Építkezés Fórum   Hofstadter Tüzép Schiedel és Leier kémények - Hofstadter Építoanyag Centrum Kft. Szaniter - Hofstadter Építoanyag Centrum Kft. Nyílászárók - Hofstadter Kft. Beltéri ajtók - Áron Ház Kft. Mixerbeton - HODA Beton Kft. Lájkolj a Facebookon! Kövess a twitteren!

Vissza   Építkezés Fórum > Érdekességek és minden egyéb > Megújuló energia

Válaszol
 
LinkBack Téma eszközök Megjelenítési módok
Régi 2010-08-04, 23:04   #1 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-08-04
Összes hozzászólás: 13
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 1 köszönetet 1 hozzászólással
VChris Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás Napkollektor, napelem, hőszivattyú és szélgenerátor, avagy komplex rendszerek

Előre bocsátom, hogy nem értek igazán a témához, bár már sokat olvastam róla. Azért nyitom ezt a topikot, mert biztos vagyok benne, hogy vannak páran, akik rendelkeznek konkrét tapasztalatokkal a témában, és így megtudhatok gyakorlati véleményeket is.

Komolyan gondolkozom, hogy a jövőben egy nagy beruházás keretében komplex alternatív energia rendszert valósítsak meg, ami napkollektor, napelem, szélgenerátor és hőszivattyú rendszerek megvalósítását, integrálását jelentené.

Megújuló, alternatív energia témában már túl vagyok a wikipédián, sokat olvasgattam ezt az oldalt: alternatív energia, valamint egy konkrét cég weboldalát is elég sokat böngésztem.

Mivel Kecskemét közelében lakom, így egy helyi cég weboldalára találtam, ahol nem csak a termékekről van szó, hanem van egy-két hasznos infó is.

Így olvasgattam ezeket: napkollektor, hőszivattyú, napelem, szélgenerátor. Itt is sok mindent megtudtam, de ami igazából érdekel, az a gyakorlati tapasztalat. Természetesen az adott cégtől is kérdeztem már, azonban mindig más, ha egy cég válaszol, és más a felhasználók gyakorlati tapasztalata.

Működőképes, pontosabban életképes ötlet egy olyan komplex rendszert építeni, ahol a melegvíz előállításáról napkollektor gondoskodik, amely besegíthet a fűtésbe, amely fűtés alapvetően hőszivattyúval működik. Az áram termelését napelem és szélgenerátor kombinálása adná.

Természetesen tudom, hogy ezek önmagukban nem működnek, azaz teljesen nem kerülhető meg a hálzati szolgáltató, mert ugye van amikor se a nap nem süt, sem a szél nem fúj, de én tévézni szeretnék

Viszont kérdés, hogy egy ilyen komplex rendszer tényleg csökkenti-e annyival a rezsi költségeket, hogy hosszú távon (értsd: 10-15 év) akár meg is térüljön? Én nem a mostani árakkal kalkulálok, hanem azt is számításba veszem, hogy az energiaárak (gáz, áram, stb...) a jövőben is emelkedni fognak, és nekem olyan érzésem van, hogy ez az emelkedés nem lineáris, hanem enyhén exponenciális lesz.

Szívesen olvasok konkrét véleményeket akár szólóban a napkollektorról, napelemről, hőszivattyúról és a szélgenerátorról, ha pedig valakinek ezek kombinálásával is van tapasztalata, annak külön örülnék.

Előre is köszönök minden észrevételt, bízom benne, hogy hasznos lehet mások számára is a témaindítóm.
VChris nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának:
sbs (2010-08-04)
Régi 2010-08-04, 23:50   #2 (permalink)
sbs
Könyörtelen tereprendező :-)
 
sbs avatarja
 
Csatlakozott: 10-05-03
Hely: Tárnok-Budapest
Összes hozzászólás: 1.594
Kiosztott köszönetek: 542
Begyũjtött 191 köszönetet 170 hozzászólással
sbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtag
Alapbeállítás re: Napkollektor, napelem, hőszivattyú és szélgenerátor, avagy komplex rendszerek

Rendkívül érdekes volt a témanyitó irás, és az oldalak is jó olvasnivalók amiket irtál: KÖSZÖNJÜK.
Hmmm milyen kicsi a világ, az alternatív energiás oldal egy jóbarátomé, nem is tudtam.... Ariel a pecaguru.

Nos magam részéről még nem hallottam ezen módszerek vegyitéséről, de tényleg érdekes lehet. Olyan emberrel viszont találkoztam már, akinek van egy szélerőműve és az általa termelt villamos energiát, évekre eladta a villamos szolgáltatónak.

Én családi ház viszonylatban, a napkollektorokat tudnám leginkább elterjeszthetőnek vélni, a többi még úri huncutság. Habár a hőszivattyú is kezd teret nyerni, no de a szélgenerátor??? Amúgy vajon egy ilyen szélgenerátort bárhova lehet telepíteni?
__________________
Az építkezés egy nagy kaland!
Olasz kémények képgalériája 2012: www.kemenyek.info
sbs nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2010-08-05, 08:12   #3 (permalink)
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Napkollektor, napelem, hőszivattyú és szélgenerátor, avagy komplex rendszerek

Tényleg nagyon érdekes és szerteágazó a téma. Sajnos személyes tapasztalatom még nincs az ügyben, de amit hallottam róla az alapján még egy új épület esetében sem rövid idő alatt megtérülő beruházás. Ha meglévő épületet akarsz átalakítani akkor pedig a költségek még magasabbak lehetnek.
Úgy tudom, ezek a rendszerek elsősorban alacsony hőmérsékletű fűtő hálózatokban használhatók, tehát falfűtés, padlófűtés. Ha a házad nem ilyen fűtéssel épület, akkor a gépészet átalakításához jelentős kőműves munka is társul, aminek a hatásait végiggondolva, szélsőséges helyzetben akár a teljes belső felújítás is összejöhet.
A szélgenerátort nem lehet bárhová telepíteni, és szerintem építési engedély köteles, bár azt nem tudnám megmondani, hogy hol kell engedélyeztetni.
Néhány éve volt egy szélgenerátor engedélyezésem egy tanyára (két kilóméteren belül emberi létnek semmi nyoma). A kérelmet beadtuk a területi Polgármesteri hivatalhoz, akik a megkezdett eljárásba bevonta szakhatóságként az energia felügyeletet. Az energia felügyelet visszaírt, hogy ebben az esetben (mivel energia termelésről van szó) egy friss rendelet értelmében ők az engedélyező hatóság, a polgármesteri hivatal csak résztvevő szakhatóság. Ezek után az eljárásba be akart vonni mindenkit, aki szóba kerülhet a katonai légi irányítástól kezdve a MÁV-ig, talán még a meteorológusokat is, nehogy zavarjuk a szél mozgását
istvan62 nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2010-08-05, 12:34   #4 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-08-04
Összes hozzászólás: 13
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 1 köszönetet 1 hozzászólással
VChris Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Napkollektor, napelem, hőszivattyú és szélgenerátor, avagy komplex rendszerek

Sejtettem, hogy nem olyan egyszerű a téma, mint ahogy azt én elsőre gondoltam.

No és persze ott van a magyar bürokrácia, amit kifelejtettem a számításokból... Szörnyű, hogy ha én esetleg szeretnék egy szélgenerátort, akkor lehet, hogy több időbe és pénzbe kerül az engedélyeztetés, mint maga a kivitelezés. Nem egyszerű a magyar bürokrácia.

Az épületgépészeti átalakítást belekalkuláltam, de azt egyébként is meg kell csinálni, mert most régi építésű családi házban lakunk, és eléggé elavult minden épületgépészeti rendszer. És pont innen jött a gondolat, hogy ha egyszer ebbe belevágunk, akkor miért is ne lehetne alternatív energia? Hiszen ha a teljes fűtési rendszer átalakításra kerül, én preferálom a padlófűtést, és az egy alacsony hőmérsékletű fűtési rendszer, tehát rendkívül alkalmas lehet hozzá a hőszivattyú és napkollektor kombinálása. A hőszivattyú egyben a nyári légkondicionálást is meg tudja oldani (legalábbis több helyen olvastam ezt), és a napkollektor sem csak fürdőzésre alkalmas melegvizet tud, hanem az beköthető a fűtési rendszerbe is. És ha van egy hőszivattyú és egy napkollektor, akkor lehet, hogy már egyáltalán nem is kell gáz, vagy ha igen, csak minimális. És ugye a földgáz készletek fogynak, az árak meg eddig is emlekedtek, 10-20 év múlva szerintem a földgáz luxuscikk lesz.

Szélgenerátor esetén én azért gondolom, hogy bárhol jó lehet, mert minimális légmozgás szinte mindig van már 10 méter magasan is. Külföldön járva láttam, hogy szinte érzékelhetetlen a levegő mozgása, de fent a magasban mégis forgnak a szélgenerátorok, még síkságokon is.

A Alternatív energia - energia alternatívák oldalt én is Ariel révén ismerem, és bizony el kell ismerni, igen színvonalas kis oldalt készített, hatalmas tudásanyaggal.
VChris nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2010-08-05, 14:01   #5 (permalink)
Szakember
 
Gábor avatarja
 
Csatlakozott: 10-05-12
Hely: Budapest - Nyíregyháza
Összes hozzászólás: 829
Kiosztott köszönetek: 35
Begyũjtött 68 köszönetet 65 hozzászólással
Gábor Igen közkedvelt márGábor Igen közkedvelt márGábor Igen közkedvelt márGábor Igen közkedvelt márGábor Igen közkedvelt márGábor Igen közkedvelt már
Üzenetküldés MSN-en keresztül Gábor részére Üzenetküldés Skype™-on keresztül Gábor részére
Alapbeállítás re: Napkollektor, napelem, hőszivattyú és szélgenerátor, avagy komplex rendszerek

Én még várok pár évet a napkollektorok felszerelésével és lehet inkább geotermikus energiát használok majd. Idővel pedig napelem. A geotermikus energia egy kicsit jobb téma, csak rohadt drága.

VALÓSZÍNŰ, HOGY PÁR ÉVEN BELÜL TELEPÍTENI FOGOK VALAMI MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁST, DE AZ MÉG NEM MA LESZ.
Gábor nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2010-08-05, 14:21   #6 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-08-04
Összes hozzászólás: 13
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 1 köszönetet 1 hozzászólással
VChris Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Napkollektor, napelem, hőszivattyú és szélgenerátor, avagy komplex rendszerek

A geotermikus energia kinyerésének egyik módja tulajdonképpen a hőszivattyú, nem?

Valóban nagyon drágák ezek a rendszerek, viszont be kell kalkulálni, hogy a jövőben az energiaárak emelkedni fognak. Tehát ha megtérülést számolunk, akkor szerintem nem jó, ha mai árakon számoljuk az energia árakat, mert azok drasztikusan fognak emelkedni, általában magasan az infláció felett. Sőt, ha a földgázt nézzük, ahol a készletek csökkenése 10-20 év múlva tényleg valós probléma lesz, akkor bizony a földgáz alapú fűtés hamarosan tényleg luxus lesz. Mindenképpen kell valami alternatíva. A megújuló energiák előnye szerintem az, hogy bár a beruházás brutális drága, utána minimális a fenntartás költsége, gyakorlatilag nulla.
VChris nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2010-08-05, 14:42   #7 (permalink)
Fórumtag
 
Csatlakozott: 10-05-12
Összes hozzászólás: 67
Kiosztott köszönetek: 7
Begyũjtött 7 köszönetet 5 hozzászólással
harzol Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Napkollektor, napelem, hőszivattyú és szélgenerátor, avagy komplex rendszerek

VChris!

Nem akarom elkiabálni, de ha nekünk minden jól alakul, akkor nem kell, hogy fájjon a fejünk a megtérülés miatt. Merthogy a hőszivattyú ára nem lesz lényegében több egy gázfűtéses megoldásnál.

(ok, én belekalkulálom azt is, hogy nem kell bekötnünk így a gázt és nincsenek ezzel kapcsolatos költségeink)

Remélem 1,5 év múlva is ilyen lelkes leszek, mert addigra kiderül az is, hogy hány fokra fűtött lakás után mekkora villanyszámlát kapunk.
harzol nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2010-08-05, 14:54   #8 (permalink)
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Napkollektor, napelem, hőszivattyú és szélgenerátor, avagy komplex rendszerek

Tágítsuk a lehetőségeket: igazából nem csak a geotermeikus energia kinyerésének egyik módja a hőszivattyú, hanem az is elmondható, hogy a hőszivattyúk egyik fajtája a geotermikus. Egyre többet hallok a levegős hőszivattyúkról, vagy levegős kazánokról: Levegőkazán riportok, videók
istvan62 nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2010-08-05, 15:15   #9 (permalink)
Fórumtag
 
Csatlakozott: 10-05-12
Összes hozzászólás: 67
Kiosztott köszönetek: 7
Begyũjtött 7 köszönetet 5 hozzászólással
harzol Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Napkollektor, napelem, hőszivattyú és szélgenerátor, avagy komplex rendszerek

Minket a levegős nem győzött meg.
Mondjuk az elmondható, hogy mindegyik kivitelező a saját típusára esküszik és a többit valamiért (ár, hatékonyság...) lehúzza, de még így sem volt számunkra reális választás a levegős hőszivattyú.
Arról nem is beszélve, hogy azzal sokat spórolni nem lehet. Kevésnél (már ha egyáltalán az összejön) meg nem pálya ha átalakításról van szó.

Új építésűnél talán.
harzol nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2010-08-05, 17:31   #10 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-08-04
Összes hozzászólás: 13
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 1 köszönetet 1 hozzászólással
VChris Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Napkollektor, napelem, hőszivattyú és szélgenerátor, avagy komplex rendszerek

A megtérülésnél még én annyit tennék hozzá, hogy fűzök reményeket jövőbeli pályázatokhoz. A kormányváltással a mostani KEOP pályázatok megszűntek, de az új kormány programjában hangsúlyosan szerepel a zöld energiák támogatása. Én nagyon bízok benne, hogy ez komoly lesz, és ha nem is feltétlen jövőre, de 2-3 éven belül remélem hogy lesz uniós, kormányzati támogatás. Akkor pedig már szerintem egyértelműen megéri majd.

Igen, én is olvastam már olyan hőszivattyú rendszerről, amely nem geotermikus energiát hasznosít, hanem környezeti hőt, azaz a levegőből nyeri ki a hőt.

Ismereteim szerint a hőszivattyú tulajdonképpen bármilyen hőmérséklet különbséget fel tud használni hő előállítására termodinamikai ciklus alkalmazásával. Persze ez szépen hangzik, kérdés, hogy a gyakorlatban mit jelent. Milyen az ár-érték arány a levegős hőszivattyú és a geotermikus energiát alkalmazó hőszivattyú esetén.

Egyébként a fentebb linkelt oldalakon is írnak levegős hőszivattyú rendszerről, és víz-víz hőszivattyú rendszerről egyaránt: hőszivattyú rendszerek, valamint itt is: mi a hőszivattyú?
VChris nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Válaszol

Címkék
hőszivattyú, napelem, napkollektor, szélgenerátor

Téma eszközök
Megjelenítési módok

Hozzászólás szabályai
Új témákat nem hozhatsz létre
Válaszokat nem küldhetsz
Fájlokat nem csatolhatsz
A hozzászólásaidat nem módosíthatod

BB code : bekapcsolva
Pofik bekapcsolva
Az [IMG] kód bekapcsolva
A HTML kód kikapcsolva
Trackbacks are bekapcsolva
Pingbacks are bekapcsolva
Refbacks are bekapcsolva



A pontos idő 16:13 , a GMT +1 időzóna szerint.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum