Építkezés Fórum

Építkezés Fórum (http://epitkezes.forum.hu/)
-   Telek, átalakítandó épület kiválasztása és megvásárlása (http://epitkezes.forum.hu/telek-atalakitando-epulet-kivalasztasa-es-megvasarlasa/)
-   -   Régi ház fafödém és tetőszerkezet hibái (http://epitkezes.forum.hu/telek-atalakitando-epulet-kivalasztasa-es-megvasarlasa/353-regi-haz-fafodem-es-tetoszerkezet-hibai.html)

sbs 2010-12-12 13:57

Régi ház fafödém és tetőszerkezet hibái
 
Sokan nem építkeznek, hanem már egy használt épületetvásárolnak meg. Több helyen is említettük, mennyi buktatója van egy ilyen vásárlásnak, és őszintén szólva bármilyen szimpatikus is az eladó, ne ebből induljunk ki és vizsgáljunk át mindent személyesen. Már csak azért is, mert akár az eladónak sincs tudomása rejtett hibákról a legnagyobb jóindulat mellett sem.

Természetesen ne feledjük, hogy MI vásásrlók nem vagyunk és nem is lehetünk szakértői minden területnek, igy a faanyagok vizsgálatának sem, igy természetesen a javaslat ilyenkor mindíg, egy szakember véleményét kikérni.

Tudjuk azt is, hogy a probléma ez esetben ott jelentkezik, hogy nem biztos, hogy az adott épületet vennénk, meg, sőt lehet, hogy a szakértő véleménye alapján biztos nem, igy lehet 2-3 házat is át kell nézetni, ami ugye nem ingyen van..... viszont a végén biztos hogy megéri, hiszen azt hiszem nem kell ecsetelnem, hogy egy tetőszerkezeti javítás, ami 4-5 év múlva lesz időszerű a helyetelen, hibás, gombás faanyag miatt nagyságrandekkel nagyobb költség, és kellemetlenség.

A témát Zsuzsa vetette fel, igy ezúton is megkérjük őt avasson be minket azokba az alap-rejtelmekbe amik ilyenkor előfordulhatnak, a megvétel előtti épület faszerkezeteiben.

hyper 2010-12-18 18:39

re: Régi ház fafödém és tetőszerkezet hibái
 
noh kedves sbs nagyon tetszik ez a topic és igy a mesziből kérdeznék/kérnék lehetetlent de mégis 1 irányadó adatot, pl zsuzsától, hisz ő itt a szaki köztük az én tetőteremben megjelent a szú 1ik gerenda elis repedt , édesapámmal házi megoldásokkal igyekeztünk minnél hamarébb megerősíteni ezt a gerendát, nem mondanám 100%os munkának hisz 1 új gerenda vagy tetőszerkezet lenne a tuti,
feltenném a kérdést ha 1x eljutok odáig hogy tetőteret teljes egészében újracsinálom, új gerendák, esetleg a födémet is megpiszkálom, jó megoldás e az ha veszek nagy menyiségű vékony lazurt és ezzel kezelem az összes faanyagomat ezzel igyekszem megvédeni a nedvességtől, gombától és káros rovaroktól szútól stb. vagy van valami erre kitalt szer ami nem kerül anyiba mint a faanyag de mint az én esetemben szeretnék erre időt és energiát fordítani..
és a másik ugye ez a házikó nagyon otthonos , egyre jobban alakulnak a dolgok, van mikor csak 1 küszöb de van mikor 1 függöny, és ha minden tuti akkor az előszoba fog megszépülni, megújulni (kicsit elkanyarodtam) tehát a tetőszerkezetem nem a legtutibb ugye a szú megjelent rágcsál de lehet közben már nincs is ott ez csak a régi maradványa ami történt a gerendával, sok költséget nem akarok rá költeni de szeretném ha még 6-7 évet bírna ebben a formában ez a tetőszerkezet, hogy másba fektethessem a pénzem majd ezután költsek a tetőszerkezet cserére, tehát a jelenlegi állapotomban kelle e tennem valamit, pénzt kell e kötsek bármi féle dologra anyagra amivel megkezeljem ezeket a gyanus felületeket vagy jó igy ezzel a házilagos erősítéssel.

Zsuzsa 2010-12-18 19:31

re: Régi ház fafödém és tetőszerkezet hibái
 
A födémgerendák falra felfekvő végeit kell megvésni, ráütni vésővel, kalapáccsal, mert ha a felfekvés el van korhadva, bogaras, akkor hiába jó a gerenda közepe, attól még le fog szakadni.

Kis szekercével ezeket a rovar rágott, korhadt részeket le kell bárdolni, ha csak 2-3 cm mélyen van rovarrágás. Előtte, azért fel kell mérni a kockázatot, hogy leszakad a gerenda, vagy sem a bárdoláskor.lehetőleg ne úgy bárdoljon, hogy áll a gerendán és a lába alatt vágja a fát, mert leszakadhat.

Ha 4-5 cm mélyen rovar rágott a gerenda más kiváltani, cserélni kell.
A gerenda kiváltása két palló közé fogva csavarokkal történhet.
A védőkezelésre csak az Üllő, Pesti út 198 alatti boltot ismerem, itt az Embalit Hausbock,125ft/nm vagy az Impra Sanol F, 330 Ft/nm oldat megvásárolható, postán elküldik.Anyagvédelmi KFT néven található egy korhadt gerendára egy liter
elég, ezért nem kell kicserélni.Telefon:06-29 320-097, itt lehet érdeklődni.
A dolog nem olyan bonyolult még én is megszoktam csinálni egyedül.

istvan62 2010-12-18 19:49

re: Régi ház fafödém és tetőszerkezet hibái
 
A Zsuzsa által visszatérően emlegetett cég honlapja elérhető itt: Tűzvédelem. Kábel, kábeltűz védelem. *:*Tűzvédelmi Centrum PROTECTIEANTIINCENDIU

istvan62 2010-12-18 19:53

re: Régi ház fafödém és tetőszerkezet hibái
 
A témához még általánosságban annyi figyelem felhívást fűznék, hogy a fafödémes házaknál a legtöbb esetben a födém és a tető szerkezetileg együtt dolgozik. Tehát ha a födém faszerkezetéről kiderül, hogy károsult, akkor jó eséllyel a statikust is érdemes megkérdezni.

Zsuzsa 2010-12-19 10:53

re: Régi ház fafödém és tetőszerkezet hibái
 
Műszaki adatlapot át tudok e-mailra küldeni a favédőszerekről. Favédőszerek lehetnek bogár , vagy gomba ellen megszüntető és megelőző védőszerek.
Kombinációban megszüntető védőszer gomba és rovar ellen, stb.Árban a megelőző védőszer olcsóbb.A megszüntető szer jóval drágább.
A Basilit B Flüssig például megelőző favédőszer 70Ft/nm áron, egy jó megszüntető szer 330 Ft/nm áron kapható.
Magam részéről a fában fixálódó sókeverékeket szeretem ajánlani, ezek nehezen mosódnak ki beázás során.


Ezek tetejére viszik fel az égéskésleltető anyagot, ami tűz hatására felhabosodik, ezzel késleltetve az éghetőséget.
Ezek is nagyon eltérő minőségben és árban kaphatók.

Set 2011-08-13 23:55

re: Régi ház fafödém és tetőszerkezet hibái
 
tetőtér beépítés során a tető egyik felét kicseréltük, a másikat meghagytuk. A tervező, és az ács is azt mondta, hogy a régi faanyag jó, nem kell kicserélni. Most tartunk a belső szigetelés felrakásánál, és hallom, ahogy a szú eszi rágja a régi gerendákat.
Mit lehet még tenni?

istvan62 2011-08-14 15:10

re: Régi ház fafödém és tetőszerkezet hibái
 
Mivel Zsuzsa régen járt erre, és ez az ő területe, megpróbálom az alap információkat megadni.
Elsősorban meg kellene győződni arról, hogy tényleg rovarkáros a faanyag. Amikor egy faszerkezet rovarkáros, akkor valamilyen mértékben látszanak a járatok kezdő nyílásai, aminek a mérete a károsító fajtájától függ. Ha ez a járat friss, akkor a környezetében, alatta a furatliszt a figyelmeztető jel (ha jól írom a nevét). Ez egy finom fűrészpor jellegű anyag.
Mentesítés esetén az elsődleges tennivaló az esetleges háncs darabok, és más lazán álló felületi részek eltávolítása bárdolással. Fertőzött szerkezet esetében ezek alatt általában találunk járatokat is. Ha sokat kell faragni a szerkezetből, akkor egy statikusnak is meg kell mutatni az eredményt. Ezek után következik a vegyszeres kezelés, megszüntető szerrel, aminek a kiválasztásához már szakértő szükséges. Budapest környékieknek ismét az üllői céget tudom javasolni: Tűzvédelem. Kábel, kábeltűz védelem. *:*Tűzvédelmi Centrum PROTECTIEANTIINCENDIU
Mellesleg megjegyzem, hogy az aktuális építésügyi előírások minden beépített faanyagra előírják a vegyvédelmet, így az eljárást mindenhogy végig illik csinálni. Legfeljebb ha nem fertőzött a meglévő szerkezet , akkor elegendő a megelőző szerek alkalmazása, ezek jóval olcsóbbak.

Zsuzsa 2011-08-14 18:35

re: Régi ház fafödém és tetőszerkezet hibái
 
István már válaszolt érdemben a kérdésre, szerncsére volt közös munkánk, egy nagyon rovarfertőzött tetőtér.

A tetőszerkezetben agerendákat egyenként át kellene nézni, ahol van furatliszt, kirepülési nyílás, rágáskép, ott lehet bogár, fenyő esetén a szíjácsos részben.Érdemes kalapáccsal vésővel megnézegetni a gerendákat, mert lehet ép a felület, alatta már csak por van, számtalan esetben.
A kérget is le kell szedni.
A gerendákat drótkefével portalanítani kell, a védőkezelés előtt.
Ahol mélyen rovarfertőzött a faanyag ott le kell bárdolni a rovarrágott részeket, egézsen az ép gerendáig.
A védőszer:Embalit Hausbock, ára 1250 Ft/liter, kapható Üllő, Pesti út 198 alatt, egy liter 4 nm felületre elegendő.

A födém felfekvő végeit is érdemes megnézni, mert leszakadhat, ha elrágták a bogarak.

Set 2011-08-16 23:20

re: Régi ház fafödém és tetőszerkezet hibái
 
Köszönöm a válaszokat!
A gerenda még erős. Azonban hullik belőle a fűrészpor rendesen, ha kalapáccsal megütöm. A tervezőnk látta, és azt mondta jó lesz az még, nem kell kicserélni.
Lignotol rovar és gomba elleni szerrel kezeltem is a gerendákat.
Elkezdtem a kőzetgyapot szigetelést felrakni, az első réteg elkészült. Most, hogy ott dolgoztam 1-2 napig, kezdtem el hallani, ahogy rágcsál valami bogár a gerendákban.
Mennyire veszélyes ez a dolog? Érdemes ezért szétszedni az elkészült szigetelést?


A pontos idő 22:24 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum