Építkezés Fórum

Építkezés Fórum (http://epitkezes.forum.hu/)
-   Szigetelés (http://epitkezes.forum.hu/szigeteles/)
-   -   Kőzetgyapot víztaszítás vs, páraáteresztés? (http://epitkezes.forum.hu/szigeteles/1782-kozetgyapot-viztaszitas-vs-paraateresztes.html)

Sly79 2018-11-26 10:09

Kőzetgyapot víztaszítás vs, páraáteresztés?
 
Meglévő, vízszigetelt lapostetővel rendelkező épületrészünk kapott ősszel 15 cm kőzetgyapot homlokzatszigetelést. A tetején a kőzetgyapot lapokat csak elvágták vízszintesen, a végeik nyitva, mert Lindab lemezzel lesz majd lebádogozva felülről. Sajnos még nem találtunk bádogos. Most 1 hete esik az eső és nem tudom a nyitott (vakolatlan) kőzetgyapot-végek akkor most áznak-e. Azt is olvastam, hogy víztaszító, meg azt is, hogy jó páraáteresztő. A homlokzat szépen bevakolva, még nem látszik rajta semmi, de attól tartok, hogy a régi fal és az új vakolat között a közetgyapot szivacsként szívja meg magát és csorog le benne a felülről ráhulló csapadékvíz. Valóban ez történhet? Vagy lepergeti a vizet és csak rémeket képzelgek? Megpróbáljuk lefóliázni addig amíg le nem lesz bádogozva? Ha igen, hogyan tegyük ezt mi magunk minél egyszerűbben és olcsóbban? PVC-t ha ráragasztunk purhabbal házilag, csak hogy ne essen bele az eső a kőzetgyapotba!?? Azt talán a szél sem tépné le addig. Nem tudunk oda felcipelni semmi nehezet, sőt felmászni is alig merünk. Purhabot le lehet majd szépen vágni amikor jön a bádogos, nem? Tehetünk ezzel bármi kárt?
Minden tanácsot köszönettel veszek!

istvan62 2018-11-27 08:47

re: Kőzetgyapot víztaszítás vs, páraáteresztés?
 
Sajnos a kőzetgyapot nagyon el tud ázni. Amennyiben a nyitott rész nem kapott ideiglenes védelmet akkor a a rémálmok nem alaptalanok, és az igazi kérdés az, hogy mennyire ázott el idáig. Ez akár tönkre is teheti az eddig elkészült munkát. Amennyiben tényleg beleszívódott az eső, akkor javaslom a homlokzati vakolat gyártójától egy tanácsadó kihívását, ők tudják legjobban, hogy mire lehet számítani.

Sly79 2018-11-27 09:07

re: Kőzetgyapot víztaszítás vs, páraáteresztés?
 
Köszönöm István!
Ha nem is mindenhol (nem tudjuk, hogy valamennyi vakolatot ráhúzhattak-e itt-ott a vízszintes nyitott végére a szigetelők, mert nem mentünk még fel) de egyes helyeken már feleszívódhatott/vagy ácsorog rajta/mellette a víz, mert ez egy kétszintes épületrész és már az egyik földszinti beépített redőny húzózsinora is vizes amikor leersztjük a redőnyt. :( Azaz átázott a szigetelésbe beépített redőnytokon belül.
S most jönnek a fagyok...
Akármilyen szakembert próbálunk hívni, senki sem tud azonnal jönni (hetek/hónapok)
Van értelme purhabbal PVC csíkot ragasztanunk a tetejére csak házi, kókány, ideiglenes megoldásnak azokra a napokra amíg valaki ki nem jön? Csak hogy tovább ne ázzon? Az esők előtt le akartuk fóliázni de azt lefújja a szél, súlyokat felvinni nem is tudunk létrán, illetve féltünk, hogy leesik valakire ha belekap a szél a fóliába... :( Így csak reméltük, hogy időben tudunk hívni valakit aki megcsinálja. Most már nem merünk tovább várni, lehet hogy így is késő...

Vagy azzal (PVC) már csak belezárjuk a vizet (mondjuk nem hiszem hogy épp felülről azon a kis felületen keresztül fog tudni kiszáradni - ha kiszáradhat egyáltalán).
A rémálmom, hogy a víz súlyával egyszer csak elindul lefelé az egész szigetelés. A kőzetgyapot magában sem volt egy könnyű dolog.

Nézem lentről: a vakolaton/színezésen keresztül még nem látszik semmi.

Sly79 2018-11-27 10:47

re: Kőzetgyapot víztaszítás vs, páraáteresztés?
 
Felhívhtam a területi R...w..l képviselőt. Afelől kicsit megnyugtatott, hogy az a vizesedés ami már megtörtént, az ki fog száradni. A letakarásra, lezárásra kaptunk tanácsokat, bár még nem tudom hogyan fogom én és a tériszonyos férjem kivitelezni a 2. szint lapostetején.
Köszönöm szépen a tanácsot!


A pontos idő 15:18 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum