Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2013-07-03, 14:53   #1 (permalink)
Zsuzsa
Bölcs
 
Zsuzsa avatarja
 
Csatlakozott: 10-12-10
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 979
Kiosztott köszönetek: 10
Begyũjtött 133 köszönetet 123 hozzászólással
Zsuzsa Vannak jó hozzászólásaiZsuzsa Vannak jó hozzászólásai
Üzenetküldés Skype™-on keresztül Zsuzsa részére
Alapbeállítás Engedélyhez nem kötött tetőtér beépítés hátrányai

Tetőtér beépítés fafödémre, engedély nélkül –előnye -hátránya
A jelenleg hatályos jogszabályok szerint nem kell építési engedély, ha a tetőtér beépítés során az ablak nem bontja meg a tetősíkot. Ez a cikk megpróbál rávilágítani arra, hogy nem minden jogszabály szolgálja az érdekünket.
Ez persze nagyon jó, nem kell engedélyhez terv, faanyagvédelmi szakértő, statikus, meg építész sem. Majd jön a kőműves Józsi és burkol, falat rak, meg villanyt szerel, jó magyar szokás szerint, persze áfa nélkül, meg számla nélkül.
Már több fejezetben írtam egy ismerősöm esetéről, ami végeláthatatlan peres üggyé alakult:
A felesége beépítette a közös családi ház tetőterét, a válás után, 4 éve,2008-ban és azóta pereskednek, mert a volt férj visszabontást kérne, a feleség meg bizonygatja, hogy milyen jót tett. A kivitelezőnek semmi papírja nincs egyébként és nem volt olcsó sem, de elég sok mindent elrontott, az ára fordított arányban állt a minőséggel.
1.pont:ha nincs számlánk, a kivitelező, akkor is felelősségre vonható, a munkavégzés a nagy érték miatt garanciális. Ne legyünk restek reklamálni. Itt a háziak sajnos egymásra haragszanak, nincs párbeszéd, pedig a kivitelező felelősségre vonása javasolható lenne. Fele a hőszigetelés, nincs szellőzés a zsindelyen, stb.
Gyakorlatilag 2 pert kellett indítani, mivel, ha nem kell építési engedély, be lehet építeni bárkinek a tetőterét, ehhez sem kell engedély-de nem akarok ötleteket sugallni.
Az esetet most a fafödém szempontjából vizsgáljuk:
Képzeljük el, hogy van egy borított gerendása fafödémünk, alul-felül borítódeszkázat határolja, a tetején döngölt agyag.
A gerendák 15x15 cm-es átmérőjű fenyőgerendák, közel 10 méter hosszúak. A tető-födém egybe van építve, ez azt jelenti, hogy a tető kötőgerendája egyben födém gerenda is. Az épület kora 60 év.
Faanyagvédelmi szempontból a 10 méteres gerenda két vége 25-30 cm-es sávban fekszik fel a főfalakra. Ha itt elázott, gombásodik, vagy bogarak rágják már nincs meg a hasznos keresztmetszet.
Visszatérek a peres ügyre, Iü.statikus volt kinn és a következőt írta le, amiben biztos igaza van, sokat számolt hozzá, kétségem nincs az igazságtartalma felől.
Azt írja , hogy az építés idején MSZ 15000 szerint 1, 5x 150 kg/nm = 225kg/nm volt előírva terhelhetőségnek.
2011 óta az EUROCODE szerint 1, 5x 200 kg/nm=300kg/nm az előírt teherviselés.
Tsz 01-2010 szerint itt csak TŰRHETŐ a födém teherbírása, korlátozást kell elrendelni.
A korlátozás, hogy a válaszfalak melletti 1-1 méteres sávban 255Kg/nm a terhelhetőség.
Kétségem nincs felőle, hogy ez így biztos igaz, de megkérdezném, hogy az az építkező , aki engedély nélkül beépíti a tetőterét ismeri –e az Eurocodot, vagy a födém terhelhetőségét?
Egyik oldalról szigorodnak az előírások, a másik oldalról egy minimális vizsgálatot sem kell lefolytatni, milyen a fafödém állapota.
A nagyobb baj, hogy a fafödém lefelé fog szakadni, ha nem elég strapabíró.
Nem kellene megváltoztatni ezt a jogszabályt, mielőtt nagyobb balesetek lesznek?
__________________
A könnyező házigomba, a lakóépületek legveszélyesebb károsítója!!
Az Építkezés Fórum Igazságügyi faanyagvédelmi szakértője: Holyop Zsuzsa, 06-70-366-60-18
faanyagvédelmi szakértés, kivitelezés, szaktanácsadás
Zsuzsa nem elérhető   Válaszol idézettel