Építkezés Fórum

Építkezés Fórum (http://epitkezes.forum.hu/)
-   Vízszigetelés (http://epitkezes.forum.hu/vizszigeteles/)
-   -   Vizedesedő közfalak (http://epitkezes.forum.hu/vizszigeteles/1731-vizedesedo-kozfalak.html)

deakgyuri 2018-02-21 22:18

Vizedesedő közfalak
 
Sziasztok,

Ötleteket kérnék, hogy vajon milyen oka lehet a képen látható nedvesedésnek.

http://deak.one/vizes_k.jpg

Csak a képen jelölt közfalakon látható ilyen jellegű vizesedés, a főfalaknál a sarkokon hőhíd miatti penészedés indul, de az szigeteléssel javítani fogom.
Az épület hivatalosan kisméretű téglából készült a 60-as évek végén, viszont fúrások alkalmával nekem salaktéglának tűnik.

A képen a zöld vonallal jelöltem, ahol a képet készítettem.Ott van egy plusz ajtó, ami nincs a rajzon.
Illetve az említett helyiség simított beton, a lamináltat már én raktam le, a szegő direkt nincs rajta, viszont október óta a vizesedés szintje nem változott.

http://deak.one/alaprajz_k.jpg

http://deak.one/metszet_k.jpg

Ami eddig történt:
- Csatornát elvben megkamerázták, nem találtak törést vagy repedést.
- A vízfogyasztásunk 3 éve stagnál, úgy, hogy közben költöztünk is.
- Páramentesítő készülékem van, napi 1-2 óra üzemmel 55% páratartalmat tart ( az ő mérőórája szerint ) 23 fokra tekert termosztáttal.
- Tudni kell, hogy Augusztusban költöztünk be, akkor látható volt bár sokkal kissebb mértékben.
- A ház legalább 6 hónapig nem volt lakott, 10 fokon teperálták a téli időszakban.
- Volt itt szaki, aki szerint csak páralecsapódás. A kihült alapozás hőhídként szolgál és körbehűti a közfalak alapját. Ezt kézrátétellel megállapította. Ajánlata szerint körbeásni a házat, kenhető bitumenes szigetelés + 2cm eps kültéren, bent pedig egy diszperziós festék megoldja a gondot.

Ötlet valakinek esetleg?

Köszönöm!

istvan62 2018-02-22 11:57

re: Vizedesedő közfalak
 
Ha csak az épület belső részein jelentkezik nedvesség, akkor nagyon ritkán, és csak nagyon speciális helyzetben lehet az ok a pára lecsapódás. Harminc évnyi tapasztalatomban egyetlen ilyen eset fordult elő. Az alap hűtő hatása nem valószínű, mert a válaszfalak alá szinte soha nem készítettek alapot (hiába van a metszeten, ilyet nem szoktunk tervezni - és megnézném azt a kivitelezőt, aki 90 cm mélyen kiás egy 20 cm széles sávalapot), és ha mégis az alap hatása lenne, akkor a homlokzat mentén sokkal erősebben jelentkezne, mivel ott (különösen a 80 cm kiemelés miatt) oldalról is erősen tud hűlni.
Én elsősorban a padlóban keresném a belső forrás lehetőségét. Vagy a fűtéscső / padlófűtés eresztése, vagy a betonozáskor , vagy egyéb okból az aljzatba került nedvesség, ami lefelé a vízszigetelés miatt nem tud kiszáradni.
Ez persze csak egy nagy okoskodás látatlanban :)

deakgyuri 2018-02-25 13:16

re: Vizedesedő közfalak
 
Köszönöm az ötleteket.

Ma elszedtem a korábban készített képpel szembeni sarokból a kanapét, az eredmény magáért beszél.

http://deak.one/IMG_20180225_125201_k.jpg

Valóban látható, hogy a külső alap felé haladva csökken a vizes terület mérete.

Jelen pillanatban csak arra tudok gondolni, hogy a csatorna szivárog. ( Eternit cső ) Viszont kérdésem lenne, hogy a vízmennyiség növekedésével arányosan magasabbra kellene-e jutnia a víznek vagy nem törvényszerű?

istvan62 2018-02-25 15:31

re: Vizedesedő közfalak
 
A víz mennyisége tényleg az egyik befolyásoló tényező, de ahogy a kanapé esete is mutatja, ha a fal előtt valami gátolja a légmozgást (száradást), a víz magasabbra szívódik.

deakgyuri 2018-03-03 16:08

re: Vizedesedő közfalak
 
Nem hagyott nyugodni a dolog, a vizes saroknál megbontottam a laminált parkettát, nem tapasztaltam a beton felől nedvesedést, poros volt a szigetelés alatt.

Megbontottam a fal túloldalán a padlót és azt hiszem rájöttem, mi okozhatja a problémámat.

http://deak.one/feltar-1_k.jpg

A rétegrend érdekes: padlólap, csemperagasztó, régi cementlap / metlaki, vastag habarcs, szerelőbeton. ( fentről lefelé )
Illetve megtaláltam a közfal vízszigetelését, kátránypapír, ami a szerelőbeton és cementlap közötti habarcsréteg közepére esik. ( És a vízszigetelés alatt nem beton, hanem tégla található, vagyis valószínűleg néhány sor kisméretű az alap, és nincs kiásva 90 cm-re, ahogy valószínűsítetted. )

http://deak.one/feltar-2_k.jpg

A kitermelt anyag, nem 100% száraz, de nem is vizes hatást kelt. Ami meglepő volt, hogy kátrány / gázolaj szag érződik belőle.

http://deak.one/feltar-3_k.jpg

deakgyuri 2019-07-07 11:07

re: Vizedesedő közfalak
 
Elérkeztem a feltárás időszakba. Hát mit is mondjak, nem tudom, hogy mire gondolt a költő, de szerintem ő sem volt vele tisztában. :confused:

A mosogató bekötése, itt is látható szivárgás:
http://deak.one/IMG_20190706_200952_s.jpg

A fürdőszoba padlólap alatti falicsempe és az alatta lévő beton felverése után megtaláltam az alap vízszigetelését. Csak 12cm mélyen volt...
http://deak.one/IMG_20190707_103708_s.jpg

Van ötlet, hogy miként folytassam? Maradjon az alacsony padlószint vagy valami értelmes módon be lehet kötni a magasabb padlózat vízszigeteléséhez?

istvan62 2019-07-07 13:06

re: Vizedesedő közfalak
 
A vízszigetelés szempontjából nem lényeges a 10-20 (vagy akár 50) cm szintkülönbség. A kulcsszó a felületfolytonosság, tehát az új vízszigetelést is úgy kell kialakítani, hogy megfelelő toldással csatlakozzon a környezetben lévő folytatáshoz. Amennyiben úgy érzed, sok hely marad fölötte, akkor szerencsés vagy. Ebben az esetben tudsz jobb hőszigetelést beépíteni, van hozzá hely, a gyakoribb eset, hogy hőszigetelni akarnak, és nincs megfelelő vastagság.

deakgyuri 2019-07-07 13:27

re: Vizedesedő közfalak
 
Szerintem probléma gyökere abban rejlik, hogy az alap és falak között van, de az aljzaton sehol sincs vízszigetelés, így folytonosság sem. Mivel a szennyvízcső ereszt(ett), így az nedves aljat egyszerűen átadta a nedvességet a falaknak, mivel 12 cm felülete volt erre.
Jó lehet az elképzelésem?

istvan62 2019-07-07 15:17

re: Vizedesedő közfalak
 
Tényleg nem szerencsés, hogy a helyiség alatt nincs vízszigetelés.

Egy korrekt rétegrend így néz ki:
  • burkolat
  • aljzatbeton 6 cm
  • hőszigetelés
  • vízszigetelés
  • aljzatbeton
  • kavicságy
  • talaj


A pontos idő 10:12 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum