Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-10-23, 19:30   #7 (permalink)
Zsuzsa
Bölcs
 
Zsuzsa avatarja
 
Csatlakozott: 10-12-10
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 979
Kiosztott köszönetek: 10
Begyũjtött 133 köszönetet 123 hozzászólással
Zsuzsa Vannak jó hozzászólásaiZsuzsa Vannak jó hozzászólásai
Üzenetküldés Skype™-on keresztül Zsuzsa részére
Alapbeállítás re: Kész kerti faház építése

Embalit BV/P
Megelőző és megszüntető jellegű védőszer farontó gombák és rovarok ellen.

• Termékfajta: Enyhén szagos favédőszer faroncsoló rovarok ellen, megelőző és megszüntető jelleggel, valamint faroncsoló gombák elleni védelemre, és megszüntető szer gombák ellen falakban, falazatokban és földszint alatti padlóban.
• Hatóanyag: 0,972% propiconazol
0,25% permethrin
• Termékfajta: Alkalmas fát roncsoló rovarkárok megszűntetésre és megelőző védelmére, valamint kékkorhadás megszüntetésére is. Alkalmas gombák megszüntetésére fában, valamint gombák megszűntetésére falban, falazatokban, földszinti padlóban.
• Jellemzők: Hígfolyós, gyengén szagos, folyékony, gyorsan fixálódik, vízzel is minden arányban keverhető, a termék környezetbarát, nem tartalmaz nehézfémeket, a propiconazol biológiailag lebomlik.
• Alkalmazási terület: Nagyon gyorsan fixálódó favédőszer fát roncsoló és / vagy színező gombák ellen bel- és kültéren. I-II-III. osztályban.
Alkalmazási területei a következők: teherhordó, és/vagy kitámasztó farészek, pl. tetőszékek, faszerkezetek, támok, stb. Nem teherhordó szerkezetekhez, pl. külső burkolásokhoz, hangvédő falakhoz, kerítésekhez, kerti fatárgyakhoz is használható.
Az Embalit BV/P alkalmas gombásodás megszűntetésére falakban / falazatokban és a földszinti padló alatt.
• Alkalmazás: Megelőző alkalmazás rovarok ellen:
Megelőző védelem céljából házi cincér, tarka rágóbogár, kopogóbogár lárva és lyctus ellen a fa felületére legalább 125 ml/m2 fafelület 10 %-os Embalit BV/P koncentrált oldatot kell felvinni.
Megszűntető alkalmazás rovarok ellen:
A házi cincér, tarka rágóbogár, kopogóbogár lárva és lyctus fertőzés megszűntetése céljából a károsodott fafelületre legalább 250 ml/m2 fafelület 10 %-os Embalit BV/P koncentrált oldatot kell felvinni. A szert ecseteléssel vagy kis nyomáson történő, nagy cseppes szórással visszük fel.
• Felhasználás fúrt lyukas impregnálásnál: A lyukakat szálirányra merőlegesen fúrjuk. A lyukak első sorát a faltól 10 cm-re fúrjuk és összesen két sor lyukat kell fúrni. A lyukakba 9,5 mm átmérőjű injektáló dugókat helyezünk, majd 10 %-os Embalit BV/P oldatot injektálunk 5 bar nyomáson, nagynyomású fecskendővel. A fa többi részét 200 g/m2, 10 %-os Embalit BV/P oldattal ecseteléssel vagy kisnyomású, nagy cseppes szórással kezeljük.
• Fát roncsoló gombák megszűntetése falakon/falazatokon, falakban/falazatokb
: A faroncsoló gombák a falba is behatolhatnak vagy a falazaton a fába benőhetnek . Az ilyen gombaterjedés megszűntetésére először a látható növekedést kell megszűntetni és a laza vakolatot / stukkót kell eltávolítani. A fugákat ki kell kaparni. Ezután a felületeket 500 g/m2, 15 %-os Embalit BV/P oldattal kezeljük. Nagyon erős gombásodás esetén a falba ferdén lefelé irányuló lyukakat fúrunk a falvastagság 2/3-áig. A furatokat egymástól kb 30 cm-re és 20 cm-es sortávval, eltolva kell befúrni. Ezután a furatokat 15 %-os Embalit BV/P oldattal néhányszor feltöltjük.
Az Embalit BV/P szerrel kezelt falakat / falazatokat habarccsal / vakolattal letömítjük. Az Embalit BV/P-vel kezelt falakat/falazatokat kiszáradás után simító vakolattal vagy stukkóval lefedjük.
Megjegyzés: Először a nedvesedés okát (átnedvesedés esőtől, lyukadás, kondenzpára, stb.) kell megszűntetni. Gondoskodni kell jó szellőztetésről is. A fal felszórása előtt feszültségmentesíteni kell a villamos berendezéseket. Az antennákat, elosztószekrényeket és kapcsolókat letakarjuk.
• Gombák megszűntetése földszinti padlón és falakon: A kezelés előtt a földszint alatt lévő minden régi fahulladékot el kell távolítani. Ha lehetséges a padló alatti 10 cm vastagságban a talajt éles homokra célszerű kicserélni. A padozat betonozása is lehetséges.
Az altalajt lehetőleg 200 g/m2, 10 %-os Embalit BV/P oldattal kezeljük.
• A berendezés tisztítása: Ecsettisztító szerrel vagy terpentinnel.
• Szín: A koncentrátum színe a világos sárgától a sötét vörösig terjed. Az oldat színtelen. A fa felületének színe a kezelés (és kiszáradás) után változatlan. Ellenőrző színezékkel vagy pigmensekkel színezhető.
• Fajsúly (20 °C): kb. 0,98 g/cm3
• pH érték: > 9
• Lobbanáspont: > 92 oC
• Viszkozitás:  72 cSt
• Veszélyességi jel: C - Maró hatású, mart sérülést okozhat.
• Kompatibilitás / korrózió: Az Embalit BV/P nem támadja meg a vasat, acélt, üveget és porcelánt.
• Óvintézkedések: Elzárva és gyermekek számára hozzáférhetetlenül kell tárolni. Élelmiszerekkel, italokkal és állati tápokkal nem érintkezhet. Munkavégzés közben étkezni, inni és dohányozni tilos. A bőrrel és szemmel való érintkezést kerülni kell. Szemmel történt érintkezés esetén azonnal bőséges vízzel ki kell mosni és orvoshoz kell fordulni. Munkavégzéshez megfelelő védőruhát, védőkesztyűt, védőszemüveget és arcvédőt kell viselni. Baleset vagy rosszullét esetén azonnal forduljon orvoshoz ( ha lehet mutassa be a címkét ).
• A fa előkészítése: A fa telítése előtt legyen méretre fűrészelve és minden megmunkálás ( fúrás, hornyolás ) legyen elvégezve. A kérget és háncsrészt teljesen el kell távolítani. A telítendő fán jég és / vagy hó nem lehet.


• Fixálás: Az Embalit BV/P erősen fixálódó favédőszer. A kezelés után három órával a hatóanyag 90 %-a fixálódott. 24 óra után a fixálás befejeződött. Meleg gőzzel való fixálás nem lehetséges, de nem is szükséges.
• Szárítás: A fába bevitt víz eltávolítására a fát úgy kell tárolni, hogy ne következhessék be a szer kimosódása eső hatására. Mesterséges szárítás is lehetséges.
• A kezelt fa tulajdonságai: A fa gyúlékonysága a szárítást követően nem nő.
• A kezelt fa megmunkálása: Az impregnálás után (pl. fúrással, fűrészeléssel) kezelt fát ugyanezen szer, vagy erre a célra engedélyezett más szer koncentrált oldatával utókezeljük.
• Utókezelés / ráfestés: Az Embalit BV/P-vel kezelt fát a száradás után díszítő festéssel láthatjuk el. Javasoljuk a ráfestés előtt próba elvégzését és a festékgyártó tanácsainak figyelembevételét.
• Alkalmazási korlátozások: Nem szabad használni nyílt láng vagy tűz mellett. A használat közben és után gondoskodni kell az erős szellőzésről. Elégtelen szellőzés esetén megfelelő légzésvédő felszerelést (“A” szűrővel ellátott álarc) kell viselni. A szer alkalmazása után 48 óra leforgása előtt ne tartózkodjunk tartósan a kezelt helyiségben. Növényeket nem szabad permetezni. Az impregnált fának nem szabad érintkeznie élelmiszerekkel és/vagy állati tápokkal.
• Biztonságtechnikai információk: A favédő és kártevő megelőző szerek biocid hatóanyagokat tartalmaznak. Ezeket tehát csak akkor szabad alkalmazni, ha az anyag védelme elő van írva, vagy egyedi esetben szükséges. Alkalmazáskor különösen a munka- és balesetvédelmi előírások (pl. veszélyességi jelzések, gyúlékony folyadékokra vonatkozó előírások) a göngyölegen lévő jeleknek megfelelően (különösen a veszélyességi jel, a veszélyességi jelzés, veszélyre vonatkozó útmutatások, biztonsági tanácsok) betartandók. A munkát a használati útmutatás szerint kell végezni.
Helytelen alkalmazás egészségkárosodáshoz vezethet. A koncentrátummal és annak oldataival, valamint a frissen telített fával való munkánál ügyeljen az óvórendszabályokra. A munkánál a Veszélyességi rendelet 17 cikkely 1. bekezdése ( általános védőkötelezettség ) szerinti balesetelhárítási szabályok betartandók, ugyanúgy az általános biztonságtechnikai és munkahigiéniás előírások.
A német Építőkémia és Favédőszer Ipari Szövetség bej. egyesület. Frankfurt/Main, Karlstr. 21 " Favédőszerekkel való bánás biztonságtechnikai adatlapja" összefoglaló útmutatást nyújt.
A szer halakra és egyéb vízi élőlényekre veszélyes. Kerülni kell a talaj, a talajvíz és felszíni víz szennyeződését.
• Tárolás / környezetvédelem: Csak eredeti göngyölegben szabad tárolni. A tárolásnál és feldolgozásnál be kell tartani a talaj- és felszíni vizek, valamint a levegő tisztántartására vonatkozó törvényi előírásokat. A szernek nem szabad a talajba, a csatornahálózatba, valamint a vizekbe jutnia. Fel nem használt szert és maradékokat csak erre meghatalmazott vállalatnak szabad tárolóba helyeznie.
• Vízveszélyeztetési osztály: WGK (n) 2 Nem ismert. A WGK adat saját besorolásunk alapján került magállapításra.
• Tárolás / környezetvédelem: Fagymentesen tárolandó. Az Embalit P-t csak eredeti göngyölegben szabad tárolni. Tárolásnál és feldolgozásnál betartandók a talaj- és felszíni vizek , valamint levegő tisztán tartására vonatkozó törvényi előírások. Sem a sókoncentrátumnak, sem oldatainak nem szabad a talajra, a csatornába, valamint a vizekbe jutniuk. Fel nem használt maradékokat, vagy hulladékot csak erre a célra engedélyezett cégek kezelhetnek.
A felsorolt adatok általános tanácsadó jellegűek, leírják termékeinket és tájékoztatják a felhasználót a feldolgozásról és alkalmazásról. A mindenkori munkafeltételek sokrétűsége és sokfélesége miatt, valamint a felhasznált anyagok sokfélesége miatt természetesen nem tudunk minden egyedi esetet megadni. Kétség esetén javasoljuk saját kísérletek elvégzését vagy műszaki tanácsadó szolgálatunk megkérdezését.
Termékeink állandó jó minőségéért általános eladási és szállítási feltételeink szerint szavatolunk.
Helyzet: 1998. április 1.


• Gyártó: HOETMER B.V., Hollandia
• Magyarországi forgalmazó: Anyagvédelem Kft
• Magyarországi engedélyek: FAKI 2.1./386/d. OKBI/281/2000 ÁNTSZ:56-613-1/1999

Veszélyességi
jelzések
EZ VIZZEL HÍGITHATÓ, DE FÁBAN FIXÁLÓDÓ FAVÉDŐSZER, párnafákra is jó, meg ami le ven írva a műszaki adatlapon, azért kerítésre nem tenném.
__________________
A könnyező házigomba, a lakóépületek legveszélyesebb károsítója!!
Az Építkezés Fórum Igazságügyi faanyagvédelmi szakértője: Holyop Zsuzsa, 06-70-366-60-18
faanyagvédelmi szakértés, kivitelezés, szaktanácsadás
Zsuzsa nem elérhető   Válaszol idézettel