2014-06-12, 11:38 | #1 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 1
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
|
Ingyenes világítás
Szükségem lenne egy kis információra mert nem nagyon találtam semmit néhány napos keresgélés alatt sem. Láttam egyszer egy doku filmet arról, hogyan oldják meg a világítást ingyenese iskolákban és gyárakban nappal. Az egésznek az lenne a lényege, hogy üvegszálhoz hasonló anyaggal /valamilyen műanyag/ a fényt elvezetik a tetőről a szükséges termekig. Kutatások alapján a természetes fény segít a figyelemzavaros gyerekeknek koncentrálni az iskolában, plusz jobban figyelnek az átlagos emberek is miatta.
Viszont fogalmam sincs arról, hogy pontosan milyen anyagot használnak és hogy milyen vastagok a szálak. Azt tudom, hogy sokkal vastagabb, mint a sima üvegszál, hisz itt konkrétan a fény szállítása a lényeg. Az egyik környezetvédelemért felelős ismerősömnek meséltem róla, mert ő egy gyárnál dolgozik és talán érdekelné őket ez a megoldás, mert ott is világítanak 24/7-ben. |
2014-06-12, 20:14 | #2 (permalink) |
Építész
|
re: Ingyenes világítás
Magyarországon ilyen jellegű megoldás beépítéséről nincs tudomásom, ez persze nem jelenti azt, hogy nincs. Az első ilyen megoldást talán 20 éve japánból hallottam. Ennek megfelelően a részletekről sem tudok semmi. Azt el tudom képzelni, hogy nem sokkal vastagabbak a szálak, mivel egy nagy kötegről van szó.
Hasonló megoldás, ami sajnos csak kisebb magasságig működik a fényalagút, vagy fénycsatorna. Ez viszont már több változatban is elérhető. Velux, Fakro, Solatube, Solarspot, és biztosan van még több is ...
2014-06-19, 11:27 | #3 (permalink) |
Könyörtelen tereprendező :-)
Hely: Tárnok-Budapest
Összes hozzászólás: 1.594
Kiosztott köszönetek: 542
Begyũjtött 191 köszönetet 170 hozzászólással
|
re: Ingyenes világítás
ilyen anyag a fényáteresztő beton is, üvegszálakkal.
Amit szeretnél arról nem hallottam gyakorlatban... nem véletlenül sajnos.
Téma eszközök | |
Megjelenítési módok | |
|
|