Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-08-19, 15:41   #1 (permalink)
Zsuzsa
Bölcs
 
Zsuzsa avatarja
 
Csatlakozott: 10-12-10
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 979
Kiosztott köszönetek: 10
Begyũjtött 133 köszönetet 123 hozzászólással
Zsuzsa Vannak jó hozzászólásaiZsuzsa Vannak jó hozzászólásai
Üzenetküldés Skype™-on keresztül Zsuzsa részére
Alapbeállítás Neszmély, Konferencia Központ

Neszmély, Pasaréti Református Egyház Község Konferencia Központja

A Konferencia központ a Duna mellett van, Neszmélyben. Valójában két nagy telken, több épületből álló létesítmény. Van régebbi és új építésű épülete is. Az árvaházként működő RÉGI épületet vizsgáltam.
A neten viszonylag kevés anyagot találtam róla:
"Csizmadia Dániel sógornője, Hatvani Margit az 1930-as évek elején, Pápán árvaházat alapított. Ez az intézmény megvásárolta Csémi László házát, Neszmélyre költözött, s a régi ház helyén épült emeletes újabban folytatta munkáját. Az árvaház 1936. október 28-tól, 1958-ig működött, egyidejűleg húsz-harminc árvának biztosított menedéket. Fennállásának 24 esztendeje alatt mintegy kétszázötven árva gyermek talált itt testi-lelki megnyugvásra. Az épületet az 1990-es évek elején a budapest-pasaréti református gyülekezet vásárolta meg. Azóta pihenőház, homlokzatán olvasható feliratával hirdeti: „Istentől lett ez a hit által.” Az 1990 után megújult világban jó együttműködés alakult ki a dunaalmási Gyermekotthon és a neszmélyi református gyülekezet között"

A munkám ebben az utcai épületben volt, elsősorban a tetőszerkezet faanyagvédelmi vizsgálata volt, előkészítendő az épület felújítását.

A falak mészkőből készültek, magas a talajvíz a falazatban.

Szerencsére nem túl rovarrágottak a gerendák, amik átmérője, elég szűkös, és nagyobb mértékű károsítást már nem viselhetnének el. 8cm-nél kisebb keresztmetszetű gerenda nem felel meg a tűzvédelmi előírásoknak. Persze majd egy rovarfertőzést megszüntető kezelés feltétlenül szükséges lesz. A gerendák 10x10 cm átmérővel készültek nagy többségében. 1 cm mélyen van a rágás, túlnyomóan.

Sajnos a szomszédos épület túl közel lett építve, ez mind a két épület karbantartását nehezíti.
Ma már legalább 3 méter távolság kellene.

A szomszéd épület felé eső főfalon az épület középrészénél egy sarok lett kiképezve. Általában a sarkoknál jelentkezik a beázások túlnyomó része, a bádog meghibásodása miatt. A kötőgerenda egyben a födémgerenda, a sarokban ez a gerenda eléggé szét van már rágva, majd ki kell váltani. Meg a belső élszarufa is.

Az épület két vége kontyolt, az utcai fronton a szimmetria tengely 4, 5 méternél van, a hátsó udvari részen 3, 5 méternél.

A kémény és a szarufa közötti távolság 1-2 cm , ha van. Ami érdekes, hogy a kémény köré alulra még külön faléceket tettek, szinte a kémény falába. Ma ezért a kéményseprő konszern sikítana már.

Az épület elején a kontyolt résznél egy timpanon van, persze itt is beázott az épület, a talpszelemen tönkrement. Ezt a 3 méteres gerendát cserélni kell.

Az épület cserepei rossz állapotban vannak, ez nagy költség lesz, ha ki akarják cserélni.

Egyébként a hibák kis költség ráfordítással javíthatók, a kiváltások kis szakaszokat éríntenek a két gerendánál a kötőgerenda és élszaru lesz kiváltva. Kiadás lesz a védőkezelés is.
A fafödémet is teljesen fel kell tárni, és hőszigetelni, védőkezelni a felújításnál.

neszmely

Kicsit körül sétáltam a telken és találtam egy szép kutat, és épült egy új épület is szervesen illeszkedve a másik régi épülethez.

Képfeltöltés.hu - korlátlan ingyen tárhely képeidnek, regisztráció nélkül

Képfeltöltés.hu - korlátlan ingyen tárhely képeidnek, regisztráció nélkül

Képfeltöltés.hu - korlátlan ingyen tárhely képeidnek, regisztráció nélkül

Képfeltöltés.hu - korlátlan ingyen tárhely képeidnek, regisztráció nélkül

A Fő utca képe is látható, nagy a forgalom ma már és a régi épületek repedeznek tőle a faluban.
__________________
A könnyező házigomba, a lakóépületek legveszélyesebb károsítója!!
Az Építkezés Fórum Igazságügyi faanyagvédelmi szakértője: Holyop Zsuzsa, 06-70-366-60-18
faanyagvédelmi szakértés, kivitelezés, szaktanácsadás
Zsuzsa nem elérhető   Válaszol idézettel