Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-09-25, 09:36   #7 (permalink)
Medenceplaza
Új tag
 
Csatlakozott: 12-09-25
Összes hozzászólás: 1
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 1 köszönetet 1 hozzászólással
Medenceplaza Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Medence építése házilag

Kedves fórumozók!

Tisztelt „medence tulajdonosok”!

Mielőtt bárki is „tüzivíz tározóra” vagy egy „lápos kerti tóra” adná fejét, előtte mindenképp ki kell találnia, hogy mi az amit igazán szeretne és hová célszerű telepíteni.

Sokféle megoldás létezik, de én az épített beton medencére esküszöm.
Zsalukőből épített, illetve szinte bármilyen forma kialakítható, zsaluzással.

Miután a medencetest elkészült és vele egyetemben a befúvók, szkimmer, leürítő is beépítésre került, azt követően a vakolási munkálatok, hogy a megfelelő felület készen álljon a fóliázásra.

Kültéri medencéknél mindenképp a fólia burkolatot ajánlanám, mert az üvegmozaik vagy uszodacsempe az idő multával felfagyhat, állandó javításra szorul. A festett medencét pedig évente átkenhetjük.

Ha már elkészült áhítattal várt medencénk tudnunk kell azt, hogy ez is olyan mint egy autó vagy egy nő. Azaz állandóan kell vele foglalkoznunk, karbantartanunk.

A víz! Tölthetjük hálózati vízről és kútról is. Kútról nem ajánlom, csak akkor, ha nagyon biztosak vagyunk a víz minőségét illetően. Ugyanis általában nagy a vastartalmuk. Ha ezt medencébe töltjük és jól beklórozzuk rögtön elszíneződik barnás vörösessé!

Fontos ellenőriznünk a víz pH és Cl értékeit és szinten tartanunk. pH 7.4-7.6 Cl 1-3

A vizet a gépészet segítségével forgatnunk kell.

Sajnos a felfújható vagy merev palástú medencékhez nem árulnak megfelelő teljesítményű szűrő-forgató berendezést.

Sokan ezért tapasztalják azt, hogy nagyon gyorsan bealgásodik a vizük egy idő után pedig szúnyoglárva tenyészet lesz belőle.

A megfelelő gépészet mellett pedig vegyszereznünk kell a vizet.

Algagátló: benne van a nevében is, hogy csak gátol (egy ideig), tehát ha algaölőt akarunk venni akkor a gyorsklórt érdemes használni. Tablettás és granulátumos kiszerelésben is kapható.

Minél melegebb a víz annál hamarabb indul meg az algásodás folyamata ezért érdemes a víz hőmérsékletét 28 °C alatt tartanunk.

Pelyhesítő (flokkuláló szer) a vízben lebegő szennyeződéseket tapasztja össze, hogy jobban kiszűrhesse a tartály vagy porszívózni lehessen. Itt figyelembe kell venni a szivattyú teljesítményét.

A jól porszívózhatóság kb: 6m3/h szivattyútól ajánlott. Ezzel a teljesítménnyel már lehet takarítani a többivel csak szenvedés és időpocsékolás.

Érdemes még a medencére fedést tenni, melyek a következők lehetnek:

- hőtakaró fólia
- lamellás medencetakaró ( üreges olcsóbb; habosított drágább)
- biztonsági takarófólia
- Polycarbonát fedés ( ez a legdrágább, de a leghatékonyabb megoldás)

kevesebb a víz kipárolgása, kevesebb vegyszer felhasználása szükséges, nagy szennyeződések és a háziállat, kisgyermek balesetek is elkerülhetők, illetve legnagyobb előnye hogy a használati időt 2-3 hónappal meghosszabbítja.

Üdvözlettel:

Medence és Uszodatechnikai Webáruház
Medenceplaza nem elérhető   Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának:
lui (2016-06-30)