Építkezés Fórum

Építkezés Fórum (http://epitkezes.forum.hu/)
-   Szabályok és törvények (http://epitkezes.forum.hu/szabalyok-es-torvenyek/)
-   -   Jogszabályok változása 2017 január (http://epitkezes.forum.hu/szabalyok-es-torvenyek/1636-jogszabalyok-valtozasa-2017-januar.html)

istvan62 2017-01-30 09:02

Jogszabályok változása 2017 január
 
Az építőipari jogszabályokat a jogalkotó alapvetően átszervezte 2016 évben. Ennek a folyamatnak a teljessé válását jelenti a 2017 január elején életbe lépő rendelet csomag. Ennek legfontosabb elemeit gyűjtöttem egybe honlapunkon: Jogszabály változások 2017 elején | Tóth és Erdélyi építésziroda

Ritchcock 2017-02-13 00:19

re: Jogszabályok változása 2017 január
 
Előre is elnézést kérek, hogy ebbe a topikba írom a kérdésemet, talán nem ide kéne... Az szeretném megtudni, hogy jelenleg milyen szabályok vannak a felelős műszaki vezetésre, ha nem generálkivitelezéses építkezésünk lesz, hanem úgymond saját, tehát mi válogatjuk össze az egyes folyamatokhoz a cégeket, vállalkozókat. Eddig úgy tudtam, hogy ebben az esetben kötelező műszaki ellenőrt fogadnom, de semmi más, viszont több helyről hallottam olyat, hogy műszaki vezetőt is fel kell fogadjak? Ez igaz, vagy hogy van ez? Ez nem a vállalkozók feladata?

istvan62 2017-02-13 08:38

re: Jogszabályok változása 2017 január
 
A felelős műszaki vezető az hivatalosan nem az építtető kötelezettsége, bár a magánépítésben bevett gyakorlat, hogy a vállalkozó külön tételként beállítja a költséget. Az fmv a vállalkozó munkavégzésének a feltétele, független a műszaki ellenőr esetleges kötelezettségétől, vagy lététől. A részletes szabályozást a 191/2009 rendelet tartalmazza

Peter83 2017-05-11 13:19

re: Jogszabályok változása 2017 január
 
Ha már a szabályoknál tartunk, én folyamatosan olvasgatom a könnyűszerkezetes és készház építéssel foglalkozó oldalakat az interneten,és 2017 év elején olvastam egy magyarországon működő cégnek a bejegyzését akik könnyűszerkezetes házakat építenek,hogy jelenleg is (be is csatolták az ide tartozó jogszabály szövegét) lehet úgy építeni házat,ha maga az építő saját maga részére építi a házat,hogy nem kell semmilyen szakmai végzettséget igazolnia,csak egy felelős műszaki vezetőre van szükség aki jóváhagyja az elvégzett munkát (nyílván csak szakszerű munkavégzést engedélyez).

István, ilyen valóban létezik?
Megkeresem az oldalt ahol találtam ezt, és belinkelem neked.

Volt egy másik cikk is,ahol arról is szó volt,hogy egyedi könnyűszerkezetes házat is építhet így magának az ember,úgy,hogy a felelős műszaki vezetőnek egy jóváhagyó intézet igazolását kell kérnie a ház szerkezetének megfelelősségéről. Gondolom ez azért nem kevés pénz lehet,de így úgymond megkerülhető,hogy csak kimondottan ilyen minősítéssel rendelkező kivitelezővel építtessünk.

Peter83 2017-05-11 13:33

re: Jogszabályok változása 2017 január
 
VĂ©gezhetĹ‘ -e saját rĂ©szre Ă©pĂ*tĹ‘ipari kivitelezĂ©si tevĂ©kenysĂ©g? | Könnyűszerkezetes HázĂ©pĂ*tĹ‘k EgyesĂĽlete

Lehet –e ÉME nĂ©lkĂĽl könnyűszerkezetes házat Ă©pĂ*teni? | Könnyűszerkezetes HázĂ©pĂ*tĹ‘k EgyesĂĽlete

istvan62 2017-05-11 14:00

re: Jogszabályok változása 2017 január
 
Ez két érdekes, és talán érzékenynek is nevezhető kérdés, amin jókat lehet vitatkozni. A könnyebb kezelhetőség érdekében szét is választom a kettőt.
Első körben nézzük a "házilagos" kivitelezést. Tényleg adott a lehetőség, nem csak a könnyűszerkezet esetében, de nézzük a jogszabályt. Erről a kiviteli kódex (191/2009 korm rendelet) 12.§ 6) rendelkezik:

" Az építőipari kivitelezési tevékenység építési szakmunkáit vagy annak egyes munkafázisait saját részre vagy a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény szerinti hozzátartozó részére a vállalkozó kivitelezői tevékenység végzésére nem jogosult személy is végezheti, szakirányú szakképesítés nélkül, a szakmai szabályok betartása mellett
a) építési engedélyhez vagy az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez nem kötött esetben,
b) építési engedélyhez vagy az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez kötött esetben a vállalkozó kivitelező jóváhagyásával, felügyeletével."


Az érthetőség kedvéért ez az emlegetett Étv 33/A szerinti egyszerű bejelentés a tavaly év eleje óta létező, azóta többször átalakított, kibővített, lakóépületekre vonatkozó építési mód.
A helyzet kulcsa a kiemelt utolsó félmondat. Ebből következik, hogy kell lennie egy leszerződött vállalkozó kivitelezőnek, és neki előzetesen jóváhagyást kell adni a házilagos kivitelezéshez (amit természetesen az e-naplóba fel kell tölteni). Valamint amit nem sokan olvasnak ki belőle, de jogászok egyszerűen levezetik, ezért a munkáért az említett vállalkozó úgy felel, mintha ő végezte volna el. Szóval a feladat "egyszerű", csak találni kell egy ilyen vállalkozó kivitelezőt, és mehet a házilagos kivitelezés.

istvan62 2017-05-11 14:35

re: Jogszabályok változása 2017 január
 
A másik kérdés a könnyűszerkezetes építés területe. Itt azzal kell kezdenem, hogy ettől a területtel lehetőség szerint távol tartom magam tervezőként, és műszaki vezetőként egyaránt, ezért lehetséges, hogy az erre szakosodott kollégák tudnak nálam bölcsebbek lenni.
Kezdem egy általános alap információval:
Ha jól emlékszem 2014 nyarán az építési anyagok minőségének tanúsítása alapvetően megfordult. Előtte a gyártó kifejlesztett egy terméket (pl födémrendszert), azt bevizsgáltatta, ez alapján összeállított egy minőségi követelmény csoportot, amit a gyártmánynak teljesítenie kell, és értékesítéskor mellékelt egy műbizonylatot (minőségi bizonyítványt), amiben nyilatkozott, hogy az eladott termék ezeknek a követelményeknek megfelel, és ezek alapján beépíthető. (kivitelezhető belőle egy födém) A változás után a gyártó ad egy teljesítmény nyilatkozatot, amiben nyilatkozik arról, hogy a terméknek milyen műszaki jellemzői vannak. A tervező kiírja, hogy milyen paramétereket kell teljesíteni, és a kivitelező felelőssége, hogy azt mivel elégíti ki.
Egy épület esetében (most csak néhányat kiemelve) vannak teherbírási, hő-, és páratechnikai, és tűzvédelmi követelmények. Ezeket egy gyártó által kifejlesztett rendszer esetén a gyártó a rendszer minden elemére megvizsgálja, és az adott értékek biztosítására összeállítja az alkalmazástechnikai útmutatót. Ezeket kell "pótolni" egy egyedi szerkezet esetében, ami természetesen a szerkezet bármely részletére vonatkozóan számon kérhető. Én ebbe inkább nem bonyolódom bele.
Ehhez az ÉMI közreműködésének költségét nem tudom, de borítékolom a milliókat.


A pontos idő 12:40 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum