2013-04-02, 14:50 | #2 (permalink) |
Építész
|
re: Utólagos áthidaló beépítése
Kedves Zsuzsa!
A képeknek kb felét néztem végig, egyelőre úgy látom semmi ok a kétségbeesésre. Elsősorban egy kicsit meg kellene kapirgálni a vakolatot az ajtónyílásban. Vagy egy deszkát, jobb esetben fagerendát raktak be áthidalónak, vagy egy fekvő boltívet. Valami biztosan van ott. A repedések sok esetben csak a koszorú hiányából erednek. A többit majd a helyszínen megbeszéljük.
2013-04-02, 15:29 | #3 (permalink) |
Bölcs
|
Köszönöm István, már nagyon megviselt, hogy a nyakamba szakad itthon a főfal.Nem jó nekem ez az ünnepi ráérés, szerelőt hívtam a gázbojlerhez is. És lassan készülök a zárófödémem reviziójára, mielőtt késő lesz.
A könnyező házigomba, a lakóépületek legveszélyesebb károsítója!! Az Építkezés Fórum Igazságügyi faanyagvédelmi szakértője: Holyop Zsuzsa, 06-70-366-60-18 faanyagvédelmi szakértés, kivitelezés, szaktanácsadás |
2013-10-24, 13:16 | #4 (permalink) |
Tag
Összes hozzászólás: 96
Kiosztott köszönetek: 10
Begyũjtött 9 köszönetet 9 hozzászólással
|
Üdvözletem mindenkinek egy olyan kérdésem lenne van egy vályogház .1950 ben épült az ablakot szeretnék kicserélni a régi ablak 6-7 cm vastag keményfa tokja tölt e be teherhordó szerepet.Vagyis kell e áthidaló ha kiveszem az ablakot.A födémgerendák azon a falon vannak ahol az ablak található.Elvileg kell lennie sárgerendának ami elosztja a terhet ha ez valóban be van építve és kell áthidaló az új ablak helyére akkor érdemes e aládúcolni a födémet a beépítés idelyére
|
2013-10-24, 13:34 | #5 (permalink) |
Építész
|
kicsit általánosságban is szemlélve a helyzetet kér részlettel tisztában kell lenni. Egyrészt az áthidalónak nem csak a födémet kell megtámasztania, hanem a nyílás fölötti faldarabot is. A falban lévő nyílás fölé akkor is kell áthidaló, ha nincs fölötte se födém, se tető, csak egy kis faldarab (legfeljebb ebben az esetben kisebb az áthidaló terhelése). A másik, hogy ha ténylegesen ott a sárgerenda (elméletileg ott kell lennie), azt nem áthidalónak szánták. Keresztmetszete alapján lehet, hogy megfelelne a födém, és a tető hordására, de a sárgerendát toldani is lehet, így ha éppen a nyílás fölött van egy toldása, akkor áthidalónak nem megfelelő (akkor sem, ha a faldarabtól eltekintünk)
Ebből adódóan a konkrét esetben is számolni kell áthidalóval, és áthidalók utólagos beépítése, cseréje esetén minden esetben kötelező a födém alátámasztása. Azon viszont el lehet gondolkodni, hogy amennyiben az ablak tokja volt idáig az áthidaló, és annak teherbírása állapota megfelelő, akkor esetleg ki lehet vágni alóla a tok többi, felesleges részét, és úgy beépíteni az új ablakot. Ez természetesen csak akkor működik, ha nem változik az ablak mérete.
Téma eszközök | |
Megjelenítési módok | |
|
|