Építkezés Fórum

Építkezés Fórum (http://epitkezes.forum.hu/)
-   Szabályok és törvények (http://epitkezes.forum.hu/szabalyok-es-torvenyek/)
-   -   Szomszéd jogok! (http://epitkezes.forum.hu/szabalyok-es-torvenyek/1197-szomszed-jogok.html)

Loggi 2014-01-22 06:12

Szomszéd jogok!
 
Tegnap találtam a MK.2013.éviCLXXIV.tv.11.§-ban. 80479.oldal, Szomszéd jogok!PTK.modosítása, hatályba lépése 2014. márc.15.Az oldalhatáron álló házak szigeteléséről NEM találtam semmit benne, első olvasatomra. Nálam már járt a kirendelt igazságügyi szakértő pár napja, várom az eredményt, és az ujabb bontási határozatot szigetelés lebontása ügyében! Itt tartunk!2014.január 22.

Loggi 2014-04-14 13:36

re: Szomszéd jogok!
 
Már ismerem a szakértői véleményt! Még nem vettem fel a határozatát az építési hatóságnak, megint Bontatni akarnak 3. alkalommal is.Megint írhatom a fellebbezésemet. Egy másik szakértő is azt ajánlotta , hogy utasítsam el a szakvéleményt, és vele együtt a határozatot. Annyira hiányos , rossz a szakvélemény, hogy ez NEM kétséges egy percig sem számomra. Elképesztő, hogy milyenek a földhivatali térképrk! Káosz az egész! Ezen mazsoláznak a földmérők, ügyvédek, szakértők! Nekik is meg kell élni valamiből. Nálunk fehér port küldtek a földhivatal vezetőjének az elmult héten. Én nyugdíjaznám azonnal, ez a minimum, és a szakmától is eltiltanám. Üdv. Minden olvasónak!
Ebéd van, szót kell fogadni!

Loggi 2014-06-02 21:20

re: Szomszéd jogok!
 
Beleolvastam a Kormányhivatal II.fokon eljáró Építési Hatóság szervezeti-Működési szabályzatába.Többek között van törvény alkotási, módosítási javaslatra is felhatalmazásuk! Felvetődik a kérdés, hogy akkor az oldalfalszigetelés problémakörét miért nem oldják meg egyértelműen? Mire várnak? Bontási határozatot tudnak hozni, a telekhatár megállapításához szakértőt kérnek, aki nem tudja megmondani, hogy a kerités melyik telken van, de a szigetelés az oldalfalon teljes egészében a szomszédban van,ezt le is írja 75 eFt szakértői díjért!
Jött az újabb felszólítás a hatóságtól, hogy 8 napon belül nyilatkozzunk, hogy kívánunk-e ellenszakértői véleményt benyujtani? Korábban 200 eFT-ért volt aki adott volna kedvező szakvéleményt?Az érintett szomszéd a bíróság által kirendelt szakértő véleményét fogadja el, kijelentette.
Önök mit tennének a helyemben? 0,8m2 területről van szó?

Loggi 2014-07-30 16:56

re: Szomszéd jogok!
 
Megszüntette az eljárást a II.fokú építési hatóság az oldalfalszigetelésem bontása tárgyában, mivel az építési jogot nem sért, a telkünk kb.6 m2-el kisebb a nyílvántartott területtől, a szomszéd a két éves eljárás során kifogással nem élt, és a keritést is úgy építette meg, hogy az a mi házunk oldalfalától 15 cm távolságban érkezik a házunk mellé. Csak az utcáról tűnik úgy, hogy a hőszigetelés a szomszédba átnyúlik.Ez már a 3. eljárási forduló volt közel két év alatt.Ezalatt már a jogszabályok is sokat változtak, de még nem eleget!

Loggi 2014-12-02 04:47

re: Szomszéd jogok!
 
Idézet:

Loggi eredeti hozzászólása (Hozzászólás: 11746)
Megszüntette az eljárást a II.fokú építési hatóság az oldalfalszigetelésem bontása tárgyában, mivel az építési jogot nem sért, a telkünk kb.6 m2-el kisebb a nyílvántartott területtől, a szomszéd a két éves eljárás során kifogással nem élt, és a keritést is úgy építette meg, hogy az a mi házunk oldalfalától 15 cm távolságban érkezik a házunk mellé. Csak az utcáról tűnik úgy, hogy a hőszigetelés a szomszédba átnyúlik.Ez már a 3. eljárási forduló volt közel két év alatt.Ezalatt már a jogszabályok is sokat változtak, de még nem eleget!

Örömmel tapasztalom, hogy egyre több oldalfal hőszigetelése is elkészül utólagosan városunkban a telekhatárokon újabban! Pár hónapja még velem le akarták bontatni a hatóságok, mondván,átnyúlik a szomszédba?A 3.-ik Bontást elrendelő határozat fellebbezése folytán, 2 évig tartó cirkusz mellett végül megszüntette az építési hatóság II.fokon az eljárást.VÉGE!

Loggi 2015-04-11 08:52

re: Szomszéd jogok!
 
Újabb határvita!
Felszólított a szomszéd, hogy a "Natúra 2000" területen lévő erdőm szélső 10 db nemesnyár fáimat vágjam ki, mert azok neki kárt okoznak. A szélső fasorom 5,5 m-re van a szomszéd birtokától. Mennyi lenne az elfogatható távolság, van- e ez valahol szabályozva, ha figyelembe vesszük, hogy kiemelt madárvédelmi , természetvédelmi területről van szó.EU-s rendeletek, jogszabályok is kiterjednek erre a területre. Mekkora kártérítést követelhet a szomszéd jelen esetben?Ha nem termelne semmit, akkor is kaphatna támogatást a pihentetett területe után. Az erdő már közel 20 esztendős, fát kivágni csak engedéllyel lehetséges, és itt az engedélyezés is bizonytalannak tűnik ?A szomszéd öntözéses, szabadföldi, intenzív zöldségtermesztése mennyire illik bele egy kiemelt természetvédelmi területen folyó agrárgazdálkodásba, ami egyébként egy homok- sivatag ?Vízjogilag milyen előírásokat kell betartani itt?

Loggi 2015-04-25 19:37

re: Szomszéd jogok!
 
Kitűztem az előző erdőterületem szélső sarokpontjait, és egy közmű szalaggal lezártam a sarokpontig tartó , üres terűletet a közlekedés elöl.Szomszédomnak minden baja lett ettől.Erdőkben, erdőszéleken szokták korlátozni a közlekedést, főleg természetvédelmi, vagy tűzvédelmi okok miatt is.Ott is nálam közlekedett, forgott a gépeivel, ahol semmi nem indokolta.Hogy lesz-e fakivágás majd az illetékesek meghatározzák! Várom a döntésüket, helyszínelésüket.

Loggi 2015-05-04 03:46

re: Szomszéd jogok!
 
Keleti szomszédom még mindig ki akarja vágni a fáimat! Felajánlotta , hogy Ő kivágja, beszállítja, és még fizet is valamit.Az erdőfelügyelő szerint indokolatlan a fakivágásra való felszólítás, mivel északról NEM süt a nap, nincs árnyékhatás, a légi térkép szerint korona átnyúlás nincs, 5,5-6 m a távolság a telekhatár, és a fatörzs között.A helyszínelés NEM is szükséges!A képernyőn a fák darabszámát is meg lehet számolni!Írásban kapjuk meg majd a választ az erdészettől.
Úgylátszik a zöldségtermesztés jövedelmező lehet exportra! A határt már csak a vízkészletek határozzák meg, meg az időjárás! Az ásott kútból a víz hónapokra el szokott bújni a mélyebb rétegekbe. Korábban ilyen jelenség nem volt ismeretes!
Sivatagosodunk!

Loggi 2015-05-21 21:19

re: Szomszéd jogok!
 
Indokolatlan a fák kivágása! Megjött írásban a szakhatóság állásfoglalása. A függőleges korona vetület nem terjed át a szomszédba, a gyökérzetet a szántás felszaggatja, és északról nem süt a nap, árnyékképződés is minimális.A szomszéd megyében iszonyatos viharkárok keletkeztek a közelmultban, láttam az eredményt hazafelé tartva Bácsmegyéből.Mi megúsztuk most a viharkárt,és a fakivágást is!

Loggi 2016-11-08 18:38

re: Szomszéd jogok!
 
Luxemburgban is azzal kezdte a szomszéd Úr, hogy az Ő telekhatára 10 cm-rel átnyúlik a szomszédos telekre, ott van az igazi határ! Mondja Ő.A problémát fokozza, hogy ez egy meredek 2 m magas domb, ahová támfalat kellene építeni. A domb tetejéről vízeséses kertitó is lett kialakítva, és csörgedez folyamatosan a hálószoba ablakánál.
A rálátás most már egészen szép, hogy az elburjánzott bodza bokrot visszavágtam.A gyökérzetet nem szabad bántani, az tartja a dombot. A további favágást a szomszéd magára vállalta ezen a közös szakaszon,két hetet mondott, hogy jönnek a favágók! Várjuk őket.
Még jó, hogy volt aki tolmácsolta a dolgokat!


A pontos idő 13:58 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum