![]() |
|
|
|
#1 (permalink) |
|
Új tag
Összes hozzászólás: 7
Kiosztott köszönetek: 1
Begyũjtött 2 köszönetet 2 hozzászólással
![]() |
Üdv!
Laikus számára mit javasoltok, milyen szempontok alapján válasszak tervezőt? A tervezési díj számítása milyen szempontok alapján történik (engedélyezési és kiviteli)? Alcsony energia igényű épületben gondolkodom. |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Építész
|
A szempontok között kihagyhatatlanul ott a vállalási ár, de nem szabad azt önmagában nézni. (Az árképzésre egyébként többféle módszer is létezik) Meg kell nézni, hogy ez a vállalási ár mit tartalmaz, és tisztázni kell azt is, hogy milyen "járulékos költségek" jelentkezhetnek. Milyen szinten lesz kidolgozva a dokumentáció, tartalmaz-e 3D bemutatást? A legtöbb esetben egy családi ház építészeti tervezése az engedélyezési tervnél befejeződik, az sem közömbös, hogy a későbbiekben milyen támogatást tudsz a tervezőtől kapni. Az is jó, ha a tervezőnek van némi fogalma arról is, hogy mi az amit átlagos megoldásokkal el lehet érni, és mihez kellenek speciális trükkök, mert ezek eléggé pörgethetik a számlálót a kivitelezésnél.
Amire nem sokan gondolnak: az építész nem látnok, és nem műszaki rajzoló, tehát a tervet közösen kell létrehoznotok. Ez csak úgy működik, ha képesek vagytok a közös gondolkodásra, megértitek egymást, és nem elhanyagolható a bizalom sem.
|
| Hálásak a hozzászólás írójának: | Almafa (2014-07-14) |
|
|
#3 (permalink) |
|
Építész
|
A listából két fontos elem kimaradt:
Nem mindegy, hogy a számodra fontos tervezési feladat, és épület fajta tervezésében mekkora gyakorlata van a tervezőnek - családi ház, vagy üzlet, új, vagy átalakítás ... És az sem mindegy, hogy esztétikailag mennyire illeszkednek a munkái az elképzeléseidhez.
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Új tag
Összes hozzászólás: 7
Kiosztott köszönetek: 1
Begyũjtött 2 köszönetet 2 hozzászólással
![]() |
Köszönöm a válaszod. Láttam már négyzetméter ár szerinti tervezési díjösszeget és találkoztam a várható bekerülési ár %-os megfelelőjével is. Azt értem, hogy az esetleges speciális megoldások is drágíthatják a tervezési költségeket. Sőt, még az Építészkamara oldalán is tájékozódtam. Mindenesetre kezdem sejteni, hogy itt is érdemes több irányban tájékozódni... Az is elképzelhető - sőt, szinte biztos - , hogy hamarosan a Ti irodátokban találkozunk
. Nagyon tetszik ugyanis, ahogy a fórumon az ügyeket kezeled. A honlap is megnyerő még egy laikus számára is érthető részletességgel elemzi a dolgokat. A harmadik nem elhanyagolható indok, hogy meglévő ház felújítása/bővítése szerepel a programban és látom, hogy ebben bőven van tapasztalatotok.
|
|
|
|
| Hálásak a hozzászólás írójának: | sbs (2011-05-15) |
|
|
#5 (permalink) |
|
Építész
|
Ilyen kritikákat mindig öröm olvasni!
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Könyörtelen tereprendező :-)
Hely: Tárnok-Budapest
Összes hozzászólás: 1.594
Kiosztott köszönetek: 542
Begyũjtött 191 köszönetet 170 hozzászólással
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Szerencsés esetnek tekinthető, ha egy ismerős tud ajánlani valakit. Persze ez még mindig nem biztosíték arra, hogy a TE esetedben is megfelelő lesz és elégedetten távozol.
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Építész
|
Teljesen igazad van. A történetnek ez a része a szubjektivitás, és a hatékony együtt gondolkodás. Itt nagy eltérések lehetnek.
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Szakember
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 316
Kiosztott köszönetek: 2
Begyũjtött 46 köszönetet 42 hozzászólással
![]() ![]() ![]() |
Én mint tervező nem biztos, hogy hiteles leszek:-)
Óccót semmikép se válasz!! Hihetetlenül drága lesz! Pl. Olcsó statikus olcsó tervvel. Hihetetlen mértékű túlméretezés következtében akár több millióval is nagyobb beruházási költség. Ez a kitétel minden egyes tervezőre igaz. Olyat válasz akiben megbízol!! A technikai dolgokat az előttem szólók már korrektül megtették. |
|
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
Szakember
|
Én, mint kivitelező, tervezőként az ismerősök között néznék szét! Nem azért, mert baráti az ár! Hülyeség... Sokszor találkozunk olyan épülettel, amiben olyan apró részletek fognak meg, ami majdhogynem névjegye a tervezőnek!
Én pl nem szeretem a nagyon modern házakat (kocka-minimál), szerintem lakhatatlan és ráadás környezetromboló! Nem is fogok egy ilyen tervezőhöz menni! Am az is egy járható út, ha szétnézel az utcán és meglátsz egy szép házat, pofátlanul becsengetsz a tulajhoz és megkérdezed, h ki tervezte! Lehet, h azt fogja hinni, hogy lopni, vagy kéregetni akarsz, de lehet, h jelentkeznek azon az épületen olyan stíluselemek, amiket javarészt csak az az építész alkalmaz! |
|
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
Új tag
Összes hozzászólás: 1
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
![]() |
Szia Sziasztok!
Én csak azt tudom javasolni, hogy ha van ismerősöd aki már igénybe vett ilyen szolgáltatást és meg volt vele elégedve, akkor azt a szakembert bízd meg. (ha nem akkor értelemszerűen nem) Mert az elégedett ügyfélnél nincs jobb ajánlás! Ha pedig nincs ilyen ismerős akkor a netet tudom ajánlani. Ott keresgélj de csak olyanokkal beszélj akiknek vannak fent képek a munkáiról, mert már az egy referencia. És ha Te vagy valaki komolyan ilyet keres akkor had ajánljak én egyet akinek a munkái magáért beszélnek. Hoffer Ottó és a műveit a Otti-cementlapok,mozaiklapok,terrazzók,és antikolt kőburkolatok gyártása - Otti-antik burkolatok,cementlapok,mozaiklapok oldalon lehet megnézni. Igaz most többnyire csak boros pince (Takler, Halasi) ill. hozzátartozó vendéglőről van fent kép. De Sok családi házat és vendéglőhelyet csinált/csináltak már. És mind egyedi lett tehát attól sem kell félni hogy tucat lenne a lakásunk. |
|
|
|
![]() |
| Címkék |
| családiház tervezés, háztervezés, tervező, tervező keresés, tervező választás |
| Téma eszközök | |
| Megjelenítési módok | |
|
|