Építkezés Fórum

Építkezés Fórum (http://epitkezes.forum.hu/)
-   Telek, átalakítandó épület kiválasztása és megvásárlása (http://epitkezes.forum.hu/telek-atalakitando-epulet-kivalasztasa-es-megvasarlasa/)
-   -   Földhivatal buktatók (http://epitkezes.forum.hu/telek-atalakitando-epulet-kivalasztasa-es-megvasarlasa/1083-foldhivatal-buktatok.html)

Zsuzsa 2013-04-23 11:12

Földhivatal buktatók
 
2006-ban vásároltam egy telket.Tavaly a telekszomszédom árulta a maga telkét. Kiderült, hogy 2 helyrajzi számon van, amit vettem, de csak a harmada került a nevemre, a kétharmada másik helyrajzi számon van.Az eladó nem tudott róla, hogy a Földhivatal megváltoztatta a helyrajzi számot, gyakorlatilag két számot csainált belőle.Előtte /A és /B sorszámmal volt ellátva.
Most az elrontott adásvételi szerződés helyett írt az ügyvéd egy ajándékozási szerződést, amit kétszer eluatsított a Földhivatal.Gyakorlatilag szinte lehetetlen kijavítani a hibát.
A szomszédom is besétált ugyanebbe a csőbe, de ott az első eladó a Magyar Államra hagyta a részét, az egy ügyvédnek továbbadta, majd az is eladta.
Szinet kibogozhatatlan ügy kerekedett a végére.
Ez oszatlan közös tulajdonban lévő zártkert.Ha ilyent akarnak eladni valakinek szaladjon el, de messzire. A vevő itt is megfutamodott, ami teljesen érthető.

Loggi 2013-06-21 18:04

re: Földhivatal buktatók
 
Megtudná-e mondani valaki, hogy a földhivatali térképmásolatokon a határvonalak elméleti ,számított, mért vonalak, vagy a valós keritések vonalát mutatják, mennyire azonosak ezek egymással. Ezekbe a rajzokba belerajzolják a telken felépített építményeket is. Az épületek elhelyezése mennyire felel meg a valóságos állapotnak, vagy a földhivatalnál vannak-e ilyen térképek, amelyeken a tényleges állapot látható. Újabban digitális, és légi felvételek alapján készülnek térképek, és új határvonalak, és új terület adatok képződtek.
Sarok telek vagyunk. Az egyik szomszédunk területe 2 m2-et növekedett.Ez abból is látszik, hogy a másik szomszédunk a keritését tőle 20cm távolságban építette újjá, és a mi házunk belső sarkától is kb. 20 cm-rel távolabb építette meg.Ez most úgy néz ki, hogy az épületünk, amely egy társasház 20 cm-rel rövidebb, mint a telkünk.Ez az új kerités egy egyenesben van a tovább menő telkek határvonalával, szintén újjá épített más fazonú keritéssel. Ez az egyenes összesen 7 telekkel határos oldallal-véggel Ha ezt az egyenest meghosszabbítom a kerités vonalában a házunk oldal határánál, akkor azt mutatja, hogy a másik szomszédunk utcafronti Régi építésű kő keritése van túlépítve. Itt van az átfedés a 8cm szigetelés, és a kerités felett, ami miatt a hatóság bontatni akarja a szigetelésemet.
A kiméretés,szakvéleményezés 150-200 eFt kerülne, vagy bonthatom a szigetelést!Mit tegyek- hová forduljak???
Jelen állapotban 6m2 hiányzik a telkünkből (becslés szerint), a másik szomszédé 9 m2-t növekedett? Földhivatali adat szerint

istvan62 2013-06-21 20:15

re: Földhivatal buktatók
 
Nem vagyok földmérő, de azért megpróbálok a kérdéseknek legalább egy részére válaszolni.
A néhány alkalommal hivatkozott mérési tűréshatár rendelet szerintem épp ezeknek a dokumentumoknak a kezelésére is vonatkozik. A földhivatali térképek azt az adatot tartalmazzák, ahol a telekhatárnak elméletileg lenni kellene. Az ingatlanok esetében a légifelvételt legfeljebb arra használják, hogy összehasonlítsák az ingatlanon álló épületet a bejegyzett épülettel (engedély nélküli építések) A megépült épületek idáig a használatba vétel után, az építtető külön megrendelése alapján kerültek feltüntetésre. (A használatba vételi határozatban szerepelt a kötelezettség) Most ez a használatba vétellel párhuzamos folyamat lett.
Szóval nincs olyan, hogy valós helyzetet tükröző rajz. Van egy térkép, ami az elméleti telekhatárokat, és a jogerős használatbavétel után, az építtető megbízása alapján feltüntetett épületek szerepelnek.
A telek területének mérésénél nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az ingatlan saját kerítéseinek az ingatlan területén kell állniuk.

Loggi 2013-06-22 07:14

re: Földhivatal buktatók
 
Kedves István!
Köszönöm a gyors válaszodat! Kaptam egy kis muníciót ez által a fellebbezésem megírásához.Tulajdon képpen a hiba határt sem kell igénybe vennem jelen esetben a 8 cm szigeteléshez, és területileg is ennek a hely igénye 13 m hosszban összesen 1,04 m2. Hogy mi motiválja a hatóságot egyszerűen érthetetlen számomra?Csak találgatni tudok!Hétfőn betekintünk az iratokba, hátha valami még kiderül.
Egyszer autóval szembe jövő két rendőr akarta rámfogni, hogy pirosba kanyarodtam a körútra kb. 500m távolságból. Én akkor a vizsgálat során azt mondtam, hogy még sárgát sem láttam, zöldbe kanyarodtam. A vizsgáló r.bírónő a végén beismerte, hogy olyan rövid a kiürítési idő ebben a csomópontban, hogy távolról ez így is tünhet, de az induló forgalom úgysem indul el addig, amig vannak a kereszteződésben. A váltást pedig nem hosszabbíthatják meg, mert akkor lelassul a forgalom, dugó keletkezhet.
Megúsztam a bírságot! Nem kívánok ilyen vitákat senkinek átélni!
Szép az élet!

Loggi 2013-07-18 03:53

re: Földhivatal buktatók
 
A földhivatal vizsgálatáról még nem tudok beszámolni, lassan letellik a 30 napos határidő.A 33éve készült "Használatbavételi engedély alapján feltüntetett mérési vázlat" a megvalósult épület feltüntetése a térképeken lenne a vizsgálat tárgya.Mint saroktelek, és elvileg zárt beépítés, a háznak, és a telek határainak egybe kellene esnie, azaz oldalhatárig. A szomszéd felöl üres a telek, nincs beépítve, csak egy magas, régen épült kőkerités van az utca felöl, ami az oldalhatárt meghatározza jelenleg.Vajon ehhez a kőkerités megépítéséhez anno 60-100 éve milyen építési engedélyre volt szükség, ki kellett-e méretni?A mi telkünk jobb oldaláról lenne szó, de nem mi építettük az oldalkeritést. A kerités "vastagsága" kb.20 cm-es oszlopokkal vajon most kinek a telkén vannak, mert a házunktól 15-25 cm re távolabb van vezetve a házunk belső sarkától.Így adja azt az egyenest, ami meghosszabbítva összesen 7 telek oldal-és vég határát határozza meg a térképen. Várom a vizsgálat eredményét! Nem kicsit!

Loggi 2013-08-19 08:52

re: Földhivatal buktatók
 
Isten malmai lassan őrölnek! Lassan a második 30 nap is lejár a földhivatalnál, egy szó nem sok, annyit sem szóltak idáig. E-mail-ben próbáltam érdeklődni, segítséget felajánlani helyszínrajzzal, helyi kalauzolással idegen telkeken, erre sem reagáltak semmit még.Lesem a postást továbbra is, hátha mégis hoz valami jót is egyszer?

Loggi 2013-08-27 14:36

re: Földhivatal buktatók
 
Megérkezett a Földhivatali Tájékoztató levél az oldalhatárral kapcsolatban!

Ez tényleg csak tájékoztató levél, sok konkrétum nélkül.Szakembernek talán mond valamit, nekem nem sokat.
Idézek egy két dolgot:Az utolsóval kezdeném:

1., Az épület oldalfalának szigetelése NEM változtatja meg a telekhatárt. ?
2.,A jogerős forgalomban lévő térképen a telekhatár az épület vonaláig tart. ?
(Ez jelen esetben vitatható, igaz az épületfeltüntetési rajzon nincs telekhatár jelölve, az egyik sarok hiányzik a telekből?
3.,A földmérés szabályai szerint az épületeknél a külső falsíknak a talajjal való metszésvonalát kell térképezni. (Az előkert az hová kerül pl.-ul?) ?
4., Megállapítható, hogy a földrészleten lévő épület térképezése XY földmérő épületfeltüntetése alapján történt a jogerős digitális térképen. ( Ezt sikerült megszereznünk, de a telek hossza NEM egyértelmű, és +60-70 cm eltérést mutat,pedig már a fel nem tüntetett telekrészt is hozzáadtam?)
5., A hatályos térképi ábrázolásra megállapított hibahatár +/-0,45m ??? megengedett eltérés a (25/2013. (IV.16.) VM rendelet 1.melléklet stb....szerint.
( Ezt hogyan kell érteni? Tudja valaki? Eltérés hibahatáron belül volt! ?

6., A keritéseket NEM ábrázolják a térképek, mert a digitális átalakítás során a keritések NEM lettek ábrázolva, mert azok NEM állami alapadatokadatok.(Tehát NEM a kerités a határvonal!) ÉRDEKES ?

Végezetül a telek szélességéről nyilatkozik, de a hosszúságáról megfeldkezett!
Pedig az lenne az érdekes jelen esetben.Megpróbálok rákérdezni személyesen.
Területi adatot nem is közöl, csak a megszerzett épületfeltüntetési rajzon van a tényleges nyílvántartott adat megadva.
A hossz eltérés még a megadott hibahatárnál is több, pedig 45 cm sem kevés!

Loggi 2013-08-28 09:47

re: Földhivatal buktatók
 
Az előző 6., pontot boncolgatva:
A kerités vonala nincs ábrázolva a földhivatali térképeken, a kerités vonala NEM telekhatár vonal! ezt írja a Tájékoztató levél!
Felmerül a kérdés, hogy ha több telket érintő egyenes keritésről van szó, ahol a telkek véggel, és oldallal találkoznak egymással, összesen 7 telek, akkor hol van a telekhatár?Ezek szerint valahol párhuzamosan a keritéssel valahol annak jobb, vagy bal oldalán ?És itt a megengedett hibahatár +/- 0,45 m??? Lehet ez?

Loggi 2013-08-29 07:40

re: Földhivatal buktatók
 
Az előzőekben a 4.pontban hiányoltam a telek hosszának a korrekt meghatározását, mivel az épületfeltüntetési rajzon ez NEM egyértelmű, finoman kifejezve!
Ismervén a telek területét, és a szélességet átlagolva, felfelé kerekítve, az algebra szabályai szerint számítással végül magam is kiszámolhatom egy egyszerű osztással.No ez a kapott érték az, ami a ténylegesen mért értéktől, és a tervtől is magasabb 20-40 cm-rel!
De , van egy területi hibahatár táblázat is, ami ha jól tudom 500 m2-ig 5 m2-et enged meg!
511 m2 a telek, ez még többet engedhet meg, és a szigetelés által elfoglalt terület 11m x 8-9 cm, megközelítőleg 1 m2. Ez bántja a hatóság szemét!

Loggi 2013-08-30 07:54

re: Földhivatal buktatók
 
Az előző 2. pont: " A telekhatár az épület vonaláig tart" ! Alaposabban kellett volna a helyszínelést elvégezni,és ha résztvehettem volna rajta akkor az is kiderülhetett volna, hogy a fennti állítás is téves!Nyakkendőben-zakóban, és pocakkal, fekete vállalati autóval-soförrel ez már nehezebben megy. Egy pillanatra láttam őket, de akkor már beszállás volt.Elkéstem!
Tegnap jutottam el odáig, hogy elővegyek egy vonalzót, és az 1:1000, és 1:500-as térképeken-rajzokon méregessek-számolgassak, majd az 5m-es mérőszalag is előkerült.
Több dologra fény derült, de a lényeg abban van, hogy a házunk oldalfala az utca felöl elindulva elhajlik a képzeletbeli telekhatártól, mifelénk, és a másik szomszéd roggyant garázsát vesz célba. Ez is távolabb van a tényleges határvonaltól kb 15-20 cm-rel. A földhivatali térképek-tervek pedig ezt is a határvonalra zárják."Hasa lenne az oldalhatárnak"? A kerités olyan egyenes ehhez képest mint a nyíl! Arra meg azt mondják, hogy NEM határvonal!
A telkünk-épületünk udvaron át mért hossza,(középhossz) akkor stimmel a külső hosszal,ha ezt a 15-20 cm-t hozzáadjuk, de elmaradt itt még egy falvastagság is az épületfeltüntetési rajzon.
Tehát még sem zár az épületünk a telekhatárra az oldalhatáron!Az utca fronton meg kihegyezzük a 8 cm-es szigetelést, ha szükséges lesz! ???


A pontos idő 04:51 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum