2012-02-12, 18:59 | #11 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 5
Kiosztott köszönetek: 5
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
|
re: Falvastagság, hőszigetelés.
A gond a bruttó alapterülettel van, nem építhetünk akkora házat, amekkorára szükségünk lenne és emiatt akarjuk a falvastagságot csökkenteni. Köszönöm szépen a sgítőkész válaszokat istván62 és sbs !
|
2012-02-12, 23:40 | #12 (permalink) |
Könyörtelen tereprendező :-)
Hely: Tárnok-Budapest
Összes hozzászólás: 1.594
Kiosztott köszönetek: 542
Begyũjtött 191 köszönetet 170 hozzászólással
|
Hát nem tudom hogyan segíthetnék még mentálisan, de egyre zordabbak a telek. Szerintem egy 38-as fal alapkövetelmény. Kétségtelen hogy 16cm-t veszítesz mindkét irányban, de jóval kevesebb lesz a ház fűtési költsége.
Talán ha picurkát megtoldanátok az alapot.... Az a 16 cm nem fog feltünni senkinek....
2012-04-05, 21:37 | #13 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 6
Kiosztott köszönetek: 1
|
sziasztok,
Lenne egy problémám a témakörben. Párommal vettünk egy födémig kész épületet, nem nézett ki rosszul, viszont kiderült, hogy tervtől való eltérés van, miszerint 30-as tégla helyett 38-asból építették. Emiatt az építésügyi hatóság nem akarja a nevünkre kiadni az építési engedélyt folytatólagosan, sőt azt akarják hogy bontsuk le az eddigi épületet és építsük fel 30-as téglából, az eladó költségére. Ehhez van joguk? És eddig miért nem tűnt fel nekik? Holnap ügyvédhez fordulok amiben elmarasztalnám az Építésügyi Hatóságot, a felelős műszaki ellenőrt és az építtetőt is ha muszáj. De az első kettő biztosan hibázott. Hozzáértő véleményt ha tudna valaki adni, szívesen venném Köszönöm |
2012-04-05, 22:24 | #14 (permalink) |
Építész
|
Szia Sznoopy!
Az építésügyi hatóság hozzáállása számomra első hallásra is furcsa. Az a része egyértelmű, hogy az engedélyezett tervtől eltértek, de ilyenkor az első lépés, hogy fennmaradási (és tovább építési) engedély kérelem beadására kötelezik az építtetőt. Ha ez nem történik meg akkor a hatóság készíttet szakértői véleményt. Ezek alapján döntik el, hogy az épület mennyire felel meg az előírásoknak, és határoznak a továbbiakról. Bontást eddig csak abban az esetben hallottam, ha az épület életveszélyes, vagy valamilyen előírást drasztikusan megszegtek. A legtöbb esetben megelégedtek a büntetéssel. A konkrét esetben:
Szóval összességében a a bontatást erős túlzásnak érzem, büntetésre viszont lehet alapot találni. A témával a 245/2006. (XII. 5.) Korm. rendelet foglalkozik
2013-02-26, 18:14 | #15 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 1
Kiosztott köszönetek: 0
|
Üdvözlöm istván 62 több kérdés merült fel leendő házunk felépítése kapcsán.
1 kérdés sáv vagy lemezalap? 2 kérdés falazat 20 as beton falazóblokkba pl leier ff20 (mondjuk ez drága,de van más cégnek ugyanilyen falazóeleme ami árban sokkal jobb,és ugyanígy néz ki) gondolkozom kiegészítve 20-25cm hőszigeteléssel vagy 15 zsalukő kitőltő betonnal vasalva plusz hőszigetelés ezek stakikailag erre a célra megfelelhetnek e? a választásom azért esett ezekre mert ár érték arányba nagyon jók. a hőszigetelés kalkulátor ha lehet ennek hinni szintúgy. 200ft /db a falazóblokk 12,5db/m2=2500ft +autotherm grafit rendszer 5600ft/m2 210 a zsalukő 8,5db/m2... illetve a helytakarékosság 35 illetve 40 cm be tud olyat mint a többi 50 cm be... 3.kérdés a hypertherm halotte már róla jót rosszat?? érdemes e szigetelésként ezt alkalmazni?lehet e lábazatba a főld felszine alá is alkalmazni?a válaszát előre is köszönöm |
2013-02-26, 19:39 | #16 (permalink) |
Építész
|
Kedves Róbertó!
Az első két kérdésre azt kell mondanom, hogy részben tervezési kérdés, részben szubjektív döntés. Ezeket az épület tervezése során a tervező kollégával érdemes átbeszélni, és egyeztetni a tervezés többi szempontjával. A lemezalapot csak akkor alkalmazzuk, ha valamilyen speciális körülmény rákényszerít. Ilyenek lehetnek a talaj adottságai, vagy a passzívház kialakítás, bár az utóbbi úgy tudom már megoldható nélküle. A falszerkezetnél nekem személy szerint nem szimpatikus a beton. A teherbírása rendben lehet, a hőszigetelés csak szigetelő anyag vastagság kérdése. A Hyperthermmel ezen a néven még nem találkoztam, és nem hallottam róla semmit, de régen foglalkoztam polisztirol betonnal. A neten rátaláltam az oldalukra, ebben a felhasználásban nekem nem szimpatikus, a magyarázat hosszú lenne, és sok apróságból jönne össze. A lényeg, hogy a fenntartásaim vannak az oldal információ tartalmával, a kivitelezés módjával, a technológiai sorrenddel, és az eredménnyel kapcsolatban. Nem néztem végig az összes infót, de nem valószínű, hogy talajszint alatt alkalmazható lenne. Ha mindenképpen ilyen jellegű szigetelés kell, akkor inkább a Kvarc shield, azt technológiailag inkább a helyén érzem.
2013-05-15, 06:54 | #17 (permalink) |
Építész
|
Megjelent az 1246/2013 Korm határozat, amiben felszólítják az illetékes minisztereket, hogy az év végéig dolgozzák ki az energetikai rendeletet módosítását. A határozat szerint középületekre 2015 jan 01-től, a többi épületre 2018. jan 01-tól lennének érvényesek az új értékek. Az U értékek jelentős részét közel felére csökkentik.
2013-05-19, 07:40 | #18 (permalink) |
Szakember
|
Magyarul középületeknél is általános lesz a 15-20 cm-es hőszigetelés? Kivitelezési szempontból nem rossz, mivel jobb dolgozni, de tény és való, hogy megfogja drágítani a hőszigetelési munkálatokat!
Több kérdést is felvetett bennem! Oké, hogy drágább lesz egy kivitelezés, vagyis aki anyagostul vállal, az nem jár rosszul! De mennyire fagyasztja be az építőipart? A passzívházas tervezetre nem emlékszem, de anyagi oldalról ha megközelítjük a dolgot, nem biztos, hogy jót tesz az amúgy is szenvedő új építéseknek! |
2013-05-19, 08:20 | #19 (permalink) |
Építész
|
Ez még nem a passzívház szint, (azt emlékeim szerint 2020-ra kellene bevezetni), bár egyes értékek nagyon közel vannak hozzá.
A passzívház a nem fényáteresztő szerkezetekre U=0,15W/m2K értéket ír elő. Ebben a rendeletben több szerkezetre a 0,17 értéket írják, a falra a 0,24 a tervezet. A határozat egyébként a 71/2013 közlönyben jelent meg.
2013-05-20, 07:31 | #20 (permalink) |
Szakember
|
Igen, így gondoltam! Még tavaly órán tanultuk ezt, és a passzívházas tervezet miatt változtattak a tananyagon!
Kíváncsi vagyok, hogy mit fog ez a dolog magával hozni, mert így is nehéz 2-4 cm-el nagyobb hőszigetelést rábeszélni a tulajra |
Címkék |
hőszigetelés, porotherm, u érték, ytong |
Téma eszközök | |
Megjelenítési módok | |
|
|