![]() |
|
|
#1 (permalink) |
|
Tereprendező
|
Egy családi ház építésének menete vázlatos formában a következőképpen foglalható össze. (ez egy vázlat, hogy nagyvonalakban lássátok mi és mikor történik).
Természetesen lehetnek ettől eltérő feladatok, de általánosságban ez egy jó példának tekinthető (szerintem), igy a "kezdő" építkezők is átláthatják egy családi ház építésének folyamatát. 1, munkaütem - alapozástól a szerelőbetonig - Alapásás, beöntés mixer betonnal vagy kézi erővel - Zsalukő elhelyezése, beöntése kézi keveréssel - Alap feltöltése - Szerelő beton vasalása, beöntése mixer betonnal, kézi erővel 2, munkaütem - szigeteléstől a a koszorúig - Szigetelés a falak alá - Falazás, áthidalók behelyezése - Betonfödém elkészítése vasalása - Koszorú zsaluzása, vasalása mixer betonnal beöntése 3, munkaütem - tetőszerkezettől a cserepezésig - Tetőszerkezet megépítése, fóliázása, lécezése - Bádogos munkák elvégzése - Tető cserepezése kúpozása 4, munkaütem - a belső válaszfalaktól az alajzatszigetelésig - Belső válaszfal elkészítése - Villanyszerelés és riasztó kiépítése - Víz, csatorna, fűtés elkészítése - Aljzat vízszigetelése, hőszigetelése, aljzat betonozása géppel 5, munkaütem - vakolás és nyílászárók - Nyílászárok beszerelése - Külső-belső vakolás géppel vagy kézzel 6, munkaütem - beltéri feladatok - Beltéri ajtók beszerelése - Belső festés: kétszeri glettelés, háromszori festés - Ajtók gittezése, alapozása, festése - Burkolás 7, munkaütem - szerelvények felszerelése - Lámpák kapcsolok felszerelése - Radiátorok, cirkó felszerelése - Szaniterek felszerelése 8, munkaütem - külső befejező munkálatok - Ház körüli járda lépcső elkészítése - Dryvit hőszigetelés - Külső fal, lábazat színezés - Ereszcsatorna lefolyó felszerelése - Terasz burkolása - Tereprendezés, sitt törmelék elhordása konténerrel |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Építész
|
Szépen összegyűjtött sorrend, csak kisebb kiegészítést tennék:
A sorrendet a változó technológiák időnként átrendezik. Manapság a jobb minőségű belső nyílászárók sokszor akár a festés után kerülnek beépítésre, a homlokzatiakat pedig a belső vakolás után helyezik elé, csak a kávát kell utána kivakolni. A gépészeti, és elektromos vezetékek jelentős részét az aljzatban vezetik, ez pedig a vakolás - aljzatolás viszonyát rendezi át, bár én a hagyományos (fent leírt) sorrend pártján vagyok. Összességében ezek a változások is azt mutatják, hogy nagy fontossága van az egymás munkáját tiszteletben tartó, és megóvó szakembereknek, és kell lenni egy hozzáértő embernek, aki átlátja a folyamatokat, és kellő mértékben előre gondolkodik.
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Tereprendező
|
Hát István nagyon szerény, most árulta el hogy Ő is összeállított már egyszer egy ilyen listát:
http://www.csaladi-epitesziroda.hu/a...ifolyamat.html Ezeket mindenképpen hasznosnak tartom kezdő építkezőknek, ezért is bátorkodom megjelölni az oldalát.... |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Építész
|
Én is lelkesen emlegetem a gépészeti szerelést, de kimaradt a listából:
A lábazati falak közti feltöltés (alap feltöltése) idején érdemes elhelyezni a gépészeti bekötéseket. A válaszfalak után a villanyszerelő előtt / párhuzamosan készül a gépészeti alapszerelés.
|
![]() |
| Címkék |
| családi ház építés, építkezés, munkafolyamatok |
| Téma eszközök | |
| Megjelenítési módok | |
|
|