2024-07-10, 09:02 | #1 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 9
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
|
Vízfolt a lábazaton
Kedves István!
A képen látható vizesedés okát keresem. A ház a 80-as évek elején épült, lejtős udvarra (a kép a hátsó udvar felől készült, az utca szintje 30-40-cm-rel feljebb van). Belülről sehol nem tapasztalható vizesedés, a téli páraszint is 60% körül mozog a beltérben. A vízfolt a hálószoba ablaka alatt található, vízvezeték nem fut a közelben, a vizesblokk a ház másik felében van, a vízvezeték korszerűsítés 10 éve megtörtént. A padlószint a vízfolt felett 20 centivel, a vízszigetelés nagyjából a vízfolt tetejénél található. Télen sokkal markánsabban jelenik meg, nyáron esők előtt erősen, száraz időszakban egyre halványabban látszik. Az udvar felső rétege homokos, lejjebb viszont agyagos, nagy esők után árnyékban hetekig nedves marad a föld (és rendszeresen mohásodik is). Rámértem a vakolat nedvességére egy olcsó parkside mérővel, 20% körüli értéket mutatott, míg máshol 5-10% közöttit. A kérdésem az lenne, hogy mi okozhatja ezt a nedvességet? Milyen szakembert kéne keressek a ház hőszigetelése előtt, aki pontosan fel tudná tárni ennek az okát? Utoljára módosítva: otamas által : 2024-07-10 09:08 |
2024-07-10, 20:26 | #2 (permalink) |
Építész
|
re: Vízfolt a lábazaton
Kedves otamas!
Így, egy fényképből távgyógyítani nem sok az esély, de azért tippem van. Amit feltételezek a kép alapján: sejtésem szerint az épület nem alápincézett (ezen a részen), és a lábazat és a homlokzati vakolat közötti csík mintha bitumenes lemez szigetelés lenne. Amennyiben ez igaz, akkor a nedvesség teljes joggal jelenik meg azon a helyen, bár azt nem tudom, hogy miért pont csak ott. A talajból a nedvesség akár 1 - 1,5 m magasra is felszívódhat kapillárisan a szerkezetben, a vízszigetelés pedig csak ott a csíknál zárja el a víz útját. Ez az oka, hogy ezen a szinten minden anyagnak vízállónak, és fagyállónak kell lennie. Ezt a kép alapján tudja is, mert négy évtized után még nem károsodott. Valószínűleg valami miatt ezen a részen a talajban jobban megáll a víz, de azt már nem tudom, hogy miért csak ilyen magasan üt át a felszínre. Esetleg ott van a mögötte lévő szerkezetben egy hajszálrepedés. Talán megoldás lehet, ha ezen a kis szakaszon a lábazati hőszigetelés mögé szellőző rétegnek bekerül egy drén lemez, természetesen alul - felül nyitott réssel
2024-07-11, 09:59 | #3 (permalink) |
Új tag
|
Nagyon köszönöm a részletes választ!
Érdemes lenne szakemberrel megnézetnem hőszigetelés előtt? Ha igen, kit keressek? Érdemes lenne feltárnom az alapot (elmozdítani a békajárdát és megnézni, hogy nedves-e a föld)? A kép jobb oldalán található csatorna évtizedekig nem volt elvezetve az alaptól, ennek eredményeképpen látszódik is a ház sarkán egy vízszintes repedés is. Mivel a kifolyó környékén a legnagyobb melegben is zöldell a fű és szinte nedves a föld, én is első sorban arra gondoltam, hogy ez a fő okozója a jelenségnek, ezért (is) a hetekben be fogok kötni egy esővízgyűjtőt. Extrém esetben okozhatja ezt falban csepegő vízcső is? Gondolkodtam már akusztikus csőrepedés bemérésen is, de horror drága és ha nem indokolt, nem fizetném ki. Mint azt korábban írtam, a fürdőszoba és konyha a ház ellenkező sarkában található, a hálószoba környékén nincsen vízcső a falban/betonban. |
2024-07-14, 18:33 | #4 (permalink) |
Építész
|
Sajnos nem tudom megmondani milyen szakma képviselőjét érdemes hívni, leginkább az építész lenne célszerű, komplex látásmóddal (vízszigetelés, hőszigetelés, talaj, ... ) A gépészeti vezeték csak akkor kerülne szóba, ha közvetlen itt vezet. Ha a belső helyiség másik oldalán vannak a szerelvények, és ott szivárog, akkor kicsi a valószínűsége, hogy csak itt jelentkezik, és az a vízszigetelés fölött bukna ki.
Eddigi infók alapján én nem tárnám fel az alapot, de ennek a megmagyarázása kicsit hosszabb lenne. Ha ebben a környezetben tartósan nedvesebb a talaj, akkor annak a megszüntetése nagyságrendekkel nagyobb feladat lenne, mint ezen a kis falszakaszon tünetileg kezelni egy inkább esztétikai felé hajló problémát.
2024-07-15, 14:23 | #5 (permalink) |
Új tag
|
Nagyon köszönöm a választ. Tegnap este volt egy heves esőzés, reggel koncentráltabban jelent meg a folt, majd délutánra felvette a csatolt képen látható formát, így egyre biztosabb vagyok én is abban, amit Ön is írt. Gyanítom a békajárda sem sokat javít a helyzeten, a víz le tud folyni a résekben (amik több helyen 3-5 centiméteresek, alatta nincs sóder, csak föld, azonban a párolgást el is zárja. A csatorna elvezetést megoldom, a békajárdán felszedem és kialakítok egy drénezett kavicságyat, ami remélem megoldja, vagy legalábbis jelentősen javít majd a problémán.
|
Téma eszközök | |
Megjelenítési módok | |
|
|