![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
#11 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 2
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
![]() |
![]()
Üdv!
Ha igy jobban érthetö akkor egyoldalra csapott. Nem kapcsolodik a mellette lévö házhoz és a közepén nem tudom alátámasztani és könnyü lemezzel szeretném lefedni. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 (permalink) |
Bölcs
|
![]()
A fólia szerintem is ott lehet, az Impralit 1 liter 2600, kb.10 liter 26 000 FT, kb.
Az ajtókra való cuccot nem tudom.Max 40 000-ből ki kell, hogy jöjjön.
A könnyező házigomba, a lakóépületek legveszélyesebb károsítója!! Az Építkezés Fórum Igazságügyi faanyagvédelmi szakértője: Holyop Zsuzsa, 06-70-366-60-18 faanyagvédelmi szakértés, kivitelezés, szaktanácsadás |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 1
![]() |
![]()
Kedves Zsuzsa!
Én is kérdeznék. Régebbi téglaépületet alakítok át kocsibeállónak. Az épület 3 oldalról B30-as téglafallal van körülvéve. Tetőszerkezete fa szelemenes, ca. 60nm, bátaszéki cseréppel fedve, északi fekvésű. A bejárati nyílás 6,5m, ezt szeretném áthidalni egy gerendával úgy, hogy a két végéről alátámasztom, illetve a falakra is ráültetem. Milyen keresztmetszetű gerendára van szükségem? Segítségét köszönöm üdv sándor60 |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 (permalink) |
Építész
|
![]()
Kedves Sándor!
Erre a kérdésre inkább én válaszolnék (részben) Nem teljesen értem a kérdés minden részletét, de úgy érzem, egy 6,5 méter széles nyílást kellene közbenső alátámasztás nélkül fagerendával áthidalni. (Az a része nem tiszta, hogy " illetve a falakra is ráültetem.") A lényeg, hogy faszerkezet esetén a 6,5 méter már az extrém méretek kategóriája. A faszerkezeteket általában úgy szoktuk tervezni, hogy minden elem max 4,0 méterenként meg legyen támasztva. Ennek nem csak a teherbírás szempontjából van jelentősége, hanem a faanyag tulajdonságai miatt is. A faanyag a beépítés után is képes változni, vetemedik, reped ... Előfordul, hogy valami rákényszerít ilyen szélsőséges kialakításra, de ekkora nyílásnál már legalább 20*20 cm gerenda keresztmetszettel kell számolni, a pontos kialakítás függvényében ennél nagyobb is előfordulhat. A hosszútávú tartósság, repedésmentesség, és alaktartás érdekében lehet választani modernebb változatot is: ilyen a KVH gerenda, ami több réteg gyalult fenyőből van összeragasztva. Ennek megfelelően az ára is sokkal vaskosabb.
![]() |
#15 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 1
![]() |
![]()
Kedves Istvan62 !
Egy régi műhely épületet tetejét szeretném lecserélni/átalakítani.(eddig öntött beton volt rajta) Mellékelek egy képet,amelyen talán értelmezhető az elképzelésem.A három kersztgerenda közül kettő a meglevő télafalon ülne (beton koszorún),a harmadik 4 lábon támaszkodna.(80 cm beton alap lett öntve) A kérdésem: a gerenda méretezések megfelelőek ? Illetve a középső keresztgerenda (10*15) igényel-e középen alátámasztást ?http://kepfeltoltes.hu/view/160619/t...toltes.hu_.jpg |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 (permalink) |
Építész
|
![]()
Alapvetően faszerkezeteknél lehetőség szerint kerüljük a 4,0 méternél nagyobb támaszközöket, és itt pont a középfőtartó lenne ilyen. Teherbírás szempontjából a lehajlással probléma lehet, ezért vagy legalább egy oszlopot be kellene építeni alá, vagy a két végénél egy - egy alákönyökléssel csökkenteni a fesztávot.
![]() |
#17 (permalink) |
Új tag
![]() |
![]()
Jó estét!
A segítségüket szeretném kérni. Szeretnék építeni egy teraszt. 3,2m*5m lenne. A 4 szélén 30*24es kocka zsalukövet betonoznék ki. A tetején 10mm vastag polikarbonátot, 10db 3.5m hosszú 7,5cm*15cm gerendára rögzíteném. Ahhoz kellene segítség, hogy mekkora gerenda kell az 5m hosszú távolságra, hogy elbírja a tetőszerkezetet és télen a havat? Nem szeretném sehol máshol alátámasztani és alákönyökölni. Úgy szeretném, hogy a 4 oszlop legyen csak. Segítségüket előre is köszönöm. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 (permalink) |
Építész
|
![]()
Ismét azt tudom válaszolni, amit az előző bejegyzésben. Hagyományos faszerkezeteknél kerüljük a 4,0 méternél nagyobb fesztávokat. Ha mindenképpen az kell, akkor megoldható, de ahhoz vagy különleges, nagy keresztmetszet kell (pl 15/25 cm) esetleg kettőzött összeállításban, speciális összefogással, vagy ragasztott (KVH) gerenda.
![]() |
#19 (permalink) |
Új tag
![]() |
![]()
Köszönöm szépen a válaszát. Igen az előttem levő választ olvastam, de azért kérdeztem, mert nem szeretném egyáltalán alátámasztani. Akkor ha a 15*25-ös elbírja, azzal fogom készíteni.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 3
![]() |
![]()
Üdvözlet!
Szeretnék egy 4X5 méteres félnyeregtetős melléképületet építeni.A rövidebbik oldallal párhuzamosan raknám fel a gerendákat, azaz az ,,athidalandó" fesztáv 4 méter lenne. Fentebb olvasható, hogy min. 10X10, vagy 10X15 gerenda lenne a jó. De nekem rendelkezésemre áll sok-sok 8X8-as gerenda. Ebből kéne valamit kihozni. A kérdésem az az lenne, hogy ha 2 db 8X8 gerendát összecsavarozok, akkor számolhatok-e úgy vele, mint 8X16? A gerendázatra egyébként lindablemez kerülne. Köszönöm! |
![]() |
![]() |
![]() |
Címkék |
fa gerenda, gerenda, tetőgerenda, tetőszerkezet |
Téma eszközök | |
Megjelenítési módok | |
|
|