plusz költség ugyanúgy nem térül meg egy normál lakásnál vagy családi háznál nekünk a fűtésköltségünkben. Kivéve, ha további súlyos milliókat a lakásra költünk, és megcsináltatjuk az automata szellőztető rendszert és kellőképpen szigeteljük a házat, ha még nem volt. Ebben az esetben megérte, és mindenképp hasznos a pályázat és az állami támogatás. Lehet, hogy erre kívánják ösztönözni a magyar népet.

De van mégis egy másik lehetőség.

Mégpedig az, hogy a 75mm-es 7 légkamrás profilok 2 rétegű üveggel is, már tanúsítvánnyal igazoltan tudják a 1,15W/m2K alatti értéket, így ezzel már tudunk indulni a pályázaton. Az ebből a profilból készülő ablakok általában 25-30%-kal drágábbak a normál 70mm-es 5 légkamrás ablakokhoz képest.

Összefoglalva mindez…

Összefoglalva mindez azt jelenti, hogy ha az előbb említett 7 kamrás profilból rendeljük az ablakot, akkor kb. 400 ezer Ft felett éri meg a pályázaton részt venni. Ha a legjobb, alacsony energia felhasználású házhoz valót vesszük, és nem költünk további összeget a házra, akkor 700 ezer Ft felett éri meg. Ha rászánjuk magunkat és van miből költeni még rá, akkor tökéletes számunkra a pályázat bármekkora összegnél.
Persze továbbra is kérdés, hogy meg tudunk-e alakilag és formailag felelni a pályázati követelményeknek. Talán ez lesz a legnehezebb. Sajnos ez már csak a fűtési szezon végére derülhet ki…
Barni nem elérhető   Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának
gita3 (2014-10-06), sbs (2014-10-06)