![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
#2 (permalink) |
Építész
|
![]()
Új épület építése esetén meg lehet így tervezni az épületet, akár a veranda oszlopai nélkül is. Ennek legjobb példája a szeglemezes tető rendszer, amivel több méternyi kinyúlás is megvalósítható.
Általánosságban meglévő épületnél sem tartom kizártnak, de ott már jobban meg kell nézni a meglévő szerkezet arányait, és a fal helyét, lehet, hogy nagyobb átalakítás szükséges, mint első ránézésre gondolná az ember.
![]() |
#3 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 28
Kiosztott köszönetek: 6
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
![]() |
![]()
Köszönöm a választ, még ennyi kérdésem lenne, hogy az oszlopokat a szarufákkal milyen módon érdemes "öszekapcsolni" ?
Az 1, vagy inkább a 2 képen látható módon? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 (permalink) |
Építész
|
![]()
A 2. semmiképp, de az 1.-nél is az a ferde támasz felület kerülendő. Alapvetően az ilyen támaszoknál jellemzően alkalmazunk egy szelement, ami a szarufába bele van vágva (kármizva), és azt támasztjuk alá az oszloppal, de ezeket a részleteket tényleg a teljes szerkezet részletes ismeretében érdemes tisztázni.
![]() |
#5 (permalink) |
Új tag
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 18
Kiosztott köszönetek: 1
![]() |
![]()
Sziasztok,
Nem nyitottam új témát, remélem megfér ebben a régebbiben. Júliusban mikor megvásároltuk a kertesházunkat, előzetesen egy statikussal felmérettem az épületet (majd több témában is feltűnök emiatt ![]() "A tetőszerkezet hagyományos kétállószékes ácsszerkezettel készült, nyeregtetős, fa fedélszék palafedéssel ellátva. Általánosságban elmondható hogy a fedélszerkezet faanyagain túlzott mértékű lehajlást, keresztmetszet csökkenést nem tapasztaltunk. Azonban a tetőtér feletti vasbeton gerendás födém miatt fogópárok nem kerültek beépítésre a derékszelemen magasságában. Javasolt közvetlenül a vasbeton födém felett fogópár beépítése a szarufák összefogására, mely csökkenti a tető talpszelemenre jutó oldalirányú erőit. A fogópárokat minden szaruállásban célszerű kialakítani 2x5/15 cm keresztmetszeti méretű pallók rögzítésével." A statikus kérdezte tőlem, hogy a tetőteret kívánjuk-e beépíteni, miután nemmel feleltem azt mondta, hogy a derékszelemennél alakítsuk ki a fogópárokat. Fogópárokat magasabban is el lehet, szokás helyezni? Egyszerűen nem tudnánk elfordulni a szükséges 6-7m hosszúságú pallókkal sehogysem, a tető megbontását pedig szeretnénk elkerülni. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 (permalink) |
Építész
|
![]()
Szia!
A javaslatot nem egészen értem, mert először arról van szó, hogy közvetlen a födém fölött építendő be a fogópár, majd pedig a derékszelemennél. A talpszelemennél (födém fölött) a fogópár tényleg csökkenteni tudja az oldalnyomást, de egy betonfödém esetében ez nem szokott problémát okozni. A fogópárat különböző magasságokban is beépíthetjük, de közbenső magasság esetén a legjobb közvetlen a derékszelemen alá, mert akkor a derékszelemet is rögzíti kifordulás ellen.
![]() |
#7 (permalink) |
Új tag
![]() |
![]()
Íme egy rövidke videó a padlástérről: padlás
Úgy emlékszem, hogy a ház alaprajzának, metszetének áttekintése után jutott arra a statikus, hogy a gerendák a szarufákkal merőlegesen futhatnak, így a derékszelemen "húzóerőinek" hosszú távon egészséges lenne, ha fogópárok lennének kialakítva. engedélyezési terv részlet A szarufákon némelyiken tapasztalható hosszirányban 6-10mm vastagságú repedés, ezek alapvetően nedves beépítés vagy a ráható erők eredménye lehet? 1992-es építésű az épület. Izolit veszélyes hulladék amúgy? Közvetlen a födémet szeretném szigetelni és belülről majd szeretném látni az előző lakók trehányságának az eredményét. Kell majd pár pala kúpcserepet pótolni és 1-2 helyi beázást megszüntetni. Utoljára módosítva: sszecsko által : 2017-11-27 17:54 Oka: Elírások a szövegben |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 (permalink) |
Építész
|
![]()
A gerendák irányával lehet magyarázni a fogópár beépítését, bár én nem tartom mindenképpen fontosnak, tekintettel az épület korára, és arra, hogy nem látható nyoma a fogópár hiány problémát okozna. Ha készül, akkor közvetlen a talpszelemen fölé, a födémhez közel kerüljön.
Ettől függetlenül néhány dolog szemet szúrt. A videón látható tervben szereplő épület metszet nem a hasonlít megvalósult tetőre. A terv szerint kb 1,50 m magas térdfal épült volna, a valóságban a talpszelement közvetlen a födémen látom. A videón látható izolit beépítés a tetősíkba (különösen palafedés alá) tökéletes módja a faszerkezet elkorhasztásának, az épület használatbavétele esetén én azonnal eltávolítanám. Az izolit abban az értelemben, mint az azbesztpala nem veszélyes hulladék, de amennyire tudom, az építési hulladékok között a külön kezelendő anyagok közé tartozik. A faszerkezet repedését nagy valószínűséggel nem a terhelés, hanem a száradás, öregedés okozta.
Hálásak a hozzászólás írójának: | sszecsko (2017-11-27) |
![]() |
#9 (permalink) |
Új tag
![]() |
![]()
Jelentem a másfél méter magas térdfal egy szinttel lejjebb megvan
![]() A fogopárokat, ha kialakítom, akkor mindenképp a derékszelemennél tudom megtenni, hát majd valahogy feljátsszuk a padlásra, akár 2 darabban minden pallót. A palafedés alá került egy szurkoslemez szerű anyag, az alatt van az izolit, de végülis az izolittól hamarosan szabadulok. Rövidesen keresek egy csapadékvíz elvezetős fórumot, mert az akut, s amúgyis rég ásóztam (na nem mintha bánnám!) |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 (permalink) |
Építész
|
![]()
Így már értem a helyzetet, és a megfogalmazásokat. Én a fogópár beépítést nem tartom szükségesnek.
A bitumenes lemez nem változtat a helyzeten, az alulról érkező pára annak belső felületén csapódik le, és áztatja a fát, és az izolitot
![]() |
Téma eszközök | |
Megjelenítési módok | |
|
|