Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2021-02-10, 09:04   #9 (permalink)
Lallr79
Új tag
 
Csatlakozott: 21-01-25
Összes hozzászólás: 19
Kiosztott köszönetek: 13
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
Lallr79 Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Lábazat nedvesedése, sókiülés

Kedves István!

Lassan már kezd körvonalazódni, hogy mik lennének azok a megoldások, amik nagyban csökkentenék a lábazati beton külső vízterhelését, ami által valószínűleg megszűnne a külső felszínen a nedvesedés, foltosodás (sókiülés).
Valószínűleg sok kisebb tényező együttesen okozzák a problémát (párat már sikerült is beazonosítani), így ezeket kezelve, ezek hatása is vélhetően lecsökken majd annyira, hogy megszűnjön a probléma.
Kiderült, hogy az utca fronton (a korábbi képen a szuterén ablak két oldalán levő nedvesedés) a fal melletti 60 cm széles térkövezett járda (beton aljzattal) ugyan a házfaltól kifelé lejt, de igen erősen lejt a ház sarka irányába is.
Ráadásul a járától kb 30 cm-re a ház sarkának vonalában van a vízóra akna, ami kb. 1x1 méteres és több mint 2 m mélységű, beton falú akna.
(ez nyilván akadályozza a saroknál összegyűlt víz elszivárgását az utca felé...a kerítés alapja pedig a szomszéd felé nem engedi a vizet elszivárogni, így az ide lejtő járdáról érkező víz persze feltorlódik és a falat támadja)

Ezért itt azt tervezem, hogy felszedem az egész térkövet, feltöröm a betont is, így hozzáférek a ház tövéhez és ha nem is a szuterén talajszintig, de egy ásónyom szélességben, legalább egy olyan 30-40 cm mélységet ki tudok ásni.
Ezen a kiásott részen kellene valahogy megoldani a függőleges víz és hőszigetelést (persze tudom, hogy az alapig le kellene menni, de bízom benne, hogy a több területen elvégzett kisebb részmegoldások is elegendőek lesznek).
Kérdésem, hogy mit, milyen anyagot és kivitelezési megoldást tud ajánlani a fenti körülmények mellett?

Én arra gondoltam, hogy biztos nem árt, ha a kiásott mélységben a függőleges beton felületre valamilyen kenhető szigetelést felhordok (olyan kellene, amit pl. ecsettel lehet, mert a beton biztosan nem simított felületű lesz a talajszint alatt).
Az is kérdéses, hogy mennyire tudom megtisztítani a felületet (van valami opció arra az esetre, ha nem sikerül teljesen megtisztítani, vagy mindenképp tiszta felület kell? vizet nem használnék..., drótkefére gondoltam, és esetleg sűrített levegőre).
A felkent szigetelő rétegre ragasztva mehetne az XPS, szintén a kiásott mélységig (gondolom elég csak ragasztani a talajszint alatt, és gondolom, hogy megfelel ugyanaz a ragasztó, amivel a talajszint felett is ragasztják).
Eztán szeretném a járdát a korábbiakhoz hasonlóan visszaépíteni (beton alap + fektetőhomok + térkő), persze nagyobb lejtéssel a háztól, és ügyelve arra is, hogy a saroktól is elfelé lejtsen inkább, de semmiképp ne oda.
Úgy gondolom, ha jól van megcsinálva, ez többet segít, mint árt, azáltal, hogy a fal tövéhez érkező csapadékvizet kintebb vezeti. A térkövezés visszaépítésénél tennék bitumenes szigetelést (lemez, vagy folyékony?) az alapbeton és az XPS közé, valamint az alapbeton felületére, "felhajtva" az XPS-re is, térkő szint magasságig.
Az alapbeton magassága felett pedig a külső oldali szegélyköveket átfúrva talán csökkenthető az alapbeton felületén és a homokágyban feltorlódó víz mennyisége.

Mivel a fenti esetben a térkő alatti betont is elbontom, ezért lehet, hogy azt fogja mondani, hogy vissza ne építsem a térkövezést, de a fentiekkel kapcsolatban a véleménye mindenképp érdekel, mert az összes többi házfal résznél nem szedem fel a betont, csak megvágom, és a járdát mindenképp vissza kell majd építenem.

Ilyen esetben úgy tervezem, hogy a betont a házfal mellett csak annyira vágom meg (10-15 cm), hogy meg tudjam nagyjából tisztítani, a szigetelést fel tudjam kenni, az XPS-t rá tudjam rakni, de a térkövezést eztán mindenképp vissza kell rá építeni. Itt kérdéses számomra, hogy mivel a kivágott betonrész biztosan szélesebb lesz, mint a felrakott XPS, ezért a fennmaradó hézagot a térkő visszarakása előtt mivel töltsem fel (beton, kavics?).

Közel 30 folyóméteren kellene ezt a műveletet elvégezni, amiből csak kb. 12 fm olyan, ahol nem kell betont törni/vágni. Az XPS a csapóestőtől már elvileg védeni fogja a beton felületet, és azzal, hogy a térkő alapbeton szintje alá viszem, talán a térköves felületen feltorlódott nedvességtől is védi a lábazati betont. Ami meg esetleg mélyebbről jön, az eddig sem okozott gondot legjobb tudásom szerint.

Több régi fotót is megnéztem, amik a térkövezés előtt, közben, után készültek. Itt többé kevésbé látszódik, hogy milyen volt a helyzet a térkövezés előtt, nagy vonalakban azt is, hogyan készült a térkövezés, és azt is, hogy ezt követően évről évre látványosabban jelent meg a falon a foltosodás. Ezek a képek nagyobb méretűek, legfeljebb emailben tudom átküldeni. Ha úgy gondolja, hogy szükséges lehet, kérem jelezze itt.

Eddigi segítségét és a továbbiakat is nagyon köszönöm!!!
Üdvözlettel, Tóth Gábor
Lallr79 nem elérhető   Válaszol idézettel