Építkezés Fórum

Építkezés Fórum (http://epitkezes.forum.hu/)
-   Szigetelés (http://epitkezes.forum.hu/szigeteles/)
-   -   Kerámia födém szigetelése alulról (http://epitkezes.forum.hu/szigeteles/5841-keramia-fodem-szigetelese-alulrol.html)

Barlac08 2021-12-24 19:47

Kerámia födém szigetelése alulról
 
Jó napot kívánok!
Adott egy új építésű 1 szintes ház, 19cm vastag kerámia födémmel, rajta 5cm betonnal. A padlás teret 16 cm-es üveggyapottal szeretném a gerendák közét berakni. A kerámia födémet alulról gipszkartonozni szeretném, s kb. 15cm-t lehozni a szerelvényeket. A kérdésem az lenne, a gipszkarton fölé érdemes volna legalább 10cm-es üveggyapotot tennem,pára áteresztő fóliát, majd a gipszkartont,vagy ha marad ott légrés, akkor az is szigetelne.

istvan62 2021-12-25 13:42

re: Kerámia födém szigetelése alulról
 
Kedves Barlac!


Manapság a 16 cm üveggyapot a padlás födémen tényleg nem túl sok, van értelme azon gondolkodni, hogy lehet növelni. Az álmennyezet feletti légrés minimális mértékben javítja a hőszigetelést. Ilyen esetben, amikor készül hőszigetelés a födémen, nem próbálkoznék a belső oldali hőszigeteléssel, nagyok a veszélyei. (pl szerelvényeket említesz a gipszkarton álmennyezetben - ott mi lesz a párazáró fóliával?) A külső oldalon egyszerű növelni a szigetelés vastagságát.

Barlac08 2021-12-25 18:57

re: Kerámia födém szigetelése alulról
 
Üdvözlöm! Köszönöm az észrevételét!
A 16 cm a tetőszerkezet gerendák közt volna. A födémet felülről (tehát a padlásrész felől ) azért nem szeretném szigetelni, mert vesztek a padlás belteréből,ugyanis elképzelhető későbbiekben a padlás be építése. Ezért gondoltam alulról a födémet elszigetelni. A rétegrend: gipszkarton, pára áteresztő fólia, szerelvény, 10cm üveg gyapot, kerámia födém.
Elvégre a 19 cm vastagságú kerámia betétek is szigetelnek valamilyen szinten.. Nem?

istvan62 2021-12-25 20:41

re: Kerámia födém szigetelése alulról
 
Gyakori elképzelés, hogy a kialakítás egyszerre mindent tudjon. Ha a tetőfelületet tekintjük a hőszigetelő burok határának, akkor a padlásteret is fűtjük. Ha ez nem közvetlen történik, akkor az alatta lévő helyiségek fűtik, vagyis azoknak a fűtését kell túlméretezni. Ezekből a megoldásokból könnyen jönnek problémák. Nem kizárt, hogy működik, de ha nem, akkor nem könnyű rendbe hozni.

Emellett néhány gondolat:

Ha a tetőt tekintjük a hőszigetelő buroknak, akkor ott teljes értékű zárást kell készíteni, fóliázással, mindennel. Ezt egy "talán beépítjük" miatt tulzásnak érzem kivitelezni.

A tetőnél a 15 cm magas szarufa mellett is gond nélkül megoldható 25 cm vastag szigetelés.
A födém felszínére kerülő hőszigetelést nem szoktuk otthagyni, ha beépítjük a tetőteret - átrakható a szaruzat közé.
A födém hőszigetelő képessége megfelel kb 3 cm vastag kőzetgyapotnak.

Barlac08 2021-12-26 17:04

re: Kerámia födém szigetelése alulról
 
Egyébként a szarufa 18cm,aztán van a fólia, lecezés és cserép. Oda azért 16cm a szigetelés, mert nem akartam közvetlen a foliához rakni.. Kis legrést hagyok a levegő áramlás végett.
De akkor ha jól értelmezem, a kerámia födémet alulról felesleges szigetelnem. De a gipszkarton fölé már akkor pára záró fólia sem kell? Simán mehet a szerelvényre?

istvan62 2021-12-26 19:02

re: Kerámia födém szigetelése alulról
 
Ha a gipszkarton magában van felrakva, szigetelés nélkül, akkor nem kell fólia.
A tetőnél, a fólia alatt a 2 cm légrés nem nyerő. A fólia alatti légrés akkor kell, ha a fólia párazáró, és akkor biztosítani kell az ereszvonalnál a levegő bevezetését, a gerincnél pedig a kivezetést a fólia alól, minden szaruközben. Viszont amennyiben ez ki van alakítva, a 2 cm vastagságban akkor sem alakul ki légmozgás, a működő kiszellőztetett légréteg 5 cm vastagságnál kezdődik. Amennyiben a fólia páraáteresztő, akkor viszont a hőszigetelést neki kell tolni a fólia belsejének, különben nem működik a páraáteresztés.

Barlac08 2021-12-29 21:30

re: Kerámia födém szigetelése alulról
 
Jó estét kívánok!
A fólia a cserép alatt, megnéztem "Gunnefol top 135 g" ami ha jól informálódtam pára áteresztő, de viszont úgy van felhelyezve, ahogy ön írta, az eresz vonalon és a gerincnél is a szellőzés. Ön szerint ebben az esetben is neki kell raknom közvetlen a foliához a szigetelést? Továbbá a szigetelés végeztével is pára áteresztő, ALU fóliával zárhatom le?

istvan62 2021-12-30 07:53

re: Kerámia födém szigetelése alulról
 
Tudtommal az összes páraáteresztő fólia beépítésének alapszabálya, hogy a hőszigetelést neki kell tolni, különben nem működik páraáteresztőként.

Barlac08 2021-12-30 22:02

re: Kerámia födém szigetelése alulról
 
S a szigetelés után is pára áteresztő hővédő fóliát kell tennem?

istvan62 2021-12-31 08:33

re: Kerámia födém szigetelése alulról
 
A belső oldal mindig pára záró fólia, és itt már nem csak anyagminőségről, hanem beépítési módról is beszélünk. Ragasztott toldások kellenek mindenhol (falcsatlakozásnál is), és a fóliát nem illek átszúrni elektromos béléscsővel.


A pontos idő 20:17 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum