Építkezés Fórum

Építkezés Fórum (http://epitkezes.forum.hu/)
-   Nyílászárók (http://epitkezes.forum.hu/nyilaszarok/)
-   -   Utólagos ablak beépítés (http://epitkezes.forum.hu/nyilaszarok/1114-utolagos-ablak-beepites.html)

Köve 2013-06-19 09:46

Utólagos ablak beépítés
 
A következő lenne a problémám: A tavaly megépült családi házunk kamrájába sajnos nem rakattunk ablakot, amit utólag nagyon megbántunk. Mivel sem a hűtőt sem más olyan dolgot nem tehetünk be a kamrába, ami szellőzést igényelne. Mennyire bonyolult egy utólagos ablak berakása ill. milyen költségekre lehet számítani? Vagy van egyszerübb és ugyanolyan jó mondja a kamra szellőztetésének?
Előre is köszönöm a hasznos tanácsokat!

istvan62 2013-06-19 12:53

re: Utólagos ablak beépítés
 
Az utólagos nyílászáró beépítés szakemberek számára egyszerű, általános feladat, de a nem hozzáértő kivitelezés okozhat komoly problémákat.
A nyílás fölé áthidalót kell beépíteni, előtte a födémet alá kell dúcolni. A nyílás méretének, a terhelésnek, és a falvastagságnak megfelelő méretű áthidalókat kell választani. A munka építési engedély köteles!

Kisebb szellőzést biztosít, de egyszerűbb egy, vagy két szellőző nyílás kialakítása. 15 cm átmérőjű cső a falban, és szabályozható szellőző ráccsal lezárni.

Köve 2013-06-20 08:21

re: Utólagos ablak beépítés
 
Köszönöm válaszát! Maradnék a nyílászáró beépítés mellett. Tudna nekem ajánlani egy megbízható szakembert, aki ezt a műveletet meg tudná csinálni?

istvan62 2013-06-20 09:12

re: Utólagos ablak beépítés
 
Merre található kis hazánkban az épület?

Köve 2013-06-21 09:14

re: Utólagos ablak beépítés
 
Fejér megyében, Martonvásáron.

istvan62 2013-06-21 09:51

re: Utólagos ablak beépítés
 
Én abban az irányban nem tudok, de mintha sbs-nek lenne kőműves kapcsolata, és ő azon a környéken található

Köve 2013-06-25 08:57

re: Utólagos ablak beépítés
 
Köszönöm, akkor megkérdezem tőle.

Loggi 2013-08-13 20:20

re: Utólagos ablak beépítés
 
Mit is értünk fokozott légzárású nyílászárón? A gázkészülékek felülvizsgálata kapcsán, ha gumit látnak az ablakon az már annak számít! Én legalább is így értelmezem. Ha utólag gumírozzák(ragasztják, bemarják) az eredeti állapotot megváltoztatták, akkor már a gázkészülék működtetése életveszélyes lehet, le kell szerelni!A konyhai elszívók is gondot okoznak! Készüljünk fel erre is!A MÜ nyílászárok ebbe beleesnek biztos.

sbs 2013-08-17 22:24

re: Utólagos ablak beépítés
 
Sajnos a kőműves akit ismerek az már külföldön dolgozik. Nyílászáró beépítő csapatot tudnék ajánlani: Ablakcsere, ajtócsere - Nyílászáró Centrum (itt olvasható mit csinálnak), ráadásul Ők közel is vannak Martonhoz, viszont ilyen komplett kőműves munkát szerintem nem vállalnak.

Persze egy ablakot nem pótolhat semmi, azonban a szellőztetésnek más formái is lehetnek. Gondolok pl. a kamra ajtóra alul-felül elhelyezett szellőztetőre, akár a belső válaszfalon létrehozni egy szellőzőt is. Nem tudom hol a kamra, de általában a konyha mellett, oda beépíthető egy üvegtégla méretű igényes szellőzőrács is akár.

Sok olyan lakás van ahol nincs ablak a kamrában, én biztos nem vágnék lyukat a frissen készült házamra egy ablaknak. Viszont egy szellőztető rés biztos fúrható a külső falon is, ez megtoldva a kamra ajtó szellőztetésével már teljes megoldás lehet, és mindössze pár óra munka.

stgellert 2014-11-02 19:21

re: Utólagos ablak beépítés
 
Nem biztos, hogy itt kellene kérdeznem, de hátha... nagyobb nyílászáró helyére kisebb beépíthető? Főleg engedélyezési szempontból (egy meglévő garázs ajtaját falaznám be és ablakosítanám, most még elvi szinten).

istvan62 2014-11-02 20:21

re: Utólagos ablak beépítés
 
Ez sem szerkezeti / kivitelezési, sem engedélyezési szempontból nem problémás. Egy egyeztetés azonban ebben az esetben is célszerű a hatósággal, mert előfordulhat, hogy a helyi szabályzat településképi bejelentéshez/véleményhez köti.

Loggi 2014-11-24 01:23

re: Utólagos ablak beépítés
 
Korábban volt egy olyan eljárás az építési hatóságnál, hogy " Másra akarom használni" jeszóval.(Rendeltetés megváltoztatása).Tudtommal egy elég költséges megoldás.(illetéket kell fizetni!)
Nekem a garázs 40 m2 területe a lakáshoz hozzá lett csapva a földhivatali nyílvántartásban valamikor az 1960-as években, így örököltük meg.Még az alapító okiratot is meg kellene változtatni a társasháznak, hogy aktuális legyen a nyílvántartás, és napra kész.
A hagyatéki eljárásban természetesen garázsként szerepelt, és az illetéket is az után fizettük meg.Az értékén kicsit alkudoztunk, és 1/3-át el is engedték hivatalból.2m alatti garázsmagasság ma nem garázs !A szigorú ép.hatóságunk lehet, hogy nem is engedélyezné a használat megváltoztatását.

burillak 2016-01-11 14:33

Re: Utólagos ablak beépítés
 
Idézet:

Köve eredeti hozzászólása (Hozzászólás: 9967)
Köszönöm válaszát! Maradnék a nyílászáró beépítés mellett. Tudna nekem ajánlani egy megbízható szakembert, aki ezt a műveletet meg tudná csinálni?

Üdvözlöm! Igen, Becze Krisztiánt hívja bizalommal a 06 70 630 7859 számon, a weboldalán további hasznos információkat talál: M?anyag ablak beépítés, csere, bontás Zsola Ablak Kft.

burillak 2020-02-24 05:45

Re: Utólagos ablak beépítés
 
A Zsola Ablak Kft. műanyag ablakcserére, azon belül is panel lakások ablakcseréjére szakosodott ablakos csapat.
Többféle ablakcsere csomagból lehet választani, a német prémium kategóriás Rehau ablakok felhasználásával.
Javaslom velük felvenni a kapcsolatot, mert korrekt, megbízható cég az értékelések alapján is

vinibali 2020-08-03 18:44

re: Utólagos ablak beépítés
 
Nem nyitnek uj temat a kerdesem miatt, ugy erzem ide illik be a leginkabb.
Szoval egy regi epulet faredonyos tobbszarnyu ablakat szeretnem kicserelni, viszont hatalmas lyuk tatong majd a redony egykori helyen. Ezt egy korabbi, masik haznal elkovetett ablakcserekor ugy csinaltuk meg, hogy beraktunk 2db A12-es Porotherm athidalot es a megmaradt rest kimeretu teglaval es falazohabarccsal toltottuk ki.
istvan62 egy masik hozzaszolasaban ezzel szemben all egy korabbi hozzaszolasa.
hogyha valoban nincs teherhordo szerepe ennek az athidalonak, akkor nem lehet valami olcsobb megoldassal a feles legures reszt maskepp kitolteni?
nem vagyok a gipszkarton hive, mindenkepp rendes falazast szeretnek ott is, de 2db 225-os A12 athidalo tobb mint 10 ezer forint. ez hat nem csak egy ablak van a hazban :)

Idézet:

istvan62 eredeti hozzászólása (Hozzászólás: 2205)
Ami miatt visszatértem a témához az a nyomott öv nélküli áthidalók kérdése. (Porotherm A12 - általában egyszerűen Porotherm áthidalóként emlegetik; Leier MDA típusok)
Ezek közös jellemzője, hogy abban az állapotban, ahogy megvásárolhatók, nem teherbíróak, a hosszabbakat még szállítani is csak élére állítva lehet. Akkor válnak teherbíróvá, a technológiai utasításnak megfelelő ráfalazás kisméretű téglával, vagy rábetonozás elkészül. Ezek szükséges magassága a nyílásmérettől, és a terheléstől függ. A Porotherm előírás egyértelműen kisméretű téglát, vagy betont ír elő, a Leiert most nem tudom elérni. Gyakran látok olyan beépítést, ahol a normál Porotherm téglával falaznak rá. Egy időben hallottam olyan híreket, hogy a gyártó ezt a megoldást is minősítteti, sőt erre a célra külön kisebb magasságú téglát is forgalomba hoznak, de ilyen helyzetre vonatkozó teherbírási táblázat változatlanul nincs a leírásokban. A másik lehetőség a hibás beépítésre, amikor utólagos nyílásbontásnál annyival bontják magasabbra a nyílást, mint egy ilyen áthidaló magassága, betolják oldalról, és a fölötte lévő rés felületét kétoldalt bekenik habarccsal. így egyszerűen nem működik mint áthidaló.
De a legextrémebb este a következő volt:
A tervben kiírtam 4 db Portherm S elemmagas áthidalót egymás mellé beépítve. Az építőanyag telepen azt mondták, olyan nincs, adtak 4 db A12-t. Akőműves pedig beépítette úgy, hogy a négyet egymásra fektette, minden egyéb ráfalazás, betonozás nélkül. Még szerencse, hogy amikor ellenőrizni mentem, a födém még alá volt dúcolva.


istvan62 2020-08-16 16:04

re: Utólagos ablak beépítés
 
Amennyiben kőműves szerkezetet akarsz ott tudni, akkor az nem lesz sehogy olcsó. A leírt beépítési probléma miatt az A12 helyett az elemmagas áthidalót tudom ajánlani, az 23,5 cm magas, viszont drágább is lesz. Lehet még berakni acél gerendákat, amire ráfalazol, vagy marad a könnyűszerkezet - acél bordák OSB burkolattal


A pontos idő 10:57 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum