Építkezés Fórum

Építkezés Fórum (http://epitkezes.forum.hu/)
-   Ötletek, javaslatok (http://epitkezes.forum.hu/otletek-javaslatok/)
-   -   sajátos ipari építmény (http://epitkezes.forum.hu/otletek-javaslatok/1405-sajatos-ipari-epitmeny.html)

Lotte 2015-05-08 20:59

sajátos ipari építmény
 
Kérdésem az, hogy ha egy 10 m magas 6,50 szeles, fém torony siló melybe kb. 220 tonna szemes kukorica passzol, felépült, és össze lett építve a még magasabb serleges felhordó technikával, a mobil szárítóval és tisztító géppel (melyek mobilitásuknál fogva nem engedély kötelesek), és az egesz nem sajatos epitmeny, engedélyt rá sima épitési hivatal ad, akkor a silo az mi? Épület, föépítmény, vagy melléképítmény. A telket es az azon levö mg. gépek szerelö mühelyét nem szolgálja. A kerdes azert fontos, mert ha nem melleképítmény, akkor nem épülhet a hátsókertbe FL övezetben.Tudja valaki? Van ugyanis sokféle kis komposzt siló, takarmány siló melyek nem rendelkeznek technológiával, azok biztosan melléképületek egy hátsókertben. De egy ekkora üzemi technológiás termény tároló siló egy nagyker cégnek Fl övezetben lakótelken? Mondjatok valami okosat, mert alig 10 méterre van a hazamtól es a hatosagok ugy néznek rám, mintha nem értenék mit nem értek.

istvan62 2015-05-08 22:06

re: sajátos ipari építmény
 
Én a melléképítményre szavazok, mert ebben a méretben a siló már nem tűnik mobilnak, és még egy nagykerben sem lehet főépítmény.
Egyébként a fogalom meghatározásokat a következő rendeletekben találod:
ÉTV; OTÉK
Az építési engedély nélkül végezhető tevékenységek felsorolását pedig a 312/2012 Korm rendelet 1. mellékletében

Lotte 2015-05-10 11:38

re: sajátos ipari építmény
 
Nem lehet, hiszen az uj OTEK szerinti definicio: "Melléképítmény: az építési telek, illetve azon álló épületek rendeltetésszerű használatához, működtetéséhez szükséges építmény" A hatalmas siló nem szolgálja a telket vagy a javito mühelyt, azokhoz annak semmi köze. Önalloan all es öt szolgalja körülötte a többi szükséges technológia mint mobil szarito es tisztito, serleges felhordo stb. A definicional ugyan meg van emlitve a fogalom silo, de vannak silok amik a kert vegeben allnak takarmannyal, vagy komposztalasi szandekkal, kicsik es valoban a parasztgazda telkét szolgalják. A jogszabaly csak ilyen silorol beszelhet. Amiröl en beszelek az egy üzemi technologia fö eleme a termeny tarolasat szolgalja, es a tarolt termenyt elöbb tisztitani, szaritani kell. Akkor most is ugy tünne, hogy ez a silo mellekepitmeny lenne? Köszönöm.

istvan62 2015-05-10 11:55

re: sajátos ipari építmény
 
Milyen épületek állnak még az ingatlanon?

Lotte 2015-05-10 20:28

re: sajátos ipari építmény
 
Kedves Istvan, egy helyi müemlekvedelmi lepusztult egykori lakohaz lakatlan, egy mühely traktorok javitasara, es egy hatalmas tetö lábakon , egy oldalon fal, oda allnak be a traktorok, munkagepek, a telepen mg. gepek tarolasa es karbantartasa tevekenyseg folyik, egyben a ceg szekhelye, aki mashol szekel es a mezön termel. Mas nincs, korabban volt egy tankolo kutja is. De Fl. lako övezet, lako ingatlan a nyilvantartas szerint.

istvan62 2015-05-10 21:37

re: sajátos ipari építmény
 
Ebben az esetben a régi lakóépület a főépület, a többi kiszolgáló, melléképület, de sajnos a problémádra megnyugtató biztos választ én nem tudok adni. Itt a jogszabály értelmezésének olyan finomságai kerülnek képbe, amit többféleképpen lehet értelmezni.
Egy olyan tanácsot tudok legfeljebb adni, hogy ha úgy érzed, hogy a szomszéd szabálytalanságot követett el, és nem boldogulsz az építésügyi hatósággal, akkor meg lehet próbálni az építésfelügyeletet. Ők a területileg illetékes (megyei) Kormányhivatal építésfelügyeleti osztálya. Több különböző felügyelettel volt már dolgom, de általában jók a tapasztalataim. Azt nem mondhatom, hogy minden esetben egyetértettem a véleményükkel, de mindig egyértelmű, értelmezhető, és megindokolt válaszokat kaptam, nagyon gyorsan.
Az Építésfelügyeleti hatósági tevékenységgel kapcsolatos feladatokat a 312/2012 Korm rendelet 58§ írja le, ezen belül felhívom figyelmedet a (4) bekezdésre:
"(4) Az építésfelügyeleti hatóság felkutatja
a) a szabálytalan építési tevékenységeket,
b) az építési vagy bontási engedély nélkül vagy bontási tudomásulvétel nélkül végzett építési tevékenységeket,
c) az építési engedély nélkül végezhető építési tevékenység esetén a településrendezési tervek, valamint a helyi építési szabályzat és az országos építési követelmények megsértésével végzett építési tevékenységeket."

Lotte 2015-05-10 21:48

re: sajátos ipari építmény
 
Köszönöm a részletes választ!

Lotte 2015-05-11 14:05

re: sajátos ipari építmény
 
Ah, megint egy kerdes merült fel. Egy 9-10 m magas fém torony gabona silóban melybe be van építve a 9-10 m magas serleges felhordó technológia, mi van benne ha rendeltetésszerüen akar funkcionálni. Technológia van benne, vagy pedig földszint, emelet, raktárak és csarnokok? Ne tessék nevetni, nem én találtam ki, nekem is furcsa kérdés.

istvan62 2015-05-11 18:25

re: sajátos ipari építmény
 
Szerintem itt nem értelmezhető az emelet kérdése, ez egyszerűen egy tartály

Lotte 2015-05-11 21:32

re: sajátos ipari építmény
 
akkor nem értem miért fogalmazták így az építési engedélyt. Valami céljuk biztosan volt vele, véletlenül nem írnak ilyet egy endedélyezésbe. "földszinten raktárak csarnokok, emeleten szintén raktárak és csarnokok". Mintha épületnek akarnák feltüntetni, hogy kihagyhassák a szakhatóságokat, mint pl. a környezetvédelmet ki is hagyták. Ezzel nem lett kijelölve a hataskör, es ki lettek hagyva a par meterre levö érintett lakók akiknek ügyféli jogallassal kellett volna a döntes elött rendelkezniük. Valójában ettöl semmis kell legyen az engedélyezö döntés. Teszünk érte. Köszönjük a segitseget.


A pontos idő 06:47 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum